вторник, 1 декември 2020 г.

Ризото по милански - Ризото Миланезе / Milanese Risotto Recipe


Декември 2020-та година е тук или както много хора го определят - последно ниво на Джуманджи. Всички смело се изказват, че само извънземни не са кацали тази година, но аз лично не обичам такива шеги, които все по-често стават истина, затова ще си се усмихна под мустак и ще се прекръстя тайно, хвърляща малко сол зад гърба и почукваща на масата. Бая ни стресна таз година и намирането на забавни теми за разговор не е така лесна задача както когато вашата Люси обикаляше метъл концерти, кулинарни събития или просто мааше килоти по Европа да подпийва греяно винце и да шопингува със сестра си посуда на прИмоция. 
Тази година всички ще гледаме "Сам вкъщи", независимо дали ни хареса или не и ще го съпреживеем както никога досега. Да, разбира се, че има вероятност ресторантите да отворят изведнъж точно преди празника, за да ни "поканят" да спасим бизнеса им със скъпи и изкушаващи менюта и ако имате възможност, разбира се го направете. Аз обаче не смятам да чакам чак до края на декември да си хапна вкусно и да изживея всеки един ден пълноценно. Италианският ресторант у дома работи непрекъснато, защото малко или много е любимата ни кухня и поне два-три пъти месечно имаме нейн представител в менюто. 
Преди време ви попитах коя е любимата ви рецепта с ориз и много от вас отговориха - Ризото Миланезе. 


Явно и вие  добре сте си поживучкали преди това, защото който е имал щастието да хапне истинско ризото по милански, не го е забравил. Ако има ястие, което има златен цвят - това е то и ако има ястие, което ще ви накара да се почувствате като крал, докато хапвате - това отново е то. 
За да разберете как да си го направите, вижте и рецептата,която следва. Отново продуктите са от Vera Italia, от където си набавям истински италиански стоки. 







Необходими продукти:

1 глава лук ( бял най-добре) 
зехтин екстра върджин
1 литър гореща вода/ телешки бульон
60 г. масло
2-3 скилидки чесън

Още:







Започваме като нарязваме на по-дребно лука и чесъна. Отмерваме си и ориза. 

                          

Ориз Арборио (Arborio) е най-известният и използван сорт ориз за ризото. Получава името си от едноименно селце в северна Италия, където сортът е култивиран и селекциониран за първи път от Доменико Маркети. Характерен е с едрите си зърна и голямата си способност да абсорбира вода (5 пъти повече от теглото си), което му позволява да набъбва чувствително.


В подходящ тиган слагаме да се загрее зехтин и една супена лъжица масло на средна температура. След това запържваме до прозрачност лука и чесъна.


Прибавяме и ориза  и запържваме за още една-две минути.


Прибавяме виното, като за пореден път се спрях на любимото си Пино гриджо. Виждали сте го ви други мои рецепти и честно казано, откакто се насладих на този сорт вино един прекрасен ден във Флоренция, се заби в сърцето ми като кол на вампир. ( То аз съм си истински Винопир) 
Оставяме го да поеме добре в съставките и да се изпари алкохола.


След това прибавяме шафрана. Заферано е подправката за миланско ризото и една от най-скъпите в света. Без нея няма как да си сготвите автентично Risotto alla milanese. Шафрана е скъпоценна прах, която придава много характерен аромат, цвят и вкус на ястията приготвени с нея. Достатъчно е съвсем малко количество за да се насладите на специфичните и' характеристики. Трябва да се отбележи: италианците са виртуози в производството Zafferano и смело твърдят, че италианският шафран е най-качественият в света. 

                     

Само за секунди ще се насладите на истински златен цвят в ориза. 


Започваме да прибавяме от горещия бульон или вода. Според известния готвач Карло Крако,  ако искате да постегнете по-лек вкус, използвайте само гореща вода, а ако искате повече вкус - телешки бульон. Аз имам домашен костен бульон, който разтворих с малко гореща вода, така че си направих нещо като среден вариант. Както всеки път ризотото се приготвя като се слага черпак по по черпак към ориза от течността. Следващия черпак се слага едва след като първия е изцяло абсорбиран от ориза.


Забележете, че не бива да стане изцяло гъст накрая, нека да има малко течност в него. Последно прибавете още масло 2 с.л. и рендосания стар кашкавал. 
Спрях се на Баите, защото това е твърд, ароматен кашкавал за директна консумация, който е прекрасен заместител на Грана Падано и като цена е по-достъпен.


Освен с шафран, подправям ризотото с черен пипер, макар и малко. Не е типично за тази рецепта, но не и изключено да го видите в нея. Аз обичам леко щипкащия елемент и не бих го пропуснала.


Сервираме го още топло, като аз украсих с малко прясна мащерка, колкото и да е нетипично..само за украса.


И тук дойде въпроса отново? Как да поднеса ястие без месо на половинката, освен ако не е салата или просто друг вид предястие? За щастие не ми се наложи, защото реших да добавя още един продукт към кошницата и това е патешкото бутче деликатесен вкус. Запекох го във фурната със соса, с който е консервиран, в чугунен тиган, в който сложих малко свежи билки и чесън.


