неделя, 28 септември 2025 г.

Мини пидета с картофи и сирена / Mini pide with cheese and potatoes

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Тези дни преживяхме у дома един от най-гадните вируси, които Боян е домъквал от яслата. На него му мина за едно денонощие, но следващата жертва бях аз… и не мога да се похваля с такова щастие. Отдавна не съм се чувствала толкова безпомощна.

Не знам дали ще ми повярвате, но дори когато съм болна, гледам да почистя около себе си, за да мога да си почивам, без да ме дразни безпорядъкът. Този път обаче — където седях, там си оставах, а Боян вадеше каквото му падне наоколо.

По едно време играта му включваше тенджери в кухнята, а малко по-късно имам спомен, че му обличах зимното яке по негово настояване. Толкова му беше скучно, а аз — толкова безсилна, че дори не можех да събера сили да му кажа да не разхвърля, въпреки че неразборията само ми увеличаваше агонията.

Сега, след като най-тежкото премина, сме като "изпрани" — свалили по едно-две кила, но готови с нови сили и нов апетит за даровете на живота. Едно от тях са тези малки питки, които направих с останалите варени картофи от нашата „вирусна диета“.

Определено картофите са по-вкусни така :) Нямам търпение да ви споделя рецептата!

Направих ги с брашно за баница, защото винаги се доверявам на него, когато в рецептата има точене. Така съм сигурна, че тестото ще е достатъчно еластично и няма да се преуморявам много :)

Плънката на пидетата може да е всякаква, но аз заложих на нещо вегетарианско — за ужас на мъжа ми, който ме погледна сякаш съм го номинирала неочаквано за изгонване от къщата. Нищо лично, но след като той единствен успя да се размине с вируса (засега), не мисля, че има право на глас 😄

Ние с Боянчо си хапнахме добре, а сега да ви споделя какво да направите:

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
310 г брашно за баница София мел
180 мл вода
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио

За плънката:
1 среден варен картоф 
100 г сирене
150 г кашкавал

За овалване:
150 г сусам
мед/ меласа и вода

Започваме като замесваме тестото. В купата на миксера слагаме две трети от брашното  и правим кладенче. Прибавяме маята, захарта и леко затоплената вода. Оставяме да се появят балончета, за да може маята да се активизира, разбъркваме докато получим разтеглива каша. 

 

Пускаме миксера и почваме да добавя малко по малко от солта, брашното и олиото, докато получим еластично тесто, което се отделя само от купата на миксера. 

Поставяме в намаслен съд и оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Покрит с кърпа на стайна температура може да отнема около час, но ако искате да забързате процеса, сложете го във фурната, отново покрито на 50 градуса. 

Когато тестото е втасало разделяме на шест топки. 

 

Разточваме всяко топче на кръг с размери около 10-12 см и слагаме част от плънката, която предварително сме направили. Тя е рендосан ( или намчкан) варен картоф сирене и кашкавал.

Прибираме краищата и прищипваме тестото правейки овал.

 

Потапяме предната част на пидетата в разтворена в малко вода меласа ( или ко нямате, може да заместите с мед) и след това в леко запечен сусам.

Редим ги в тавичка и правим разрез само по средата, открехваме леко, така че да се види вътрешността. 

 

Пъхаме да се пакт в загрята фурна на 200 градуса без вентилатор или 180 със. Печем за около 20 минути.


Страните да почервенеят, а вътрешността да се запече хубаво. Повдигнете пидето, за да видите дали е добре запечено и отдолу. 



Сърцевината му остава течна и разтеглива, а самите хлебчета пухкави и много апетитни. 

Трябва да ги опитате, за да знаете за какво говоря :) 


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



вторник, 23 септември 2025 г.

Плодов пай с кори и белтъци / Phyllo pie with fruit and egg whites

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Есента е тук. Моята любима депресарийка.

Край на постоянния ужас как изглеждат ръцете ми в потници. Край на тичането след дете с тротинетка, когато съм със сандали на токчета. Край на вечно вдигнатата коса, заради водата, която се стича по врата ми.

