сряда, 8 май 2013 г.

Овчарски пай в питка / Shepherd's Pie in a bun



Дни и дни приготовления на ястия, козунаци и шарени яйца, изчезнаха за броени минути веднага след като се седна на масата. Такова е усещането при посрещането на великденските празници. Но и цялото суетене около планирането на празничната трапеза е  80 процента от удоволствието на празника, тъй като често ангажира цялото семейство. 

Може би и вие като мен сега сте останали с доста от яйцата и козунаците, които ще трябва да хапвате редовно да пълното им унищожаване и веднага ще прибегнете до онези рецепти, които превръщат остатъците от храна в ново интригуващо ястие. Нещо подобно е и днешното ми предложение, макар и не обезателно приготвено с агнешко: Традиционният английски овчарски пай, сервиран в индивидуални порции или още по-точно в малки питки.

Макар и в оригиналната си рецепта да се използва агнешка кайма, ако не ви е останало от  месото, можете да замените с телешка, говежда или в краен случай кайма - смес. Но ето и пълният списък с необходимите продукти:

За плънката:
500 гр кайма - агнешка, телешка, смес
1-2 бр средни глави лук
2-3 бр моркови
1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. доматено пюре
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. телешки бульон / вода
1-2 с.л. сос "Уорчестър"
прясна мащерка
сол
пипер
олио


За пюрето:
около 1 кг картофи
2 с.л масло
100 мл прясно мляко
сол 
пипер

Още:
6 средно големи питки 
200 гр кашкавал


Започваме приготвянето, като в дълбок тиган с малко олио запържваме нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и  каймата. Добавяме доматеното пюре, разбъркваме, а след това слагаме и виното. Оставяме да изври. След това овкусяваме с малко сос "Уорчестър", мащерка,  сол и пипер. Прибавяме граха и телешкия бульон. (Ако грахът ви е твърд, може да се наложи да го бланширате преди това, за да сте сигурни, че ще се свари.) Задушавате за няколко минути, а след това разбърквате, докато в плънката не остане почти никаква течност.

Докато готвите плънката, можете в друга тенджера с подсолена вода,  да сварите картофите за пюрето. След като поомекнат, отцедете от водата и намачкайте.  Прибавете маслото, млякото, сол и пипер на вкус. В оригиналната рецепта се добавят и един-два жълтъка, но аз предпочетох да използвам традиционното българско пюре. Добавете повече мляко (или пък от отцедената вода) при необходимост.

Последна стъпка от приготвянето на пайовете е да издълбаете хлебчетата. В тях сложете по 1-2 супени лъжици от пюрето на дъното, след това малко от плънката и отново от пюрето. Завържете с малко нарендан кашкавал. Запечете пайовете за няколко минути в силно загрята фурна, докато кашкавалът се запече.

Добър апетит!



петък, 3 май 2013 г.

Великденски шоколадови гнезда / Easter Chocolate Nests




Измислянето на тематични украси за празниците за някои е удоволствие, но за други истинско предизвикателство. Ето защо смятам, че тук мога да ви бъда полезна с тази много лесна за правене, а пък и вкусна украса от великденски шоколадови гнезда. Можете да ги поднесете както самостоятелно, така и към някакъв десерт, както направих аз.

Бях опекла за Разпети петък тези мъфини. Въпреки че са постни, те са много, ама много вкусни. Друго предимство на рецептата е, че можете да забъркате всичко в една купа за около 4 минути без да ползвате миксери и да цапате съдове. Идеални са да ги сготвите дори късно вечерта.



За самите гнезда са ви необходими:
1 бр. пакет картофени пръчки (снакс)
1 бр. шоколад
1 бр. пакет бонбонки-яйчица

Аз направих само половин доза, затова изсипах в купа половината пакетче снакс и добавих половин (може и повече, зависи от шоколада) разтопен шоколад.



Картофените пръчки трябва хубаво да са намазани с шоколад, така че да залепнат, когато ги изстудим. С тази смес оформяме гнезда в метална форма за мъфини и поставяме в хладилника да стегнат за около час.



Внимателно изваждаме гнездата от формичките и ги украсяваме с по 3 бонбонки-яйчица ето така:



Ако имате деца или гостуващи деца по празниците, със сигурност ще оценят този вид на сладкишите и ще им доставите много радост!

Великднески тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка / Easter "carrots" with filling

  

Празниците са мотивиращи по много причини - повече свободни дни, повече време с близки и приятели, приповдигнато настроение, което пък засилва експериментаторския ни дух. В това число и рецепти - какъв по-добър повод да се развихрите в кухнята и да стимулирате въображението си от това да сготвите нещо наистина изумително. Като тези вкусни тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка. 

Родопската закуска е мой вкусен спомен от детството и дните, които прекарвах при леля ми в Пловдив. Тя  винаги приготвя по една партида в началото на седмицата за мазане на филии  and stuff. Ето защо реших, че е време да ви споделя и тази семейна рецепта! :)
Но първо да ви разкажа за направата на морковчетата. За тях ни трябва един или половин килограм (зависи от бройката, която искате да направите) обикновено тесто. Оформянето им е лесно. Просто разточете тестото на голям правоъгълен лист и го разрежете на ленти около 1 см. Навивайте лентите около фунийки за сладки*. Така оформените фунийки печем в силно загрята фурна, докато порозовеят.

*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.


Аз пригоитвих около 500 гр тесто и пак излязоха доста бройки. Тъй като ги пекох преди броени дни, ги съхраних в затворена кутия във фризера.


Когато ми потрябваха, както сега, извадих необходимото количество и ги боядисах с оранжева хранителна боя и ги оставих да изсъхнат. Използвах гел боя на  Ameri Colour, леко разредена с вода.


Преди да премина нататък, ще изброя какво още ще ни е необходимо за морковчетата:

За фунийките:
тесто

За пълнежа:
родопска закуска*
луканка

За украсата:
няколко стръка свеж копър


* Родопската закуска забърквам на вкус от една кофичка обикновена майонеза (около 200-250 гр) плюс около 500 гр извара. Можете да замените и със сирене, но става много по-солена и текстурата е по-различна. Понякога добавям просто 400 гр извара и 100 гр сирене.
Овкусявате със черен пипер, червен пипер и чили на прах на вкус.



С тази смес пълним морковчетата, като забучваме и по едно парче луканка в средата.




Украсяваме още с пресен копър и подреждаме в чиния.

Можете да напълните морковите и с млечна, руска или друг вид салата / пълнеж по желание. 
Те са прекрасно предястие и децата много ще му се зарадват. Ако решите да ги направите вегански, можете да замените луканката с парче истински морков :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...