събота, 30 август 2025 г.

Домашна зърнена закуска Нескуик/ Nesquik chocolate balls recipe


Аз съм от хората, които са израснали с пържени филии, мекици и филия с лютеница, отколкото със зърнени закуски — но това не означава, че съм ги пропуснала съвсем. Първите, които си спомням, бяха кутиите "Макао" с пълнеж, и макар да бяха апетитно сладки, никога не съм била почитател на сладките закуски. Първото ми хранене за деня почти винаги е солено, и рядко изневерявам на тази традиция.

Около мен обаче има куп почитатели на сладките закуски, както и на хрупкавите елементи. Зърнената закуска на "Нескуик" е първата, която си спомням от детството, която изглеждаше точно като по филмите. По-скоро желанието ми да се храня „като американчетата“ ме караше да си я сипвам в купичката, отколкото самият ѝ вкус.

Докато не попаднах на здравословния вариант на зърнената закуска, която ще ви покажа днес. Самата по себе си не е толкова сладка на вкус, което е идеално за мен, а през останалото време и Боян може да си похапва топчетата като мини бисквитки.


Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
1 ч.ч пълнозърнесто брашно София мел
1/ 2 ч.ч. фъстъчено масло
1/4 ч.ч. какао
1/4 ч.ч. мед или сок от агаве
вода

В купа смесваме всичките съставки, като може да ползвате пълнозърнесто брашно или може да ползвате също така пшеничени или овесени трици. Може да замените брашното и с млени овесени ядки. 

 

В зависимост от това какво брашно използвате, сместа може да поеме различно количество течност. Омесваме тестото – в началото се получават леко влажни трохи, след което започваме да добавяме вода постепенно, докато се получи смес с консистенция на пластелин.


„Откъсваме малки парченца от тестото и ги оформяме на топчета. Този процес отнема време, особено ако решите да ги правите наистина мънички. Затова пък можете да си вземете помощници с малки ръчички – така става и по-забавно, и по-бързо.


Изпичаме ги на 180 градуса за около 7 минути и готово. 


Съхраняваме в бурканче. Закуската е еднакво вкусна с прясно и кисело мляко.


Една здравословна алтернатива на любимия на децата Нескук. Запазете си една кутия и сложете вътре торбичка с тези топчета. Няма да усетят разликата :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3



неделя, 24 август 2025 г.

Замразен дюнер / Frozen doner

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Чукнах още една годинка преди няколко дни. Беше първият ми рожден ден, който празнувах в компанията на приятели (колегите в офиса) от години, и се чувствах като ученичка, която се надява да ѝ се размине изпитването в този ден, ако се представи добре. А, аз мисля, че се справих.

Занесох една от любимите си торти, за да се почерпим, а за соленко направих любимата ми пица с блат от пилешко месо вместо тесто (показвала съм ви я тук).

Та така — стегнали сме се на диета в офиса, че ако някой донесе нещо вредно, го очаква линч и някоя допълнителна задача отгоре, за да му дойде акъла. Мен обаче ме чакаха с отворени обятия — две години майчинство без сладкиши си казаха думата, та този ден всички му отпуснахме душата.

Пицата специално я бях обещала на един колега, който безропотно си я дочака… само 36 месеца по-късно. Какво геройство, какъв стоицизъм!

За подарък, освен китка, любима музика на безжична колонка и няколко малки джобни „хулиганки“ с водка и уиски (ей така — за спешни случаи в бюрото), получих и най-якия подарък — чушкопек. Всяка домакиня трябва да го има — къде за чушки, къде да затисне нещо тежко отгоре… или да го метне по някого, ако се наложи.

Аз досега все заемах този на мама, но вече съм горд притежател на един от най-обичаните български уреди — чушкопекът!

Остава само догодина да се снабдя с онази голяма затварачка за буркани, с възможност за регулиране на височината, и ще видите вие на пазара най-добрия пинджур!


