сряда, 22 май 2024 г.

Тeголини - Италиански сухи пастички / Tigolino recipe

 


Тази рецепта може да видите и във 

Много ми е интересно, тези от вас, които са организирали сватби, какви успокоителни приемахте? Сега вече всичко е с рецепта в аптеките и да ви кажа "мента, глог и валериан" не ми вършат работа. 

Дори и при цялата ми настройка, че няма да се газирам излишно за глупости пак ми стоварват доста стрес на главата и дори не знам защо все на мен?!

 Истината е, че Ачо е равен участник във всяко решение, но някак винаги се счита, че аз трябва да се занимавам в всичко. Да напомня, че освен, че ходя за срещи с ресторанти, музиканти, диджей, фотографи, документи от институции, поръчвам украси с кумата, ръчно си правя дигиталните покани по нощите, когато всички спинкат, на следващия ден ме чака цялата грижа за бебито, което си иска разходките независимо от всичко, а домакинската работа и вечерята са "разнообразието", за което всяка мама "мечтае" :) 


Дори и от жабонясалото време напоследък. За блога и готвене съвсем не ми остава време, но тъй като днес моята "пипонада" прави точно 11 месеца, бръкнах в архивите на рецептите, които правих по Великден и ето, че ще ви черпя с един уникални италиански пастички. Така съм ги кръстила, макар да носят името Теголино. На вид можех да ги докарам и по-добре, но предвид случващото се в момента е цяло чудо, че въобще стигам до десерти.

Необходими продукти:
6 яйца ( разделени на жълтъци и белтъци)
6 с.л. захар
6 с.л. брашно ( или 3 с.л. брашно + 3 с.л. нишесте)
1/2 ч.л. бакплвер
щипка сол
250 г лешников крем
200 г шоколадов кувертюр


  

Започваме с приготвянето на блата, като това е обикновен пандишпан. В оригиналната рецепта може да видите и олио в сместа, но според мен и така си е добре. 

Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг. След това прибавете един по един жълтъците към сместа. 

 

Важно е сместа да остане въздушна и пухкава. спрете миксера и на ръка пресявайки постепенно, прибавете останалите сухи съставки, 

 

като бъркате с въртеливи движения отдолу нагоре, интегрирайки ги в пухкавата смес така, че да запази обема си. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и изравнете максимално. Приблизителни размери на тавата е 46 на 38 см. Печем блата на 190 градуса за около 15 минути. 

 

След като е готов, го обръщаме върху плота или друга тавичка си го покриваме със стреч фолио з ада го запазим влажен и еластичен. Може и да пропуснете , но така блатът ще стане по-сух и ронлив и ще ви е трудно да отрежете правилни ленти. 
Готовия блат разрязваме на равни 9 ленти ( Боян ми помагаше с рулетката :) ) 

 

След това отново слагаме лентите плътно една до друга и мажем отгоре крема. Аз използвах Нутела, но вие може да ползвате и друг вид течен шоколад, пък дори и мармалад. Сигурно се питате защо първо режем блата, а после сглобяваме отново и тогава мажем? Целта е лентите отстрани да ни останат чисти, а прекарвайки ножа през шоколада ще ги замърсим с него. 
Групираме лентите три по три в три колонки, като гледаме шоколадът да не се разтича. Прибираме ги за кратко в хладилника да стегнат и след това разрязваме на еднакви по големина пастички. 

 

Разтопяваме кувертюра и потапяме пастичките само до половина в него, а след това редим върху фолио и отново прибираме в хладилника да стегнат. 
От останалия ни шоколадов кувертюр шприцоваме украса върху пастичките ето така: 

 

Не бих казала, е е най-професионалната ми работа, но пък станах много вкусни. В крайна сметка, който не е готвил с малко бебе с рулетка в ръка, не знае за какво става въпрос. цяло чудо е, чe останахме с нещо за ядене. Обаче, тези тeгoлини станаха любими на цялото семейство :) 


Определено е много по-лесно да се справиш със стреса, когато имаш нещо сладко под ръка! 
А, и в крайна сметка, ролята трябва да пасва на мен, а не аз на нея ;) 





Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




петък, 17 май 2024 г.