Получи се просто превъзходно, а в комбинация с виното просто не знаеш какво да правиш по-напред..да пише, да ядеш или като мен и двете. А още по-хубаво - виното върви и с десерт,. така че просто може да си доливате интензив :) 


Такава симфония се зароди, че ми беше трудно да спра да се наслаждавам на атмосферата, която само един истински италиански ресторант може да ти предложи ...или пък просто малко усилия и вдъхновение у дома. 


Няма търпение да споделите вашите наблюдения и да ми кажете дали и вие като мен не мислите, че това е чудесно новогодишно ястие. Като чиния пълна със жълтици..пък дано и 2021-ва е такава :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




събота, 28 ноември 2020 г.

Торта с кокос и шоколад "Риголето" / Chocolate and coconut cake Rigoletto

 

Официално сме във втори за годината lockdown. Ако четете това от бъдещето, годината е 2020-та, и ако не сте чували за нея, това е защото не я броим и не я споменаваме. 

Може би обаче сте запознати със следващите години, известни още като Годините на голямото купонясване, където всички хора се отдават на празници, сватби, годежи, концерти и всякакви поводи за веселба. Или поне така си го представям и се надявам да стане :) 

Сега обаче е друго и въоръжени до зъби с тоалетни принадлежности, лимони и шуслерови соли ще се затворим  у дома и ще се отдадем на дебелеене. Какво друго ни остава пък? И празниците идват и аз смятам, че е време да почнем да се настройваме за тях, каквото и да са те тази година.

Торта трябва да има, това добре го знаем и вътрешно в себе си аз знам, че я желаете, затова смятам да почна да ви предлагам торти за повод и без повод, но най-вече за здраве и берекет :) И защото искам още повече да се настроим за празници и да поканим Коледния дух у дома, искам да ви ПОКАНЯ да участвате в НОВАТА МИ ИГРА С НАГРАДИ в Инстаграм( натисни тук), където може да спечелите 3 чудесни тави/ форми за торта и сладкиши от Тефал. ( Виж снимка на наградата по-надолу) 

Наградите са подсигурени от София мел, с които и за които знаете, че готвя от години. Рядко изневерявам на брашната им, а днешната торта, както все по-често правя съм приготвила с брашното за кекс, тъй като си има набухвател. Ако нямате такова под ръка, може да ползвате и брашната Класик или Екстра и да добавите едно пакетче бакпулвер. 

Тортата приготвих без повод. Все пак тортата си е повод сама по себе си и след като знаех какво ми се хапва, реших да я сътворя. Името й сама измислих тъй като много нелюбопитен факт за мен : ) - освен метъл, най-обичам да слушам класическа музика и опера докато готвя. Да, на моменти може да прилича на Ханибъл Лектър situation, но какво да се прави.

А, сега нека не губим повече време, тъй като ще искате да си приготвите тази торта и трябва да ви покажа колко лесно се прави. Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
За блатовете: 
3/4 ч.ч. тъмно какао ( 65г) 
1 1/2 ч.ч. захар ( 300 г) 
1/2 ч.ч. олио ( 120 мл)
1/2 ч.ч. кокосово мляко (120 мл)
1 ч.ч. гореща вода ( 240 мл) 
1 ванилия
1/2 ч.л. оцет
1 ч.л. кафе
3 яйца
щипка сол

За крема:
125 г масло 
400 г маскарпоне ( или 250 г маскарпоне и 200 мл сладкарска сметана) 
180 г пудра захар

Още:
100 г кокосови стърготини
120 мл кокосов мляко ( ядково)
шоколадов ганаш и кокосови бонбони за украса
150 мл сладкарска сметана


Тортата се прави изключително лесно. Като начало си пригответе продуктите на масата и в купа пресейте брашното, какаото, кафето и въобще всички сухи съставки.


Разбъркайте ги докато получите еднородна смес ето така:


В купата на миксера сложете яйцата с олиото и коксовото мляко. Аз ползвам кокосово мляко от тези в кутиите като за краве мляко, а не от консерва. Разбиваме до еднородна смес и прибавяме към сухите съставки.

                  

Накрая прибавяме горещата вода и оцета. Ако сместа ви се струва твърде гъста, може да добавите още малко вода или кокосов мляко. Колкото по-гъста е сместа, толкова повече блатовете ще бъдат като брауни, а ако я направите по-течна, ще бъдат по-пърхави. 


Разпределяме сместа в 3 тавички с диаметър 20 см. Моите са алуминиеви и няма нужда да се слага хартия за печене, само да се намажат с малко олио.  Може да я изсипете и в две тави с размери около 23 -24 см. 


Печем блатовете в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 30 минути или до тест със суха клечка. След като с а готови ги оставяме напълно да се охладят, а след това изравняваме е с нож,ако е необходими. 
 

Захващаме се с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем и постепенно добавяме от маскарпонето. Важно е да са с еднаква температура, и макар често да съветват те да са на стайна такава, аз ви препоръчвам да са по-скоро хладни. Може да направите крема с повече или по-малко маскарпоне и с участието на сметана.


