сряда, 19 ноември 2014 г.

Постни арменски сладки /Armenian Cookies


Започнаха коледните пости и по традиция трябва да ви предложа и някоя постна рецепта. Този път не ми трябваше много да мисля, защото тази е една от любимите на семейството ми и и у дома доста често се хапват. Вече няколко пъти съм правила снимки на вкусните арменски сладки, но тази година реших, че е крайно време да я пусна тази рецепта. Не само защото са идеални за постите, но и защото са в тематините за наближаващата зима форма на снежни топки. 
Тези сладки са наистина едни от най-лесните за правене, затова и с лекота можете да ангажирате дори малките да помагат. 


Със своята сърцевина от разтопен локум и хрупкава ядка, сладките са най-вкусни, когато са още топли, но ако имате късмет да ги опитате и като изстинат ( което при по-многобройно семейство няма шанс :) ), ще се убедите, че са прекрасни на вкус, дори когато престоят.


Добре е, че от една доза излизат доста сладки и ако не се изядат веднага, няма проблем, защото десертът е много траен и лесно се съхранява.

И така, няма да отлагам повече, ето я и самата рецепта:

Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода ( може да се замени с бакпулвер, ако не обичате сода :) )
щипка сол
шепа орехови ядки
кутия локум

За овалване:
пудра захар
ванилия

В подходящ съд слагаме да заври на котлона водата и олиото. 

 

Веднага щом заврат, прибавяме содата и солта и махаме от огъня. ( Забележка: Тук е мястото, където ще кажа, че содата може да се замени с бакпулвер. Аз слагам малка равна, чаена лъжичка, но тези от вас, които нямат търпимост към содата, могат да ги направят само с половин чаена лъжичка, или да изгасят содата предварително в малко оцет


Изиспваме наведнъж пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица до получването на горещо "мокро" тесто.


Докато тестото е още топло, късаме малки парченца от него и оформяме кръгчета с дланта си. 
В средата слагаме парче локум и четвърт орехче.


Аз се спрях на локум с  вкус на нар, който бе наистина много мек и ароматен.


Завиваме на топче и редим в тавичка, застлана с хартия за печене.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато сладките порозовеят.


Когато са готови, още топли овалваме в пудра захар, в която сме сложили една ванилия :)


  Опитайте и вие!


вторник, 18 ноември 2014 г.

Направи си сам: Златна есенно-зимна украса / DIY: Golden decoration

 
Още сме далеч от астрономическата зима, но тя се промъква много упорито у дома. Първо вече открихме сезона на  камината, а онзи ден и успя да се шмугне и в пухкавите ми домашни пантофи, които нахлузвам сутрин. Брей, че студени дни се завъдиха. И все пак успяват някакси да се прокрадват и няколко топли, слънчеви, пъстри дни, които ни напомнят, че е още есен и най-добрата идея за деня може да бъде една хубава разходка в гората.

 


 

  Как иначе да се насладим на тази красота в най-чистата й форма.


Обичам нашите разходки с Митко! Ние определено не вървим бавно и със скръстени зад гърба ръце, обсъждайки задачите за следващата седмица и как да се справим с чалгата на комшийте. По скоро обикаляме като лабрадор на разходка, игриво хвърляйки се с интерес в някоя купчина листа, отбелязвайки чудната форма на шишарка и прилежно събиращи жълъди, кестени и всякакви други природни "сувенири", които можем да отнесем у дома.

 

Един от тях бе и този изсъхнал трън (долу в снимката), който реших, че ще се превърне в страхотна украса, веднага след като го боядисам в златно. 

 
 

Тази година няма да купувам украсите от левчето, ами ще си ги направя сама - така и така ги има под път и над път, с малко въображение, желание и пет минути време ще стане като "ново". Разбира се, когато правя украса винаги избирам от "падналите герои" и никога не късам здрави клонки, защото така не се прави!


И така, съберете малко паднали клонки, листа или трънчета, като мен. Вземете златист, (или пък сребърен спрей, както направих тук) и ги напръскайте. Можете да намерите и много достъпен брокат, ако желаете да придадете по-коледен вид на творението си.
Аз се ограничих с останалото от златния спрей и си направих тази прекрасна украса, която сега краси камината ми :)

Ползотворен ден беше....събрах малко слънце в очите, малко есен в джобовете и се полюлях на люлките!


Наистина добър ден!


понеделник, 17 ноември 2014 г.

Диетичната карфиолена пица / Diet Cauliflower pizza



Кой не обича пица. Но всеки знае, че това е едно наистина "дебело" изкушение и всеки резен от нея прибавя (санти)метър на талията. Далеч от суетната гледна точка, затлъстяването въобще не е проблем на нашия шивач, а по-скоро удивителна, която трябва да присъства задължително при плануването на седмичното ни меню. 

 

И аз като всеки нормален човек обичам да си похапвам тестени продукти, но докато от зеленчуците, плодовете, месото и рибата ям почти ежедневно, сладките и тестените вкусотии са неща, които ям с мярка. О, няма да седя и да ви чета лекции за здравословно хранене. Едва ли ще убедя някой, че супата от лапад е по-вкусна от парче шоколадова торта. Самата аз не го вярвам! Но определено смятам, че има много вкусни алтернативи на любимите ни ястия и точно едно такова искам да ви представя днес. В последно време много се запалих по готвенето на карфиол. Не само защото е толкова вкусен, но и полезен. Ето защо, когато открих и този начин за приготвяне на пица върху "тесто" от карфиол, направо настръхнах.

 

Вече съм го приготвяла в няколко варианта, единият от които дори не успях да снимам, защото изчезна във времето и пространството супер бързо. 

Първата карфиолена пица приготвих с телешка кайма, малко кисели краставички и нискомаслен кашкавал. Стана просто стррааааааахотно!  В този момент си казах, че с остатъка от карфиола ще се опитам да направя и традиционната пица с домати и салам. Ето я и нея:

Необходими продукти:
За "тестото":
1 по-малка глава карфиол

1 яйце
сол
(по желание топче моцарела)

Още:
Доматен сос
салам / шунка
чубрица
кашкавал
кисели краставички
печени чушки


Почистваме и измиваме карфиола, като го разкъсваме на малки розички:


Слагаме ги на порции в блендер и смиламе на ситно:


Смленият карфиол ще бъде със зърнеста текстура. Изсипете го върху суха кухненска кърпа.


След като целият карфиол се е озовал върху кърпата, осукайте на топче и се опитайте да изстискате водата от него:


Сложете карфиола в купа и прибавете едно яйце и щипка сол.


Тук по желание може да прибавите малко галета, или както направих първия път, едно топче настъргана моцарела, която ще спои още повече сместа. Тя не е задължителна, разбира се!

Разпределете сместа в две тавички или оформете върху хартия за печене ето така:


Пъхнете във фурната и запечете до златисто, като температурата трябва да е силна - около 200 градуса. Извадете, когато придобие златист цвят:


Следващите стъпки са ясни: доматено пюре, чубрица, печени чушки, малко салам (аз се спрях на чоризо), кашкавал.


Другата пица направих с шунка, кисели краставички и много кашкавал:



Пъхаме пак във фурната, докато кашкавалът се запече.


И този път не бях доволна от снимките, но така е, когато денят става все по-кратък и не ми дава много възможност да снимам на дневна светлина. Затова пък карфиолената пица беше много много вкусна :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...