Започнаха коледните пости и по традиция трябва да ви предложа и някоя постна рецепта. Този път не ми трябваше много да мисля, защото тази е една от любимите на семейството ми и и у дома доста често се хапват. Вече няколко пъти съм правила снимки на вкусните арменски сладки, но тази година реших, че е крайно време да я пусна тази рецепта. Не само защото са идеални за постите, но и защото са в тематините за наближаващата зима форма на снежни топки.
Тези сладки са наистина едни от най-лесните за правене, затова и с лекота можете да ангажирате дори малките да помагат.
Със своята сърцевина от разтопен локум и хрупкава ядка, сладките са най-вкусни, когато са още топли, но ако имате късмет да ги опитате и като изстинат ( което при по-многобройно семейство няма шанс :) ), ще се убедите, че са прекрасни на вкус, дори когато престоят.
Добре е, че от една доза излизат доста сладки и ако не се изядат веднага, няма проблем, защото десертът е много траен и лесно се съхранява.
И така, няма да отлагам повече, ето я и самата рецепта:
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода ( може да се замени с бакпулвер, ако не обичате сода :) )
щипка сол
щипка сол
шепа орехови ядки
кутия локум
За овалване:
пудра захар
ванилия
В подходящ съд слагаме да заври на котлона водата и олиото.
Веднага щом заврат, прибавяме содата и солта и махаме от огъня. ( Забележка: Тук е мястото, където ще кажа, че содата може да се замени с бакпулвер. Аз слагам малка равна, чаена лъжичка, но тези от вас, които нямат търпимост към содата, могат да ги направят само с половин чаена лъжичка, или да изгасят содата предварително в малко оцет)
Изиспваме наведнъж пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица до получването на горещо "мокро" тесто.
Докато тестото е още топло, късаме малки парченца от него и оформяме кръгчета с дланта си.
В средата слагаме парче локум и четвърт орехче.
Аз се спрях на локум с вкус на нар, който бе наистина много мек и ароматен.
Завиваме на топче и редим в тавичка, застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато сладките порозовеят.
Когато са готови, още топли овалваме в пудра захар, в която сме сложили една ванилия :)
Опитайте и вие!