Кюфтета в доматен сос / Meatballs in Tomato Sauce

 

Тази рецепта може да видите и във 

Поддържането на хранителен режим преди сватбата не е лесна задача, когато готвиш толкова вкусно. Да, днес няма да скромничим излишно, защото откакто имам дете у дома, което изпива всяка моя сила и мозъчна клетка в безсъние и игра, нямам възможност да се двоумя в решенията и мненията си. Забелязвам, че ставам все по-уверена в способностите си да жонглирам с толкова много дейности, че планирането на сватбата е само една от многобройните задачи за деня, които извършвам на автопилот. И пак успявам да изведа детето на разходка, да играя с него, да следя какво трябва да се купи, да подготвям документи, да организирам събитието да ходя на огледи за апартамент ( това е съвсем друга тема, която ще отворя друг път) и да ходя до офиса, да се видя с колегите, за да не изоставам какво се случва в работата. Е, не ми остава време за фитнес, но предвид натовареното ми ежедневие, движение и вдигане  и бутане на тежести не ми липсва. 

Освен това готвя за нас и отделно за бебо поне по две три разнообразни ястия на ден, защото до млечна кухня нямам време да ходя. Ако си мислите, че ги пиша тез неща да се хваля със способностите си, не сте познали, защото вярвам, че жените преди мен са вършили това години подред без някой дори да се впечатли. Обаче не мислите ли, че е трябвало?  

Тази неделя беше Денят на майката и макар в България да не се чества, мисля, че е си е пропуск. Денят на жената - 8ми март си е хубав празник, но майката, това вече е съвсем друго "животно".

 И аз още не мога да преброя колко дейности изпълнява една майка, но ако се чудите къде ще ви влязат онези знания от училище, за които си мислите, че никога няма да ползвате, съм сигурна, че майките ползват всеки ден, че даже им се налагат и да ви помагат да ги научите. 

Много може да се каже за майките, но като че ли топлината на нейните ласки и  вкусът на нейните манджи са тази, които остават най-дълго с нас. Затова не се учудвайте, че все по-вкусни манджи ще се появяват в страниците на този блог. 

Днешната рецепта е точно такава. безумно вкусни кюфтета в доматен сос, които няма да може да намерите воля...да спрете да ядете. 

Необходими продукти:
500 г кайма
1 глава лук
1 яйце
3 с.л. ориз
чубрица, черен и черен пипер, кимион

За соса:
1 глава лук
1 голям морков
1-2 чушки ( червени)
500 мл млени домати
вода
щипка захар
подправки ( по желание) 
олио
сол

Започваме с направата на кюфтенцата. За целта смесваме всички съставки за тях в купа, като нарязваме лuка на ситно, а ориза измиваме. Подправките са на вкус.  Смесваме всичко в еднородна смес и 
 

оформяме кюфтенца с големината на орех. За да не ви лепне каймата по ръцете си пригответе купичка с вода, в която да си топвате пръстите от време на време. Готовите кюфтенца редим в чинийка. 


В по-дълбок тиган слагаме малко олио на дъното и след като се загрее, слагаме нарязания на ситно лук. Готвим на две трети от мощността на колона, тъй като лукът не бива да загаря, Пържим докато омекне и почне да става прозрачен, а след това прибавяме рендосания морков и нарязаните на ситно чушки. Аз имам замразени такива на кубчета от фризера и сложих тях. 

 

След като получим еднородна кашичка, прибавяме и млените домати. ( Аз добавих един прясно смлян и такива от буркан)  Ако слагате като мен, пресни, сложете и щипка захар да убие киселия вкус от пресните домати. 


След като прибавите всички домати, разбъркайте и овкусете със сол (и подправки, ако желаете) и пуснете кюфтенцата в горещия сос, като ги оставите да къкрят на тих огън в него, докато се сготвят. 

 

Около 40 минути са достатъчни да получите гъст и ароматен сос и перфектно сготвени кюфтенца, 


След като дръпнем от огъня, може да поръсите  с малко нерязан свеж магданоз за свежест. 


Толкова са вкусни.....


че само къс топъл домашен хляб ви е  необходим за да се насладите на ястието, без допълнителни гарнитури и салати. 


Опитайте ги! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


сряда, 8 май 2024 г.