Сега ще има слънце – точно толкова, колкото да поседна на пейка, да попивам витамин D и после да се завия с юргана за "лека нощ".

Обожавам есента. Това е моето време за театър, късни ужаси в киното, класическа литература, дуум концерти, срещи с приятели, уютни вечери и онези първи моменти, когато започвам да изваждам големите свещи у дома — без мъжът ми да коментира, че още не е "зима".

Още отсега си мечтая за голите дървета, влагата в парка, граченето на гаргите в клоните, докато перкам с кубинките, най-сетне сложила любимата си рокерия и надула успокояващ блек метъл в слушалките. Ей за тия неща си струва да се живее. И за десертите, разбира се.

Моите срещи с приятели не минават в дискотеки под дъжд от салфетки, а в уютни — понякога леко забутани — локали, където разнищваме родовите си травми на чаша вино, уиски, и в никакъв случай мачта (това не става за пиене, повярвайте ми — дадох всичко от себе си).

И така, последното ми есенно творение, което искам да споделя с вас, моите четящи приятели, е един много интересен пай с кори за баница, ядки, белтъци и плодове.

Представете си как ви режа парче, сипвам ви едно чайче (с малко "гориво") и ви подканвам да седнем и да обсъдим последните събития в живота ни — онези, които ни развълнуваха, разсмяха и, защо не, ядосаха.

Нека ви покажа как се прави, докато си говорим:



Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти
4-6 фини кори София мел 
3 белтъка
100 г захар
100 г млени лешници/  орехи
50 г масло
1-2 праскови
1-2 смокини
лешници/ орехи за украса
листенца мента


Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг, а след това прибавяме млените ядки. с рях сместа ще слегне и сте стане по-водните, но не се притеснявайте за това. 

 

След това взимаме тавичка с размери около 23 см намазана добре с разтопено масло  и слагаме една кора превита на две, като оставяме краищата да стърчат извън формата ( вижте видеото по-долу).
 Отгоре слагаме още разтопено масло и разпределяме част от белтъчната смес. 

 

Отгоре повтаряме тази процедура още един пласт кори с масло, а отгоре още дин пласт с белтъци.

Може да направите още един пласт, ако решите или да оставите само тези четири кори.

Повиваме всички стърчащи краища навътре, като завиваме едновременно така, че да получим хубав кръг.

Намазваме с масло ( забележка - ако искате корите в краищата също да са сладки, добре е да слагате от сместа и по тях или да ги мажете с масло и поръсвате със захар) 

Отгоре разпределяме с нарязаните ни плодове и потръсваме с ядките.


Печем баклавата на 180 градуса докато се зачерви добре, около 15-20 минути, а след това покриваме с фолио и допичаме за още 20 на 150 градуса, докато се изпекат белтъците между корите. 

Може да сложите всякакви плодове - пресни или от компот. Колкото по-сладки, толкова повече ще се карамелизират. 


Може да ги глазирате с малко медец и украсете с малко свежа мента. Много ароматен, хрупкав и сладък плодов десерт, който определено е най-вкусен топъл. 
Винаги може да го спретнете, когато ви останат някоя и друга кора в пакета или просто имате останали белтъци и яйца. 

Трябва ли да казвам, че с топка сладолед е вълшебно??!!

 

Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




четвъртък, 18 септември 2025 г.

Каджунско пиле с тиквички и чушки/ Cajun Chicken

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Не ми се пуска лятото, сякаш.
От една страна, очаквам есента — иска ми се да прекарам повече време у дома, гушната в любимите си същества, докато навън вали, а вътре винаги ухае на нещо вкусно.
Но от друга — не искам да се разделя с дългите дни и онази естествена топлина, която се усеща дори късно вечерта.

Събота вечерта имахме рядката възможност с Ачо да отидем на късна прожекция в киното. Докато вървяхме натам, забелязах колко хора седяха спокойно по пейките около фонтаните — водеха тихи разговори, наслаждаваха се на последните топли вечери.
Имаше нещо почти магично във въздуха — ароматът на отиващото си лято, звукът на водата от фонтаните, примесен с лекото жужене на всички разговори.
Беше от онези вечери, в които всичко сякаш се движи по-бавно, моментите са по-ясни, а ти си казваш:

„Колко са хубави малките неща около нас.“



Ачо ме държеше за ръката, докато подминавахме тази гледка. Усмихваше се, сякаш си припомняше как до неотдавна с него прекарвахме летата навън под звездите. Ето там — онази пейка ни беше любима. Стояхме с часове, говорехме си, смеехме се... А сега едно малко човече запълва цялото ни свободно време.

