сряда, 28 юли 2021 г.

Баница с тахан халва и орехи на сач /Banitsa with halva and walnuts

 

Точно на Кауфланд няма как да откажа да готвя с техни продукти! Та аз почти живея там и ако имаха малко повече наблюдения, портретът  до вратата със снимка на "Служител на месеца" трябва да се замени с "Клиент на месеца" и това несъмнено ще бъда аз. 

Обожавам големите супермаркети и освен, че са страхотно място за убиване на време на хладно, винаги намирам нещо ново, което не съм опитвала. Или пък нещо позабравено старо. Признавам си, халва купувам почти и само по време на пости, но мама много обича и периодично се наемем да правя по някоя рецепта с нея. Сега, когато я има налична и в старата ретро опаковка на серията "Брей!" реших, че ще взема да врътна една сиропирана баница с халва и орехи...ама на сач. Иска ми се верно някой да каже "Брей" като я опита!

Докато сновах в магазина видях, че от същата серия има кори за баница и ъф корс, добавих и тях в количката. Битката беше с какво да я гарнирам: боза или айран "Брей!", но половинката реши този казус за секунди. 

Днешната рецепта е много вкусна, става бързо, както в сач, така и в тавичка и може и да ви остави безмълвни докато похапвате сладко, но се надявам да не си пестите думите после и да ми напишете своите отзиви за рецептата в коментарите по-надолу. А сега, стига сме дърдорили и да преминем към изпълнението на рецептата, което съм ви показала стъпка по стъпка. 

Необходими продукти:

12 фини точени кори Брей!
350 г тахан халва Брей! 
120 г брашно 
120 г орехи 
200 мл газирана вода 
1 пакет бакпулвер
 олио за намазване 

за сиропа: 
350 мл вода
200 г захар 
1/2  лимон сок
1 ванилия

още: 
пудра захар за поръсване


Както виждате, рецептата е постна ( веган), но ако не държите на това и искате да стане една идея по-вкусна, може да добавите и 70 г масло към олиото, за повече аромат.

 Започваме като от захарта, водата и лимоновия сок сваряваме сироп ( след завиране оставяме да къкри около 10 минути на тих огън) , който се ароматизира с ванилия накрая и оставяме да се охлади напълно. 

           

 Орехите смиламе на чопъра, халвата се натрошава, но аз и нея минах на чопъра за по-лесно.

           

В купа смесваме, халвата, орехите, брашното и бакпулвера и разбъркваме добре всички сухи съставки.  

             

Накрая добавяме и газираната вода и разбъркваме добре, докато получим смес като за кексово тесто. Ако е необходимо, добавете още малко течност.

Подгответе сача, като го намажете хубаво с мазнина и го сложете в студена фурна, която постепенно да се затопли до 180 градуса.

            

След като сача се за топли го изваждаме и почваме да редим в него корите.
Взимаме по-три кори, като мажем между тях с олио ( или смес на разтопено масло и олио) и на последната разпределяме от плънката.


Навиваме корите по дългата страна на охлюв и редим в сача. Така процедираме и с останалите кори докрай. ( остана ми малко плънка, но нея наместих в друга рецепта, която ще ви покажа скоро) 


Пъхаме сача да се пече , като към 20-тата минута мажем с малко олио ( масло и олио) отгоре и оставяме да се запече до златисто.


Заливаме топлата баница със студения вече сироп и я покриваме  с фолио да се задуши и да омекне.


Оставяме я да се охлади напълно, а след това поръсваме с пудра захар.


Толкова уникално вкусна баничка не може да се опише с думи. Плънката от халва я прави с познатия ни вкус от детството, а сиропът й дава свежест и сочност, която няма да ви позволи да се ограничите с едно парче.
Но, ако искате опитайте :) Обезателно ми пишете обаче какво стана накрая:) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





неделя, 25 юли 2021 г.

Лятна ягодова лимонада/ AMAZING Homemade Strawberry Lemonade

 


Лято е и е време да ви споделя тази рецепта. Само ако знаете колко чудесни напитки  коктейли и домашни ликьори имам, които правя, но все си мисля, че няма да са ви толкова интерсни и си казвам, защо да ги публикувам. Добере, че са Passiflora с тяхната кафява захар да ми дадат стимул да споделя такава рецепта и дори не трябва да мисля много, защото истината е, че аз си приготвям сама и безалкохолните и алкохолните коктейлчета. И не само - ликьорчета, лимонади и всякакви такЪви антидепресанти. 


