понеделник, 9 септември 2019 г.

Турско мантъ / Manti - Turkish dumplings with ground meat



Каква седмица само!  Още не е започнала като хората, а аз вече си говоря сама. Дай поне да седна да напиша един пост, че така ще си адресирам мислите поне към вас. Дали и вие се чувствате така? След ваканцията работата ме фрасна със силата на настъпено гребло и между служебните задължения, кулинарните "отговорности", чакащата за обработка продукция от градината на баба, редовното почистване и подготвяне за есента, започвам да губя представа кой ден и година сме. 

Ако трябваше да подготвям ученици за учебната година сигурно съвсем сън нямаше да ме хване, но аз все пак ще се опитам да помогна на тези от вас с каквото мога. Обещала съм ви тази година да ви помагам с повече рецепти, подходящи за ученическа ( служебна) кутия за храна, десерти и ястия подходящи да деца, че дори и бебони. Ще има разбира се и повече диетични, кето рецепти, както и тези, които вече сте пожелали, и аз съм успяла да намеря необходимите продукти, подправки или пък просто нещо, което си струва да опитате.


Преди време, един мой читател си пожела мантъ например, и аз си го записах с ясната представа, че дори аз не съм го яла. 
Честно казано, започнах да посещавам съседните страни на България едва в последните години, защото винаги съм гледала да пътувам малко по-далекинко :) 
 В Турция съм била веднъж, но на хотел и там имаше всичко, което може човек да си представи, а вашата Люси пак си нагъваше любимите чушки, месо и салата. Покрай блога обаче нещата се попромениха и нямам търпение да опитвам нови и местни ястия, в страните, които посещавам. Този път например, специален принос за днешната рецепта има моята добра приятелка Марта, която не веднъж ми изпраща вкусни деликатеси от Турция. Тя добре знае, че Люси магнитчета не яде и пратките й винаги са неизпълнени с всякакви местни вкусотии, като днешното мантъ.



  Турски кнедли, равиоли и каквото там може да се сетите, за да ги оприличете, са си просто тестен продукт, който може да поднасяте с плънка или без, но във всички случай ще ви заситят и ще ви харесат :) Реших, че е идеално предложение за седмична вечеря, защото става бързо и лесно, а точно от това имаме нужда тогава. 
Идеално ястие да употребите и някои от останалите ви по-меки домати, защото може да ползвате и прясно смлени такива. Но стига сме приказвали, ето и самата рецепта: 


Необходими продукти: 
Около 800 млени домати
300-400 г готово мантъ
200 г телешка кайма
2-3 скилидки чесън
1 голяма глава лук
300 г кисело мляко
шепа магданоз
сол/ черен пипер ( може да добавите и други на вкус) 
олио

Мантъто, което Марта ми изпрати изглеждаше така, като аз изсипах по-голямата част от него в тавата, за да преценя колко ще ми отиде, тъй като то набъбва след като поеме от течността.


Остана ми по-малко от 100 г в кутията и можех да го сложа и него, но така прецених, че ще е по-красиво и равномерно :) 


Използвах една консерва от цели домати, които смелех на чопъра и един буркан от домашен доматен сок, като в зависимост от това, с каквото разполагате може да ползвате и доматен концентрат, прясно смилени домати и както аз съм направила. 

Измиваме и почистваме лука, а след това го нарязваме на ситно.


През това време запържваме каймата в малко сгорещено олио, като се стремим да я раздробим на малки парченца.


Добавяме и лука и запържваме за още няколко минути, докато омекне, като тук е момента да прибавим и подправките. По принцип може да сложите само черен пипер и сол, но ако обичате повече аромат, може да се развихрите и с щипка кимион, червен пипер или нещо друго, което ще пробуди сетивата ви. 


Накрая прибавяме доматите и доливаме с малко вода, ако е необходимо. Зависи от това, колко  са ни воднисти доматите, които използваме, дали е само доматена паста и т.н. На мен не ми се наложи да добавям много, само замих леко консервата. 


Оставяме да покъкри пет минути леко, за да може да обере уханието от запръжката на тигана и прехвърляме в тавата при мантъто.


Пъхаме да се запече на 180 градуса, с обдухване, докато сосът се сгъсти, а мантъто омекне и се свари.


През това време приготвяме соса, като разбиваме с вилица киселото мляко и към него прибавяме накълцания на ситно чесън и магданоз. Може да запържите една чаена лъжичка червен пипер в малко олио ( или масло), което също да добавите към соса, или да го поръсвате върху него.


