петък, 16 ноември 2012 г.

Време за пица! / It`s Pizza Time!




Както се казва - всичко хубаво на този свят е или незаконно, или аморално или от него се пълнее. Точно от последните е и любимата на всички пица. За това и всички сили на любителите-готвачи е да измислят вариант на това чудо на природата ( или кулинарията) :) да бъде що-годе малко по-полезно. Тук дилемата е кое да направим по-здравословно - тестото или плънката? Защото всички знаем, че ако е и двете - първо няма да е пица, и второ - няма да е кой знае колко вкусна. Ето защо ви предлагам този вариант на тесто за пица.

Какво ви трябва:
за маята:
1ч.л. захар
1 ч.л. (равна) сол
2/3 кубче мая
3 ч.л. бяло брашно 

Към тази мая за тестото се добавя още:
3 ч.ч. многозърнесто или фитнес брашно и още 1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце 
1 ч.л. (равна) сол.

В малка купичка се слагат всичките продукти за маята. Добавя се хладка вода, колкото да залее сухите съставки и се покрива с чинийка. Оставя се да набухне.

В голяма купа или тава изсипваме готовата мая и продуктите за тестото, като накрая доливаме хладка вода (при нужда), за да се получи тесто за разточване.


С това тесто може да направите тънка и хрупкава кора, която да запълните с продукти по избор. Може да оформите по всякакъв начин или да направите затворена пица. Изборът е  ваш!


четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Моите рисувани торти / My Hand painted Cakes


В тази публикация искам да споделя с вас две торти, но не толкова заради рецептите, колкото за техния външен вид. Това са първите ми ръчно рисувани торти! Първата направих по случай рождения си ден! Реших, че мога да си подаря идеалната за мен торта, такава, каквато едва ли биха ми направили някъде другаде. На тортата съм изрисувала лицето на вокалиста на любимата си група Type O Negative - Peter Steele. 



Характерен за тях е зеленият цвят, който съм се постарала да присъства обилно :) Няма да се спирам на това защо и какво е любимото ми в тази група. Всеки има нещо, което го вдъхновява или е оставило отпечатък в него по начин, по който не може да опише на другите.


Вкусът на тортата също се отличава от стандартните, но по уникален и ужасно вкусен начин :)
Леки блатове, шоколадов мус, бонбони "After Eight" и пухкав ванилов крем.




                                   Вкусът на тортата идеално се комбинира с чаша мента!



Другата торта направих също за рожден ден, но този път рожденикът бе голям фен на Джими Хендрикс и ...зелените смокини. Затова и тортата е от леки бели блатове със сметана, сладко от зелени смокини и настърган млечен шоколад.



вторник, 13 ноември 2012 г.

Торта "Червено кадифе" / Red Velvet Cake


От много време се канех да направя тази торта и ето, че ми се отдаде изгоден случай. Когато вуйчо ми ме помоли да направя торта за 20-годишнината от сватбата му, знаех, че това е отдавна чаканата възможност. Избрах рецептата и се запътих към магазина за нужните продукти. Приготвянето на тортата мина изключително гладко. Следвах стъпките, като изпекох един голям блат, който разрязах на две. 


Блатът се изду в средата при печенето, затова след като го извадих и оставих да изстине, го изравних с нож, като остатъка нароних на трохи. Тях използвах по-късното за декориране стените на тортата.

За тортата ви трябват:
250 гр самонадигащо се брашно (или обикновено с половин бакпулвер)
 ½ ч.л. сол
2 ч.л. натурално какао на прах
113 гр. масло (без сол) на стайна температура
1  ½ ч.ч. захар
2 големи яйца
1 ванилия
240 мл кондензирано неподсладено мляко
2 ч.л. течна червена боя за хранителни цели
1 ч.л. оцет
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата с крем сирене:
227 гр. крем сирене „Филаделфия“ (или друго) - на стайна температура
227 гр. маскарпоне или прясна фина извара
1 ванилия
115 гр пудра захар
360 мл сметана 35%

За малиновото желе:
2 -3 шепички малини
пудра захар на вкус
1 желатин

Първо оцветяваме с боята кондензираното мляко. Пресяваме брашното в купа, добавяме какаото и солта. През това време в миксер се разбиват маслото и захарта, докато стане на пухкав крем. Започват да се добавят едно след друго - яйцата, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и накрая брашното. Сместа може да разделите в две тавички или да изпечете един по-дебел блат, който впоследствие да разрежете на две. Пече се в предварително загрята фурна на 175°С, докато клечката за зъби излезе суха от средата на блата.  Оставете блата да поизстине няколко минути преди да го обърнете върху скарата за да се охлади напълно. За да се улесни измазването на тортата и нанасянето на крем - пълнежа, може да завиете изстиналите вече блатове в опаковъчно фолио и да ги оставите в хладилника за няколко часа. През това време пригответе малиновото желе и крема. 


Кремът се приготвя като разбиваме крема-сиренето и маскарпонето (или изварата), докато се смесят добре. При продължително бъркане се добавят захарта, сметаната и ванилията. Готовата смес се използва за пълнеж и измазване на тортата.  



Желето се приготвя, като с пасатор разбиваме 2 шепи замразени малини и овкусяваме с пудра захар. Добавих и малко от кондензираното мляко, което бе останало. През това време оставяме желатина да набъбне с малко вода и го разтваряме на водна баня. Прибавяме го към малиновата смес и го оставяме да стегне. Аз го разлях във формата - сърце, в която пекох блата, покрита с малко опаковъчно фолио. След като се желира, го обърнах въху вече нанесен един пласт от крема.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...