Много е неприятно да настинеш навръх лятото! Уви, точно това успях да направя аз тези дни и сега изживявам моя малък, персонален ад, спейки на отворена врата на терасата, завита с юрган, единия крак навън, другия на топло вътре, топче тоалетна хартия до мен и завита през глава за да се стопля, после се отвивам да си поема въздух от топлина, като след секунди се завивам пак, защото ми е студено. Моето съчувствие към жените преминаващи през менопаузата се увеличи с десет точки за Хъфълпъф! Надявам се бързо да се закрепя защото това е лятото и докато мигна и ще свърши. Рождения ми ден наближава и ако ще празнувам ( защо пък не) трябва да съм в добра форма.
Както всяко лято реших да наблегна повече не зеленчуците и след като почти нямам никакъв усет за храна и апетит като цяло от притъпените ми сетива ми бе малко трудно да си избера ястие, което да ми се дояде.
Докато не ми стовариха една торба домашни, градински зеленчуци, които заслужаваха да бъдат превърнати в нещо вкусно. Представих си една пухкава, сочна и ароматна, зеленчукова лазаня, което успя на мига да ме мотивира да я ям дори през възпаленото гърло, но по дяволите...това звучи твърде вкусно за да си откажа :)
И да лежа в леглото цял ден, пак ще се пържа на бавен огън, поне да минат и зеленчуците през тази обработка. Набързо накълцах цялата палитра от цветни и ухайни зарзавати и не след дълго у дома се разнесе такъв миризма, че успя не само да ми отпуши ноздрите, ами направо ми отвори и третото око. Не съм вярвала, че вегетарианска лазаня може да е толкова вкусна, но явно трябваше да съзрея до този момент.
Ако и вие търсите нещо ново, интересно, подходящо за сезона и седмицата ястие - не търсете повече. Хубавото на лаазнята, че може да се направи във всякакви размери, да се претопля и да издържи дълго време, а винаги остава вкусна. Какво повече може да искаме в разгара на лятото.
А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
кори за лазаня ( около 1/2 кутия)
1 бр. тиквичка
1 бр. патладжан
1бр. червена чушка
2 бр. зелени чушки ( светла/ тъмна)
1 глава лук
300 мл млени домати
125 г моцарела
150 г кашкавал сол/ черен пипер
За сос "Бешамел":
700 мл прясно мляко
2-3 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
1 ч.л. горичца* по желание
сол
Както казах, моите зеленчуци бяха различни видове от градината, затова съм дала среден вариант за необходимото количество. Вие може да използвате по-голямо количество от някои от продуктите - тиквичките, патладжаните или друго, ако искате.
Започваме като нарязваме зеленчуците на средно големи кубчета, като чушките прекарвам през чопъра, та са малко по-ситни.
В тиган загряваме малко мазнина и запържваме първо кромида, докато порозовее, а след това прибавяме и чушките, тиквичката и патладжана.
Запържваме за няколко минути, докато зеленчуците омекнат, като времето ще варира от тяхното количество и големината им.
Овкусяваме с малко сол и пипер на вкус.
Накрая прибавяме млените домати, като аз използвах прясно смлени на чопъра и запържих за още 5-8 минути, докато водичката леко изври. Подправете с още подправки, ако има нужда.
Дърпаме зеленчуците от огъня,да се охладят леко и на тяхно място поставяме тиган за соса. Слагаме олиото и брашното и запържваме за кратко, докато брашното порозовее. Изсипваме прясното мляко и разбъркваме енергично, докато сосът се сгъсти. ( Ако се сгъсти прекалено, винаги може да добавите още малко мляко и да го разредите, но го направете извън огъня, тъй като има опасност отново да се сгъсти много бързо)
Овкусяваме сос с малко сол и ч.л. горичица, като тя по-желание и може да я пропуснете или да я заместите с малко индийско орехче, което също много подхожда на вкуса му.
Сглобяване на лазанята: Аз ползвам твърди, готови кори, като всеки път използвам различен съд. Приготвям си подходяща купа с вряла вода до мен, в която накисвам за кратко корите, преди да ги наредя в тавичката.
Слагаме една с.л. олио на дъното на тавата, а отгоре нареждаме няколко попарени кори. Отгоре разпределяме половината от зеленчуците, една трета от соса и половината моцарела, която може да нарежете на ситно или да минете на ренде.
Отгоре слагаме още един ред кори и повтаряме процедурата. Завършваме с трети ред кори, върху които слагаме само остатъка от соса и рендосания кашкавал. ( Ако сме направили сосовете по-гъсти, хубаво е да сложим малко хладка водичка в ястието, за да може да уврат корите добре.)
Пъхаме лазанята да се пече на 180 градуса за около 40 минути, като след запичането на кашкавала, може да го покриете с фолио, за да не прегори.
Едвам дочаках да се допече като хората, за да мога да я нападна. Уханието се разнесе из стаята, че успях да го надуша и през брутално запушения си нос, който тече неспирно. Как стават и двете наведнъж, просто не знам?
За разлика от месната плънка, зеленчуковата се стопява повечко при печене, затова и ястието няма същия обем, но честно казано е в пъти по-леко и ухайно. Ако все пак искате, винаги може да я увеличите.
За мен беше напълно достатъчна ;)
Е, много вкусна стана! Лечебна ви казвам!
Опитайте я и вие!
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!