Днес искам да ви споделя любимата си рецепта за вкусна, домашна, ягодова "лимонада", която ще ви отвее главата! Гарантирам ви! Да не съм Люска- плюска, която може доста да излюска, ако ви лъжа!  Обожавам я, пия я винаги в горещите дни, а когато искам, мога да направя и в алкохолен вариант, като и добавя джин или водчица. Но нека да ви я представя първо в оригинал.


Необходими продукти:
300 г ягоди
150 г малини или червен касис ( нещо по-киселко)
1 малък лимон/ лайм
свежи листа мента/ босилек
1.5 литра газирана вода
лед

Количествата са приблизителни, тъй като я правя на око и винаги съобразявам колко сладки са ми плодовете. Понякога ягодите са доста сладки, а понякога само ароматни, но нямат сладост, затова и количеството захар може да варира, като опредено точно с тази става супер вкусно.

В подходящ съд слагаме плодовете и захарта на котлона да се загреят, докато последната се разтвори напълно, 


Използвам уреда на баба за пюре ( Пюринатор 2000) да намачкам плодовете, като ги варим в захарта около 3-4 минути. Не искаме да станат на сладко, а да останат все още със своя искрящ свеж цвят. Моите плодове бяха домашни, но замразени така че имаха малко водичка по тях, и ви препоръчвам да добавите едни 50 мл ако не са вашите такива. 


Когато са готови добавяме няколко капки лимонов сок, за да засилим свежестта на плодовете. Количеството лимон е по желание, може да сложите и сока на целия лимон, ако искате да се усеща повече напитката, но може да сложите после и само резенчета лимон в нея.


Прехвърляме плодовата течност в блендера и блендираме всичко, като накрая прибавяме и една няколко кубчета лед. 


Сипваме в кана или ако имате като моя буркан за напитки с канелка и доливаме с газирана вода на вкус.


Украсяваме с малко свежи листа босилек или мента, резенчета лимон или лайм и свежи ягоди.
Ако има божествена напитка, някаква амброзия, то това е тя!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


петък, 16 юли 2021 г.

Здравословен шоколадов мус ( веган)/ Easy Vegan Healthy Chocolate Mousse

 

Лято, прохлада, наслада..римува се, защото върви ръка за ръка. Да, ама тогава ни се папкат и сладкиши ( не, че има season and a reason for that) , но и тогава най-много следим за фигурата си. Или поне хората, които имат някакъв контрол над натрапчивата нужда да хапват нещо. Аз съм точно такъв компулсивен похапкувец и най-добро нещо е у дома винаги да има храна, но що-годе полезна такава. Не може да залъжеш апетита си да яде левурда и люцерна със същата охота като сладолед с Маргарита в разгара на горещините, но можеш да го накараш да се наслади на този чудесен здравословен мус, който да ви засити нуждата от сладко без угризения.

Може да се приготви във веган вариант, ако ползвате подходящ подсладител и ядково "мляко". Ако пък искате да му дадете повече "тежест" прибавете един разтопен шоколад, но поне гледайте да е с повече какао.  Аз винаги го правя като ми покафенеят бананите и количеството зависи малко и от големината на самите плодове, затова опитайте да си представите, че рецептата е що-годе на око. 

Наскоро видях в една от групите почти същото кремче на Стела Балджиева, затова искам да я спомена като източник в случая, тъй като идея си нямам от къде е тази рецепта. 

Необходими продукти:

3 банана
1 авокадо
какво на вкус
100 мл мляко ( ядково или обикновено)
3 с.л. кокосово масло
сироп от агаве / мед на вкус
3 с.л. чия
3 с.л. бадемови ядки
малини

В купа слагаме бананите, авокадото, млякото, кокосово масло и какаото. 


Може да ги намачкате на ръка, на блендер или с пасатор всичко докато стане хомогенна смес.
Слагаме подсладителя, който сме избрали в зависимост дали искаме десерта да е веган или не. 


Аз опитвам всичко и си го правя на вкус. Може да сложите и още ядки, а семената чия ще сгъстят допълнително крема, щом набъбнат.


Разпределяме в чашки и охлаждаме е хладилника. слагаме малинки за разкош за украса и може да ги сложите и в самия крем, като малки съкровища, които да манкирате.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...