понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сладоледена нуга с поширани круши / Nougat ice cream and Spiced Red Wine-Poached Pears


Съвсем наскоро открих рецептата за този сладкиш из тефтерите на мама. И макар да свързваме сладоледа предимно с лятото, реших да го приготвя в съчетание, което го прави изключително подходящ за коледните празници. Ето и необходимите продукти:

за сладоледената нуга:

300 гр сладкарска сметана
4 белтъка
200 гр сладко от зелени смокини
150 гр захар
крокан от карамел, орехи и фъстъци
портокалови корички

За пошираните круши:

3-4  круши
700 мл - 1 литър хубаво червено вино
50-100 мл вишновка (и малко от плодовете)
150 гр захар
2-3 лъжици мед
половин ябълка
половин или малък портокал
канелена пръчка
няколко карамфилчета

За нугата : започваме с разбиването на сметаната с половината захар, а другата половина бием с белтъците до твърд сняг. След това смесваме сметаната с белтъците и добавяме сладкото от смокини на малки парченца, като гледаме да запазим въздуха в сместа. Слагаме още парченца от предварително приготвения крокан* и портокаловите корички. Изсипваме сместа във формички за крем карамел и покриваме със свежо фолио, след което оставяме във фризера.



*Кроканът се приготвя като в карамелизирана захар изсипваме ядки. Аз използвам орехи и малка част от солени пържени фъстъци. Изсипваме врялата смес върху намазано с  масло опаковъчно фолио и оставяме да изстине, докато се втвърди, след което натрошаваме.

За крушите: Крушите могат да се сервират и като самостоятелен десерт, но според мен комбинацията на двата десерта е прекрасна. В малък съд слагаме на котлона да се загрее виното със захарта, докато захарта се разтвори. Добавяме меда, вишновката и малко от вишните, изстискваме портокала, като слагаме и кората за аромат,  половин ябълка и останалите подправки. Добавяме предварително обелените круши, в които може да направим няколко разреза, за да може да проникне сока по-лесно. 

 

 Оставяме на тих огън да ври, като от време на време обливаме или обръщаме крушите.

                                                  
Сервираме десертите заедно в чиния, като ги заливаме с малко от греяното вино.

събота, 24 ноември 2012 г.

Под кожата ми - Боди арт / Body Art " Under my skin" make up



Специалните ефекти и театралния грим - това, мога да кажа с ръка на сърцето, е истинската ми страст. Според мен дори украсяването на сладкиши е вид специални ефекти за хранителни изделия :)  Боди арт-ът и театралният грим е "малко" скъпо хоби, но винаги и при всяка възможност посягам към гримовете и боичките и то не за да си направя лек пролетен грим. За съжаление не снимах повечето си творения през годините и едва сега, когато създадох блога, си дадох сметка, че е грешка. Това обаче ще ми даде възможност да направя нови, по-добри образи от сега нататък.



В тази публикация ви представям едно от малкото неща, които съм снимала - "Ръка без кожа". Това реших, че е най-продуктивният начин да запълня един неделен следобед, като съм използвала съвсем обикновени пастели за клоунски грим, закупени от кварталната книжарница. 




четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Дантелени фенери/ Lace lantern


Идеята за тези фенери ми хрумна един ден, когато се ровех в близкия second hand shop. Обожавам тези магазини, тъй като понякога можеш да попаднеш на истински винтидж и то за броени стотинки.:) Такъв късмет извадих и същия ден, когато намерих няколко много нежни дантелени карета. Някои от тях бяха прекалено малки или пък имаха петна, но знаех, че за целта ми това няма значение. Нужно ви е само:

буркани
дантела
бял спрей (цветен спрей)


Обвих дантелите около бурканите и напръсках със спрея. Оставих да изсъхнат. Направих и един буркан в черно, който пасна идеално за Хелоуийнската декорация. Дантелените отпечатъци паснаха идеално и върху още няколко стари съдове*, които освежих със спрей. 
Майка ми толкова ги хареса, че ми поръча да направя няколко и за нейната тераса :)

Тези красиви дантелени фенери можете да направите за украса на парти, а дори и като малки подаръци за близки и приятели.


*Важно е да отбележа, че ако използвате спрей въху съдове, те трябва да са само с декоративна цел и да не се сервират ястия въху тях без подложка.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...