Днес обаче ще ви изкуша с една рецепта, която е също толкова впечатляваща като четворен чушкопек, а именно за замразен дюнер. Моето спасение в летните жеги. Супер вкусен, лесен за напарва и винаги готов. Става и за диетичните периоди, тъй като е чудесен източник на протеини.  Трябва да го опитате, защото ще ви скрие шапката, хайде да ви показвам:

 
Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
600 г пилешко филе Лудогорско пиле
3 супени лъжици кисело мляко
100 мл олио
1-2 супена лъжица концентрирано доматено пюре
На вкус: млян кориандър, млян кимион, мащерка, черен пипер, лют пипер, чесън на прах, червен пипер и сол

Рецептата е елементарна. Нарязваме пилешкото месо на ленти, Не трябва да са много дебели, нито много малки, защото парчетата за дюнера ще станат много дребни иначе. Аз се доверявам на Лудогорско пиле, тъй като е българско, пилешко месо с доказано качество. 

 

Слагаме в купа и прибавяме всички останали съставки. Аз слагам повече домати и задължително кориандър. Ако имате чушкопек, може да сложите пасирана и една печена червена чушка :) 

Омесваме хубаво и прехвърляме в стреч фолио и завиваме на салам. Връзваме добре в двата края. 

 

Прибираме във фризера да се замрази за 24 часа, а след това вадим и режем докато 

 

е още замръзнало с остър нож на тънки люспи колкото ни трябва. 


Запържваме месото в силно загрят тиган  и готово. 

Сглобяваме си дюнерите по наше усмотрение с любими зеленчуци.

Аз си правя и домашен чеснов сос и ако искате ще споделя рецепта и за него. 

 

Ах, трябва да опитате тази рецепта. Ще се убедите, че това е най-добрият начин за рязане на супер тънки парченца месо, а подправките са просто точно това, което искате от един истински дюнер. 

Опитайте! 

Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3



неделя, 17 август 2025 г.

Баклава със сладолед / Ice cream baklava cake



Дни преди рождения ми ден съм благодарна за всичко, което ми се случва, и за това, което не се е случило. Сигурна съм, че и едното, и другото е било за мое добро. Помъдрявам — и това си личи не само по способността ми да говоря отзад напред като Йода заради недоспиване, а и по това, че около мен се появиха много учители, които ми показаха още повече истини за живота.


Да обичаш истински си остава най-голямото удоволствие от живота, а да имаш здраве и време — най-ценното, което можеш да притежаваш. Благодарна съм за семейството си, за половинката, за кумовете, най-добрите ми приятели, готините ми колеги, за най-сладкото подаръче на съдбата — моето детенце. Благодарна съм и за това, че макар и да не сме лишени от проблеми и ядове, все намираме изход от тях. А, когато още не сме — вярвам, че просто не им е дошло времето.

Все така искам по много. Искам още време, още пътешествия, възможности, успехи — и дори когато не са точно толкова, колкото съм мечтала, пак съм благодарна. Не е като да липсват.

Все бързам за някъде — все някакъв час, ангажимент, документ трябва да подам — но една от големите ми „грижи“ си остава, че все не успявам да се видя с всички прекрасни хора, които познавам, радвам им се и наричам приятели. Абе, с две думи: хубаво е да те валидират. :)


 
Това са най-динамичните ми години — да си родител на малко дете, да работиш, да имаш странично хоби (което си е още една работа на главата), да се опитваш да си съпруга, що-годе читава домакиня, съвестен гражданин, социална птица, да не извършваш престъпления към хора, на които отвсякъде им личи, че заслужават по една талпа в главата... 
И въпреки всичко — да останеш оптимист, силен, независим, забавен, с младо лице, поддържано тяло и здрави зъби в устата.

Усещам, че вече достигнах възрастта, в която не само имаш основни житейски умения и такива по специалността, по която си завършил, но и животът те е накарал да придобиеш още квалификации: градинар, санитар, сладкар, пекар, помощник на строителен обект, вътрешен дизайнер, икономист, финансист, юрист, парамедик, администратор, педагог, психолог, фармаколог, кредитен консултант, брокер и оператор на казан за варене на ракия.