Именно затова – да отидем на кино, само двамата, и да усетя отново как ме държи за ръка (вместо раница, тротинетка или снакс) – за мен е изключително сладък и ценен момент.

Но и това лято ще отмине. Ще дойде ново. Пожелавам си само да мога да се наслаждавам на всички сезони в компанията на любимите си същества, и винаги да имам очи за малките, но истински стойностни неща.

Едно от тях е моята неспираща енергия и желанието ми да изненадвам семейството с вкусна и разнообразна храна. Ачо обожава, че винаги сервирам нещо ново и различно, а Боян просто обожава пиле – във всичките му варианти. Дори и леко пикантният вкус на днешното ястие не уплаши двугодишния барбарон!

Не веднъж съм ви казвала – у дома често се хапва пиле, и държим да е българско, като това от "Лудогорско пиле". Освен това, имам норма на протеините, които трябва да консумирам на ден, а пилешкото никога не ми омръзва.

Днес искам да ви покажа една рецепта, която е идеална за циганското лято и началото на есента — Каджунско пиле.

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
800 г пилешки гърди Лудогосрко пиле
1 лайм
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. брашно 
200 мл прясно мляко
50 мл сметана
50 мл пилешки бульон или вода
1 с.л. царевично нишесте
3 с.л. кажунска подправка*

Започваме, като мариноваме пилето. Това може да бъде за 30 минути или за цяла нощ — колкото по-дълго престои, толкова по-добре ще поеме от ароматите.

Вземаме всяка пилешка гърда и я разрязваме по хоризонтал на две, така че да получим по-тънки шницели. Слагаме ги в купа и добавяме по-голямата част от подправките.

Каджунска подправка се продава готова в някои магазини (може да проверите онлайн), но можете и сами да си я приготвите. По-долу ще добавя описание как да си я направите.

 

Омесваме добре подправката с месото и добавяме млякото, сокът на един лайм и нарязания на ситно чесън. Разбъркваме и оставяме да се маринова в хладилника. 

 

Следващата стъпка е нарязването на зеленчуците, малка до средна тиквичка нарязваме на кубчета, както и да червените и зелени чушки. Лукът нарязваме на средна големина като останалите зеленчуци. 

 

Когато пилето се е мариновало, изваждаме от купата и слагаме директно в брашно, така че да полепне добре. Редим върху поднос и оставяме няколко минути, за да може брашното да се овлажни леко и да не падне в мазнината, така че да загори, 

 

В подходящ тиган с олио  запържваме пилето до златисто от двете страни. Времето ще варира от дебелината на пържилите, но не препържвайте пилето, требва да остане сочно. Изваждаме го в чиния. 

 

В същия тиган, на умерена степен слагаме да се запържи леко лукът, докато поомекне, а след това прибавяме останалите зеленчуци. Пържим на умерен огън, тъй като искаме зеленчуците да омекнат, а не да прегорят. 
След като омекнат, добавяме останалите подправки и царевичното нишесте.
 Запържваме за още малко и добавяме водата ( или ако имате бульон ) и сметаната. 
Разбъркваме всичко, докато се сгъсти. Аз добавих от себе си една супена лъжица от моето домашно сладко чили, тъй като просто го обожавам. 


Поднасяме ястието като слагаме парче от пилето, а отгоре разпределяме от ароматните и много апетитни зеленчуци. 


За каджунската подправка трябвa  смесите : 
червен пипер (паприка) – сладък или пушен, кайенски пипер – за лютивина, черен пипер, бял пипер, чесън на прах, лук на прах, риган (сушен) , мащерка (сушена), сол

Толкова много цвят, толкова много вкус! Това ястие ще ви стане любимо! 


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...