сряда, 11 декември 2024 г.

Високопротеинов шоколадов мус от две съставки / 2-Ingredient Vegan High Protein Chocolate Mousse


 

За първи път от години успявам да спазвам някакъв режим около празниците и подготовката за тях. Обикновено по това врем вече съм развяла бялото знаме, че не е моментът за ограничения, но сега сякаш си дадох сметка, че понякога и един ден е от значение. Един ден, после още един, в който просто не се чувстваш, че ако не хапнеш нещо сладичко, после ще гладуваш твърде много време. 

И аз, като много жени си мислех, че съм дебела преди да родя, сега си гледам старите снимки и въздишам колко съм си била арна. Според Ачо и сега съм си добре, но аз знам как искам да се чувствам и няма нищо общо с цифрата на кантара. Затова и вече не правя начало и край на диета, а просто си давам кредит за всеки един, ден в който успявам да си направя упражненията и не тършувам шкафа с "благостите" за бърза доза енергия, за да се справя с детето.

Затова и си бях набелязала няколко любими десерта, които да ми помагат в такива моменти, а не намирах продуктите в Благоевград ( ако още не знаете, аз живея в него)

 Като това пусто "копринено" тофу, което за щастие намерех в сайта на EBAG. Доставиха ми го буквално същата вечер и няма по-голям кеф за една майка от това някой да й достави продуктите до вратата, в удобно за нея време, без да се притеснява как ще стигне до офиса на куриер, дали ще има стълби за количката, дали ще има опашка и как да хване офиса до 18 часа. 

Попаднах на рецептата за този високо протеинов шоколадов мус в нета и не ми излизаше от главата копринената му текстура и желанието да го опитам. Сега ще ви покажа колко лесно се прави, наистина ви трябват само две съставки, но има вариант да го направите и с повече. Тъй като не се интересувам от макроси и такива неща, не мога да ви ги кажа, но тофуто е изключително богато на белтъци и съдържа около 6 г на 100 г тофу.  


Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
300 г копринено тофу ( виж тук) 
120 г черен шоколад

Може да ползвате любимия си черен шоколад, тъй като това ще бъде основния вкус на десерта. Има и черен шоколад с протеин, така че може да увеличите количеството в десерта. За мен лично над 60 процента какао ми е достатъчно, но ако ползвате прекалено горчив, може да добавите лъжица-две кленов сироп към муса, ако искате да бъде по-сладък. 


 

Разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова и пасираме заедно с тофуто, което е добре да е на стайна температура, за да не стегне шоколада. 
Прехвърляме в купа или купички и прибираме в хладилника за една нощ. 

 

В самото тофу има желиращ агент, който ще стегне сместа, а също така имаме и шоколад. Може да направите същия мус, като към тофуто прибавите какао, протеин на прах, фурми или друг любим подсладител. 


Няма да усетите странен вкус при хапването на муса. Може да го поднесете на всеки и ще си изгребе порцията, прехвалвайки ви, без да подозират какво има в тях. Така че ако тези празници не искате да си развалете режима и да разваляте кефа на близките като ги лишите от десерт, просто извадете купата на масата и се насладете на състезанието по гребане. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


понеделник, 9 декември 2024 г.

Сладки с кори за баница 3: Лепкави хапки-хапки / Sticky phyllo dough bites

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

Изготвяте ли малко по малко :"Kоледното меню"? Ще имате ли много гости? Искате ли тази година да опитате нещо различно или всички ще ядат някаква версия на "Дубайски шоколад" и "Напуканите сладки"? Не, спокойно, аз никога не се дразня каквато и мода да настъпи, стига да не се връщат дънките с ниска талия. Модерните тенденции може да са всякакви, но в крайна сметка, човек трябва да бъде това, което е, да прави, каквото го радва и да яде, каквото му е вкусно. Ето например, ние по Коледа без сиропиран десерт не минаваме. Било то в България или Холандия, винаги ще имаме редом с коледните сладки, празничната торта и нещо сиропирано, а сега ви предлагам да опитате тези лепкави сладки-хапки. Те са толкова мънички, но съдържат толкова много вкус и да не сте съвсем капо от към дубайската мода, може да ги поръсите с доволно количество млян шам-фъстък. 

