Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
Няма невъзможни неща, дори и този "Невъзможен сладкиш". Виждала съм рецептата многократно в Pinterest, а наскоро ми попадна и във фейСа и реших, край, време е да го опитам. За мен лично е като малко по-зафатната братовчедка на сладкиша Кодрит Кадир, който си е по-скоро кекс с крем карамел. Тук обаче се използва кондензирано мляко, а основата е като фъдж или брауни. Знам, че повечето хора се прехласват по арабския сладкиш така и така, но този на мен лично сякаш ми е по-вкусен. Мама пък е повече фен на кодрит, но пък на мен и името даже ми е трудно да му кажа :) ама така сме ние блондинките, винаги ни се разминава заради единия цвят на косата.
За да не се притеснявате щЪ станИ ли , няма ли да станИ, съм ви спретнала и едно клипче показно дет се вика, всичко да е ясно, че даже и аз, която не съм от най-пипкавите кулинари, успявам да направя невъзможни неща.
И преди да премина към рецептата, да ви поканя да участвате в една чудесна игра, в която подарявам БЕЗПЛАТЕН ГОТВАРСКИ КУРС на тема по ваше желание ( избор от теми и дати), в Академия изпечи с любов на София мел.
Повече за това как да участвате във Фейсбук може да намерите ТУК.
Както винаги на клипа може да се насладите в
а в рецептата по-надолу ще прочетете всички подробности, които е добре да имате наум, докато го правите.
Необходими продукти:
За първи пласт- карамел:
100 г захар
100 мл вода
За втори пласт - крем:
4 яйца
300 мл прясно мляко ( топло)
400 г кондензирано мляко
1 ванилия
За трети пласт - фъдж:
2 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко ( затоплено)
100 мл олио
6 с.л. тъмно какао
250 г брашно с набухвател София мел Кекс
Първите два пласта ги правим едновременно, защото не ни пречи. В блендер (или миксер) слагаме продукти за крема: яйцата,
двата вида млека и ванилията
и пускаме да се блиндират. Внимание, използвайте кондензирано мляко от консерва, която е тежка и усещате млякото вътре да не се разлива. На пазара вече има много видове кондензирани млека, в Кауфланд видях поне 5 вида с различни проценти сладост, затова пояснявам :)
През това време на котлона сме сложило захарта и водата да се карамелизират. Първоначално ще стане нещо като захарен сироп, после той ще изври и ще се образуват по-тежки балончета, които ще се пукат все по-бавно, а накрая тази течност ще почне да придобива кехлибарен цвят. Аз започвам да бъркам тогава, тъй като рядко има котлони, които нагряват тигана ( ама понякога пък си е от тигана) равномерно и не искаме да има горчив карамел. Когато придобие меден цвят, дърпаме от огъня и
изливаме във формичка за кекс. С металните като чели става по-хубаво и лесно от силиконовите. Слагаме карамела на дъното на формата и леко със силиконова шпатула разнасяме и по страните. Оставяме да се охлади напълно.
Последната ни стъпка е приготвянето на тестения пласт, за него използваме миксера. ( Имаме си три станции, които не се припокриват , така че може едновременно да си ги правите, ако сте от този тип хора)
Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме постепенно олио, прясно мляко, а
към тях сухите съставки като брашното и какаото. Аз увеличих леко течността тъй като ми се струваше твърде гъсто, но такива са мерките в оригиналната
рецепта. И все пак ако виждате, че нещо в рецептата, която правите не е много наред, не се страхувайте да я променяте на момента, както направих аз. Получаваме кексово тесто като за брауни.
И така, след като карамелът е стегнал напълно, изсипваме крема, като го прецеждаме през цедка. Така ще отделим евентуално неразбити парченца и ще стане възможно най-гладък.
Отгоре изсипваме и тестената част, като тя ще потъне, но не се притеснявайте, ще изплува след изпичане.
Печем десерт на 160 градуса за около 90 минути, на най-ниско ниво във фурната, като сме го покрили с фолио. Важно е водата да не завира.
След като десертът е готов, охлаждаме на стайна температура, а след това за една нощ в хладилника. Аз ви препоръчвам тази нощ да си е направо 24 часа, тъй като ако го направите късно вечер и го обърнете рано сутрин, може все още да има част от карамела, който да не се е отпуснал.
Обръщаме десерта върху гокяма чиния и го режем на парченца.
Може би най-кремообразния и я вкусен крем карамел , който съм яла. Също така основата от лепкаво тесто е толкова шоколадова, че направо да си оближеш пръстите. Може да приготвите десерта и в други форми, в кръгла или правоъгълна тавичка, а защо не и в чашки :) Аз май така ще опитам следващия път. Вие опитвали ли сте тази версия?
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !cussivalo@yahoo.comКулинарното ми пътешествие продължава още във :Страницата на блога във Facebook:👉Lussi`s World of ArtcraftПриятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!