Аз процедирах по втория начин, тъй като тогава имаме повече градиране на вкусове - горещото и ароматно меко мантъ, с освежаващия сос от кисело мляко, и завършващо с опушения вкус на пипер.


На пръв поглед просто ястие, ама колко вкусно само! 

Отпуските за повечето от нас може да са зад гърба ни, но предлагам да хванем въображаемите куфари и да пътуваме по света от собствената си кухня. Аз съм си "купила билети" още за Мексико, от където съвсем скоро ще ви покажа пък една много вкусна торта :) 


А сега, оставям ви с още малко вкусни кадри и ви пожелавам, успешна и вкусна седмица, приятели! 

П.п1. Специални благодарности, Марте! 
Прегръдки и целувки!

П.п 2. За готово мантъ може да потърсите за поръчки в нета ( 500 г са около 2 лв.) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 6 септември 2019 г.

Австрийски кнедли със сливи / Austrian plum dumplings


Септември започна, а аз още не съм направила първата си публикация за месеца. Сигурно си представяте каква лудница е около мен тогава. Захванала съм се с пет проекта едновременно, имам достатъчно рецепти в чернови, а хладилникът се пръска по шевовете от тиквички, домати и всякакви полезни, домашни зарзавати. 
Готвенето тепърва започва, но кое да се публикува първо,  това е въпросът? Ето защо ви задавам този въпрос на страничката на блога ми във фейсбук, където някои от вас заявиха желания за ястия със сини сливи. ( Наред с други рецепти, разбира се :) ). Аз не мога да се стърпя обаче, защото все отлагах да ви представя рецептата за тези безумно вкусни кнедли със сини сливи, които обичам от години. На пръв поглед не е десерт, с който може би ще се изкушите, защото няма шоколад, а присъствието на картофи в тестото може да накара някои даже да се ококораят. Истината обаче е, че ако не сте хапвали, гореща, ароматна кнедла, с пареща сърцевина и хрупкаща коричка, ми знчи пък много сте пропуснали. 

Аз обожавам сини сливи и не пропускам да завъртя по някоя кнедла у дома стане ли септември. Освен това, може да си приготвите заготовки за този десерт във фризера и винаги да досготвите по някое топче или две, щом ви навестят гости. Стават много бързо, а са невероятно вкусни, когато са горещи. Ако идеята ви допада, ето какво ще ви трябва, за да си ги направите: 

Необходими продукти:
18 бр. сини сливи
1 ½ ч.ч. галета
1 с.л. канела
5 бр. картофи
2 бр. яйца
5 с.л. масло
4 с.л. захар
Щипка сол

Как да ги приготвите може да видите в сайта на София мел, като натиснете тук!


Обезателно ги сервирайте топли, а ако пропуснете захарната обвивка, може да допълните и като гарнитура към месни ястия. Ако не ми вярвате, опитайте и се убедете сами! 

Усмихнат уикенд, приятели! 
 
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 30 август 2019 г.

Бухтички с локум / Turkish delight donuts recipe


Морето приключи за тази година, приятели! Или поне за мен! Който плувал, плувал, който ял варена царевица до пръсване и след това обилно завършвал с три вида сладолед да си вдигне ръката или най-добре да си седне на трите буквички и да се залови за работа. Хубаво беше, ама свърши и за мое щастие, пак имам още някой останал ден до първия работен ден, за да мога да се аклиматизирам постепенно. Първо трябваше да свикана наново с неистовата жега в Благоевград, защото друго си е на моренцето, с вечерния бриз, а тук бетон, нагрят асфалт и много "липса на климатик". Съседите може и да са поприключили с ремонта, като гледам дрелката липсва вече два дена и ако не побръмчи нещо скоро, ще се обадя в полицията да ги проверят добре ли са. :) 

Сестра ми пристига днес със зетя и малкото слънчице Ноа, с което ще прекарам още няколко дни ваканция, защото когато той е около мен, всеки ден ми се струва такъв. Най-любимото ми нещо е да слушам детския му звънлив смях, особено когато се киска продължително и на моменти чак губи звук от истерия. Леля пак ще му приготви нещо вкусно за хапване, и затова трябваше да си припомни как работят котлоните у дома. 
Да си призная първоначално хич не ми беше до готвене, затова и реших да потренирам с някаква много бърза  и лесна рецепта, която бях набелязала отдавна. 
Имах да изразходвам малко и от един от готовите миксове за хляб на София мел, които понякога имам у дома, защото "съквартирантът" може да борави само с него, ако иска да си изпече хляб :) 
Аз пък нямах останала мая у дома, а магазинът изглеждаше толкова далеч ( уточнявам, не, че е, но така изглежда), а мързелът беше по-силен от мен.! Така се разкиснах на тази почивка, че направо не мога да се позная. Потвърждава го и факта, че обявих публикуването на тази рецепта за вчера в инстаграм, но мама ми каза, че било ден, в който не трябвало да се върши нищо и на мен само толкова ми трябваше. 