Пожелавам си още неща да науча — от сладък опит, разбира се. :)

А като говорим за сладко — няма как да не ви почерпя с нещо наистина изкусително за всички хубави поводи, които изминаха: рождения ден на моя племенник, именния ден на сестра ми Мария, рождения ден на баба Лиля и за това, че Боян вече почти казва „Обичам те“.

 

Днес искам да ви почерпя с една тортичка, за която мечтаех отдавна. Винаги съм обичала да съчетавам сиропираните десерти с топка ванилов сладолед — още от времето на Жан Виденов. :) Но сега открих начин да направя десерт, който ще ви разтопи от вълнение — тортата Баклава със сладолед. За още по-бърз вариант може да ползвате готов сладолед, но аз ще ви покажа как да си го направите по напълно домашен начин. Ето как:

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
4 бр. фини кори София мел
200 г ядки орехи и шамфъстък
250 мл сладкарска сметана 
80 г масло
2 белтъка
300 г захар
1 лимон
крокан


Започваме с приготвянето на сладоледа. както казах, може да ползвате и готов ванилов сладолед от кутия, който да замразите в тази формичка, или ако ви оставят често белтъци за доизползване, направете си този вкусен домашен сладолед, познат още като Френски нуга сладолед. 

За целта разбийте първо белтъците с 100 г от захарта на твърд сняг, в напълно суха купа. След това разбийте и сметаната на сняг.

 

Смесваме ги в купа внимателно, така че да запазим въздушността им. 


След това прибавяме кората на един лимон, крокана и плодчетата от сладкото. Най-добре става с плодчета от зелени смокини и черешки. Разбъркваме отново. 

 

Прехвърляме сместа в тавичка  с диаметър 20 см покрита със стреч фолио и завиваме добре. Прибираме във фризера. Тази операция я направете поне няколко часа, а най-добре един ден по-рано от приготвянето на десерта. 


Приготвяме си захарния сироп от останалите 200 г захар и чаша и половина вода, какато и 1-2 ч.л. лимонов сок.

Сгъваме корите и 

 

изрязваме кръг с размерите на тваичкта, в която ще правим баклавата. Аз ползвам дъното на формата за шаблон. От 4 листа излизат 18 броя, като може да ползвате всички или част от тях.

Смиламе ядките и разтопяваме маслото. Аз добавям и малко олио към разтопеното масло, за да не се втърдява много бързо. 

 

Сглобяване на баклавата. Намазваме формичката и почваме да слагаме един по един листата за баклавата, като ги мажем с масло. Правим долен пласт, като аз използвах осен броя кори, след това разпределяме млените ядки и завършваме с още шест броя кори, всяка намазана с масло. 

 

Режем на триъгълници и пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви хубаво отгоре. 

Още топла я заливаме с вече изстиналия и сгъстен захарен сироп.

 

След това отстраняваме горния пласт на баклавата до ядките и 


поставяме сладоледения пласт, като го обръщаме от формата директно върху десерта. С помощта на стреч фолиото става много лесно отлепването.


Отгоре нареждаме отново всички триъгълничета за баклавата и украсяваме по желание. 


Може да поръсите с още ядки, част от сиропа за повече ефект. Аз искате баклавата да се пробива по-лесно с виличката е добре да направите горния пласт малко по-тънък от долния, както правя аз. 

Не се притеснявайте, тортата може да се замрази отново, ако не се изяде веднага. За целта аз обаче я нарязвам на парчета и ги прибирам в кутийки. 


Половината торта замина при нас от трима човека, така че нямайте големи очаквания за първия вариант, но все пак съм длъжна да предложа. И все пак, ако я изядете на едно сядане, е грижа, която няма да имате :) 

А, сега, както съм обещала, вадете виличките, почвам да режа тортата. 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3








 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...