По това време на годината с Ваничка обичахме да си правим един ден само по ресторанти - хапваме салата на ново място, после пием кафе в друго заведение, което сме набелязали, после отивахме в някой магазин за козметика да си купим някоя помада, хайде и на следобедно хапване в някое китно заведение и темата беше приемно здраволсовна.
Какво ли не обикаляхме по София и то не бяха веган кюфтенца, смутита и био магазинчета, което ни караше да се чувстваме толкова отговорни към себе си и света. Друг е въпросът, че вечерта прекарвахме в някой метъл бар, където също наблягахме на веган продукти от ечемик, малц, и картофи но в алкохолен вариант.
Но нека да продължим със здравословната тема, защото истината е, че както се забелязва и в блога с годините ми става все по-любима. Признавам си, никога няма да ми писнат десертите, но дори и любимата ми торта не предизвиква в мен вълнение, колкото това да сътворя нещо вкусно със съвсем нови и различни продукти. Още повече, че като го ям да не чувствам вина, защото е част от балансираното хранене.
Днешната рецепта е точно такава. Все още не мога да се върна на пълен режим на диета, макар да се опитвам през ден честно казано. Затова и реших, че докато карантината трае, поне да се опитам да поставя основите й с ястия, които са здравословни, супер вкусни и определено ще се отразят добре на организма ми.
Звездата на днешното ястие Лимецът. Готвила съм вече с него ТУК и ТУК и след като от магазин Зелен решиха да ме предизвикат с още една рецепта за лимец, знаех какво точно ще приготвя без да се замисля. Любимото си ризото с лимец.
Предизвикам ви и вас да го опитате, защото обещавам ви, ще се почуствате в пет-звезден ресторант и леко ще разтърси основите ви дали ризотото с ориз всъщност е най-вкусното?
В рецептата присъстват още любимите ми аспержи, веган-пармезан ( направо съм изумена как е направен, абсолютен вкус на пармезан), лешници и още куп вкусотийки, които си набавих от магазин Зелен.
Ще сложа линкове към описанието на продуктите за да може да цъкнете :) върху тях и да видите грамажи, съставки и друга важна за вас информация и да не се се налага да ги описвам в статията. Този път уцелих в десетата и няма продукт, който да се е изложил :) Но да се върнем към лимеца и тази красота в чинийка:
Необходими продукти:
1-2 скилидки чесън
200 г аспержи
По рецепта е хубаво да пуснем лимеца на един -два импулса на кухненски робот, за да се раздроби леко. Моят обаче е твърде "паянтов" и нищо такова не се случи. За щастие ястието стана и така и може би, ако го начупите ще се приготви една идея по-бързо, но не е задължителен елемент.
Следващата стъпка да разтворим две кубчета ( може и едно и половина, за да не е толкова солен) от бульона в литър вода. Прибавяме и нарязани на ситно чесън за да го ароматизираме. За първи път опитах такъв бульон и наистина ми харесва. Заклевам се виждат се цели парченца зеленчуци щом го разтворите :)
Загряваме малко зехтин в тиган на котлона,
и прибавяме лимеца. Разбъркваме го 3-4 минути, докато пусне аромата си и започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона. Започваме с един черпак, като намаляваме температурата на по-слабо до средна степен. Моята беше на 3-4 от общо.
Едва след като лимецът поеме целия бульон, тогава слагаме втория черпак.
Процесът е по-бавен, отнема около 40 минути, затова аз си направих и един веган десерт в същото време, но за него в друга публикация ;)
Използваме времето също и да запечем аспержите и лешниците във фурната.
За целта почистваме аспержите от дебелите стволчета, измиваме ги, като нарязваме две от тях на дребно, а други оставяме цели. Измиваме и лешниците и ги слагаме до тях. Слагаме пръска зехтин на аспержите, а на лешниците - щипка сол.
Печем във фурната на 200 градуса за около 10 минути. аспержите трябва да са още ярко зелени и леко хрупкави.
През това време рендосваме и пармезана. Наистина ме впечатли тази чудесия- и на вкус и на текстура го докарва. Най-интересно ми беше дали има същите свойства и ще се разтопи в ризотото както трябва.
След като лимеца омекна и се посвари, накрая прибавих и пармезана към него.
Стана идеално! Той се разтопи, стана една супер ароматна каша, а към самото ризото добавих нарязаните аспержи,които вече бяха изпечени охладени.
Поднасяме в чиния като отгоре поставяме целите аспержи, малко нарязани печени лешници и още шипка от пармезана.
Ако и вие като мен като отидете на ресторант се пулите в менюто и накрая все пак винаги избирате ризото, тази рецепта е за вас. Толкова вкусно, креместо, а свежите аспержи и ядките просто го правят незабравимо. Нищо чудно сега да го включат и в менюто на ресторантите :)
Дали от бульона или от пармезана, ястието стана една идея по-солено за мен, затова го опитвайте и добавете вода ако е така или просто по-малко от пармезана. И все пак, аз съм човек, който консумира доста малко сол и половинката често посяга към солницата за моите ястия :) Аз обаче да си кажа всичко, защото как да съм ви максимално полезна, ако премълчавам нещо ?!
Направих ястието във веган вариант, но вие може да използвате и истински пармезан, а искам да уточня, че макар лимецът да съдържа глутен, той всъщност е добър за хората с глутенова непоносимост, тъй като е в много по-ниски количества. Освен това протеинът, който влиза в състава на зърното - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия.
Надявам се с днешната ми рецепта да съм ви дала не само храна за размисъл, но и харна за душата и стомаха, Още хубаво настроение, желание за експериментиране и най-вече стимул да си спретнем нещо по-здравословно и щадящо природата :)
Ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Благодаря ви, приятели!