Скачих се за леглото и изгледах четирите филма от поредицата Американски пай, за да мога съвсем да си разваря мозъка. 
Истината е, че работата, стресът, есента и роднините няма къде да избягат :) и по-добре да си открадваме всяка една възможност да chillax. Затова и такива рецепти ви трябват! Бързи, лесни, супер вкусни и ако досега не сте се сещали да сложите локум в бухтите, ами много ви моля да поправите тази грешка. 

Освен безумно вкусно е и много красив десерт, които захвърли всичките ми желания да се върна към диетата след морето. Ха- ха ха, понякога сама си правя деня с такива глупави мисли и изказвания. Нали не мислите, че човек може да си приготви парещи ухайни, пухкави бухти с гореща сърцевина от ароматен локум, всичко това залято с ароматен сос и ядки и да прави снимки, без да си олигави обектива. 



Но стига приказки, ще имаме достатъчно време да наваксаме с тях в следвате публикации, като с новия сезон ще ви донеса още много изненади, нови рубрики и се надявам за мен нови върхове за покоряване. Септември, идем! 


Необходим продукти:
За тестото:
250 мл хладка вода
3 с.л. захар
щипка сол

Още: 
олио за пържене
100 г локум 
100 г мед 
розова вода 
пръчка ванилия
30 г ядки ( шам фъстък) 



От сега казвам, че може да направите рецептата и с обикновено брашно и мая, но аз имам такъв микс и ще ви покажа как го направих с него. По този начин няма нужда да добавяме мая, защото има такава в самото брашно. Важно е само да съобразите инструкциите на етикета, който ви казва да разбъркате добре брашното преди употреба. 


Отделяме си нужното количество, добавяме останалите  съставки за тестото и разбъркваме добре, докато получим ето такава смес. Може да ароматизирате тестото с ванилия, но ако решите да имате и солени бухтички, като замените кубчето локум със сирене или кашкавал например, е добре да си остане по-семпло.

Оставяме тестото да втаса на топличко за около 30 минути, като аз го правя във фурната на 50 градуса, добре увито, или лятото - на най-големия пек срещу прозореца в хола! 


През това време си нарязваме локума на кубчета, с големина по желание. Спрях се на дълъг локум, не този от кутиите, защото този тук е по-мек и смятам, че ще е по-подходящ за пълнежа на бухтите.


Когато тестото ни е готово, загряваме щедро количество олио в малък съд ( за да не ни отиде чак толкаво много олио) и взимаме подходяща лъжичка, с която да си направим грамажа за бухтите. Аз ползвам лъжица от сладолед, която всеки път потапям преди това в студено олио за да не ми залепва тестото. 
Бучкаме едно парченце локум и прищипваме отгоре с ръка, за да го запечатаме.


Изсипваме ги в горещото олио, като внимавайте да не пържите на максимална сила на котлона, а по-скоро средна до две трети от мощността му. Така бухтичките се изпържат до златисто, без да прегарят.  Пържете по 5-6 минути от всяка страна :) 


От това тесто ми излязоха 15 бройки, като след пържене ги отцеждаме върху кухненска хартия. 

На съседно котлонче загрейте меда, прибавете пръчката ванилия и розовата вода.
Залейте с този сироп още топлите бухтички и поръсете с малко счукани ядки шам фъстък.

 

Може да ви се вижда доста сладичко, но мога да ви кажа, че си е таман. Всяка хапка те пренася на едно по-щастливо място и определено края на лятото не изглежда толкова лошо. Поне вече ще си дебеля на спокойствие :)

Аз се захващам със следващите задачи за деня, защото моята малка бухтичка Ноа е вече в самолета и леля трябва да подготви подаръците.

А, на вас пожелавам усмихнати почивни дни, които са чудесен повод да си направите тези вкусотийки! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...