Сандвичи с пилешко и къри /Chicken Curry Sandwich Recipe

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

И тази година Великден мина и замина и ето ни отново в работната седмица. Надявам се празникът да е минал добре при вас, да сте си починали и похапнали, аз не мога да се оплача. Даже успяхме да излезем една вечер навън с половината, и за първи път оставихме Боян да спи при баба му. Много е странно бе усещането да не е у дома. Така жадуваната тишина ни се стори скучна и ненеужна и много скоро след това и двамата почнахме да издаваме неговите актуални звуци с уста, за да запълваме празнината. Вече нищо не е същото, ни без него, ни с него. Всеки ден е нещо ново, различно и неочаквано, особено когато си свикнал достатъчно години да се грижиш за собствения си комфорт. Обаче едно нещо върви по линия на цялото семейство и това е, че май всички си обичаме храната. 

За мое щастие Боян започна да си хапва добре от нашата храна и ще захвърля скоро досадния пасатор и безвкусните пюрета. Обича месо, супи, яхнии, тиквички, нудели и въобще всичко, което е сготвено с мерак и не е само с една съставка. Сигурна съм, че би одобрил и днешните сандвичи, за които е още малък, но баща му и баба му им се отядоха. 

Както ви казах, аз гледам да готвя периодично повече ту закуски, ту основни ястия и тези сандвичи бяха за "Седмицата на Закуските". Ами какво да ви кажа, друго си е в хладилника да ви чака такъв богат сандвич с пилешко, а подправките и сосът са просто неописуеми. И все пак ще се наложи да ви ги опиша, ако искам да ви дам рецептата, а наистина има желание да го направя, затова да започваме. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:

За тестото:
Около 500 г брашно
175 мл вода
1 с.л. захар
1 пак. суха мая ( 7 г) 
60 мл олио
50 г кисело мляко
1 ч.л. сол

Върху питките:
100 г рендосан кашкавал
100 г жълт лук
100 г крема сирене


Месото:
350 г пилешки гърди Лудогорско пиле
120 г жълт лук
1 -2 ч.л. къри
1 / 2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. кайенски пипер
черен пипер на вкус

Сос:
100 г майнонеза
50 г сладко чили сос
1 ч.л. горчица

Започваме с направата на тестото за питките. За целта пресяваме брашното в купа, правим кладенче и прибавяме всички съставки без солта. Нея прибавяме малко по-късно при замесването на тестото, постепенно. 

 

Оформяме меко, нелепнещо тесто, което оставяме да втаса и удвои обема си. 


През това време си нарязваме лука за месото на тънки полумесеци, а месото на кубчета. 
В загрята мазнина запържваме лука докато стане прозрачен и омекне и прибавяме месото. Аз предпочитам българско месо, затова избирам Лудогорско пиле.  
Пържим няколко минути, докато побелее и прибавяме подправките. Пържим още няколко минути, докато почне да хваща загар и се получи вкусен сос от самосебе си, но месото остава все така сочно. Дърпаме от огъня да се охлади. 

 

През това време разделяме вече власатото тесто на осем топки. Всяка от тях разточваме на кръг с размери около 20 см и намазваме половината от него с крема сирене. 
Свиваме тестото на половина и затваряме на плик. 

 

Редим в тавичка, а отгоре намазваме още малко крема сирене, а след това разпределяме от нарязания за питките лук и реносан кашкавал. 
Пъхаме да се пекат във фурната на 190 градуса. 

 

През това време смесваме съставките за соса в купа и прехвърляме месото при него, овкусявайки го още веднъж с вкусния сос. 
Препоръчвам ви да опитвате и направите соса спрямо вашия вкус, дори ако се наложи да промените количеството на някои съставки. 

 

След като питките са готови, извадете и разтворете - те се отравят толкова лесно. 


Напълнете с месо, аз добавих и малко свежа маруля.


Ще забравите за дюнерите и всякакви други сандвичи, щом опитате тези. Обещавам ви. 


Толкова са вкусни, а питките само допълват цялата картинка. 

Кой е  казал, че всичко трябва да е вътре, а не и самото хлебче да е овкусено? 


Може да направите първо питките или пък месото, ако ви е трудно да правите двете наведнъж.
За най-добър резултата си омесете тестото, оформете питките и ги пъхнете да се пакт, През това време сгответе месото, но е добре както винаги да сте си приготвили всичко на масата и сосът да е готов, тъй като и на питките не им трябва много време. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...