Сглобяване на тортата: Тортата сглобяваме като взимаме един блат и го напояваме добре с кокосово мляко, а отгоре разпределяме от крема и поръсвам е с кокосови стърготини. Така процедираме и с останалите блатове, като измазваме тортата добре с крема от всякъде.


Украсяваме тортата като в долната част полепваме трохи от изрязаните части на болтовете, а в горната кокосови стърготини. Шприцоваме и украса отгоре с бита сметаната. 


Ако искате да има още повече шоколадова наслада, сложете в средата малко шоколадов ганаш и поръсете отново с кокос.

И така, представям ви торта "Риголето". Направена с много вдъхновение и надежда за по-светли и щастливи мигове. Не забравяйте, от нас зависи да си ги направим. Нека вместо гневен коментар в нета, днес оставим позитивен такъв, нека като видим някого го похвалим, а не му се оплакваме и  нека сме по-мили и разбиращи, за да създадем нашата красива реалност. 

И ако съм успяла да ви заредя с малко оптимизъм, не пропускайте да се включите в играта ми ТУК, тъй като усещането да зарадваш някого с това, че е спечелил подарък е чудесно :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


сряда, 25 ноември 2020 г.

Руски борш ( вегетариански вариант) / Classic Borscht Recipe

 

За какво ли мога да ви пиша последно време. За нищо, очевидно. Публикациите намаляха напълно съзнателно и то заради факта, че ми е трудно да намеря мотивация в себе си за готвене. Да, казах го! И за да сме още по-честни, за работа като цяло. Почти сме към края на 2020-та, но ето че гадната ку*ка успя да събори и моя неуморим дух. Щеше да е добре поне липсата на желание за готвене да съответстваше на това за ядене, но уви, и тук не успях да сполуча. 

Сума ти звезди използваха момента да отслабнат - Джесика Симпсън, Ребел Уилямс, Адел, а, ако съдиш по фигурата ми, сякаш вървя и дояждам храната, която те са оставили. Точно защото нямам време  и желание за готвене съм като някой молец, който тършува по шкафовете и яде де що намери..и то в леглото...където и работи...с лаптопа....вечно рошава!  Направо имам чувството, че съм стигнала дъното, но повечето приятели ми казват, да не се плаша от това - и просто да си сипя пак. :) 

 Така у дома официално открихме и винения сезон, защото както се е видяло, за да си направим купон по правилата е най-добре да пием докато почнем да виждаме двойно. Така поне ще се сформира безопасна "група" за парти. 

И като говорим за пиене, няма как да не приемна към днешната рецепта плавно и с вдигната чашка, защото е руска и ако други хора, които знаят как да го правят така, че да борят не само вируси, но и да са почти безсмъртни с помощта на алкохола- то това са руснаците. 

Не знам дали сте любители на руската кухня, но аз реших, че ще е чудесно да ви предложа нещо лесно, сгряващо  и чудесно за сезона, което също да може да се консумира по време на Коледните пости. Обещах на читателите, че ще има и постно предложение и докато съм права на масата :) ще гледам да си изпълнявам обещанията :) 

Днес ви каня да си направите Борш! Аз много го обичам и в момента имам поне три зелки в хладилника, половината от които ще ги сполети съдбата на свинското със зелуИ, а другата - на ей тази чорбица. 

За първи път опитах борш докато бях на гости при леля ми в Пловдив, и дотогава честно не съм мислила, че зелето става и за супа. Обаче, освен че е много питателно, знаете ли, че зелето е една и от най-ниско калоричните храни, така че яжте на воля...барем станем като Адел. Аз предчувствувам, че тя бая борш е похапвала за тази стройна фигура по време на карантината.  

И така, нека не губим повече време, тъй като не знаем колко ни остава още, ето и рецептата :) 


Необходими продукти:
1 средна глава червено цвекло
1 по-голям морков
1/2 средна глава зеле
1-2 картофа
1 домат
1 глава лук
1/2 сок на лимон
сол/ черен пипер на зърна
дафинов лист
магданоз
олио

И тук мерките са по-скоро приблизителни и е добре сами да прецените от кое искате да сложите повече, но ето как правя борша аз. Започваме като рендосваме цвеклото и моркова. 


Запържваме ги в 2-3 с.л. сгорещено олио или колкото да покрие дъното на съда.


Прибавяме един домат, нарязан на кубчета, както и сока на половин лимон и съвсем малко водичка, 

като оставяме зеленчука да поври около 20 минути.


След това добавяме около 2 литра вода и оставяме отново супата да заври, след това овкусявме с около една супена лъжица сол.
През това време нарязваме картофките на кубчета и зелката на средно тънки резени.


Отделно добавяме към супата запържения до прозрачност лук, като тук ако искате може и леко да задушите зелето да омекне.


Слагаме всичко на едно място в супата и завършваме с черен пипер на зърна, дафинов лист и още сол, ако е необходимо. 


Варим на тих огън, докато зеленчуците се сварят напълно.
Отгоре поднасяме с нарязан магданоз, кисело мляко или заквасена сметана.


Това определено е витаминозна бомба и смятам, че ще ви се отрази добре.


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...