Ето я и третата рецепта от серията " Три вида сладки с един пакет кори за баница", като тези са сиропирани и ще балансират иначе хрупкавите сладки от подноса. Не се притеснявайте, не се правят никак трудно, точно като предишните две ( рецепта 1 и рецепта 2 тук

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
60 г локум 
300 г захар
400 мл вода
1-2 с.л. мандаринов или лимонов сок
олио за намазване на корите
млени ядки за поръсване

Тъй като аз предпочитам вариантa, в който заливам топлия десерт със студен сироп, започваме с напрaвата на сиропа. Обикновено го правя предния ден. Кипваме водата със захарта, като прибавяме малко прясно изстискан цитрусов плод за аромат. За Коледа много върви уханието на мандарини. 


За самите сладки-хапки, просто вземете една кора за баница и я намажете с малко олио. Прегънете на половина откъм късата страна. В долния край на кората сложете много тънки парченца локум. За целия десерт ми отидоха около 60 г локум, тъй като целта е да направим хапките възможно най-малки. 


Завиваме на стегнато руло и редим в тавичка, подмазана с олио. Режем на хапки с големина около половин до един сантиметър. Мажем с още малко олио ( може и разтопено масло ) отгоре и пъхаме да се пече в загрята фурна на 190 градуса за около 10-15 минути. 


След като се запече изваждаме и още горещи ги заливаме с изстиналия сироп. Оставаме да преседи така няколко часа.


Готовите хапчици ще абсорбират сиропа почти напълно, но ще останат приятно сочни и лепкави. 


Поръсваме или ги овалваме в млени ядки като шам фъстък, орехи, бадеми, а защо не и кокос. 


Ето как от една кора направихме цял поднос сладки, които могат да стигнат за доста хора.
Е, поне една част от Коледното меню вече наистина е готова :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




петък, 6 декември 2024 г.

Сладки с кори за баница 2: Кошнички Фереро / Phyllo sweets "Ferrero Rocher"



Ето и втората рецепта от серията сладки с един пакет кори за баница. Докато "Ветрилата" са добре познати, тази е по-скоро моя хрумка, макар че сигурно е хрумвала и на други хора, но специално тук не съм следвала позната рецепта. След като опитах колко са вкусни "Ветрилата", веднага си казах, че направя мини, хрупкави кошнички, пълни с изкусителен шоколад и ядки. Ако искате да конкурирате "Фереро"-то успешно, добавете лешникови ядки, но може да добавите млени бадеми или орехи също така. Общо взето няма как да сбъркате, защото тези кошнички свършиха най-бързо от трита вида сладки, които ще ви покажа. 
 


От един лист ни излизат 8 броя сладки, а моята формичка беше с 24 малки гнезда, така че използвах само три листа от пакета кори за баница на София мел, за да направя цели 24 броя кошнички. Корите са много фини и една идея по-големи сякаш от други видове на пазара. Но тъй като и тази рецепта е много лесна, нека ви покажа как се прави, за да се убедите, че тази година няма да ви трябват други сладки.

Необходими продукти за 24 броя:
150 г шоколад
100 мл сметана
100 г едро смлени лешници. бадеми или орехи
олио и масло за намазване на корите и формата

Тази рецепта може да видите и във 


Започваме като в  купичка смесваме разтопено масло и малко олио. С него намазваме леко половината на една кора и прихлупваме по късата част на кората. 
Разрязваме кората на половина, а след това всяка половина на четири равни правилника ( и да не са супер вани, не се притеснявайте, вижте клипа за повече ориентир) 

 

Взимаме едно парче и слагам по средата на формата за мини мъфини, която сме подмазали също с малко мазнина. Започваме да повиваме от краищата отвътре навън, завъртайки в основата, 


за да се получи кошничка. Така процедираме с всички кори. Пъхаме да се пакт на 180 градуса за около 5-7 минути, докато се зачервят. изваждаме и охлаждаме. 

 

Правим ганаш като загряваме сметаната и прибавяме към нея нарязания на ситно шоколад. Аз винаги ползвам черен, по-наситен цвят и силен вкус. Разбъркайте докато шоколадът напълно се разтвори и оставете леко да се охлади и стегне. След това прибавете нарязаните ядки и напълнете с тази смес кошничките. Ако искате може да поставите в центъра и по един цял лешник, но това е само ако не сте си изхарчили коледния бонус. 


Веднага щом ганашът стегне ще се насладите на едни от най-лесните и вкусни хапки- сладки, които сте опитвали през живота си. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...