Край на спането на отворена врата на терасата, остава само отворения
прозорец! Тази сутрин се събудих и с изненада установих, че ръката ми, която е
била над завивките е телесна температура на вампир и бързо се наложи да я
стопля.
Ефектът беше доста събуждаш, защото все едно сама си причиних
ситуацията, в която някой си затопля студените крака на топлото ти тяло.
Както и да е. Докато се обличах, за да започна деня си, посегнах по навик
към късите панталонки и тениската, оставени до леглото, но си дадох сметка, че
днес няма да са ми достатъчни. Отворих гардероба, с въздишка измъкнах чифт дълги панталони и си
казах - няма какво да се лъжем, време е за дългите гащи. Странното е обаче, че
първата ми мисъл бе не за есента, а че идва зимата. Денят бе толкова хладен и
мрачен в началото, звукът на резачки на дърва в квартала заглушаваше дори
най-новите квартиранти до нас, а във въздуха уханието на пържени чушки бавно,
но славно се заменяше с такова на пръжки.
В такива
критични ситуации, трябва да се помисли за здравето, защото в преходния период
между сезоните, човек става много уязвим на всякакви вируси, Затова е хубаво да
закрепим организма с една хубава и засищаща закуска като тези невероятно вкусни
и пухкави - Сливенски милинки.
То аз ако искам да се наплюскам от девет дола вода ще докарам, но в случая
да кажем, че просто смятам, че няма за къде да пазя фигура, ами започвам да се
подготвям за зимата - пък тя нека и два! Няма да ме изненада :)
Разликата на тези милинки е в малките им
симпатични размери, и макар сами по себе си тестото и заливката да е по-скоро
солено, се поднасят поръсени с пудра захар. Но няма какво да ви обяснявам защо
са толкова хубави, само ги погледнете!
а ето и как да си ги направите:
Необходими продукти:
1 1/2 пак. суха мая ( или едно
кубче жива)
400 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце
За заливката:
1 яйце
2 с.л. брашно
80 г масло
150 -200 мл вода
щипка сол
пудра захар за поръсване
Може да приготвите рецептата,
както на ръка, така и в миксер. Аз предпочитам втория вариант. Пресявам брашното
в купа и прибавям сухите съставки, а след това леко затопленото мляко, яйцето и
мазнината.
Пускам миксера с приставка за тесто и след
броени минути имаме вече гладко, нелепнещо тесто. Оставете да се бърка поне
5-10 минути, като по желание добавям още малко олио, по време на месенето, ако
ми се стори тестото по-твърдичко или сухо.
Тестото трябва да се отделя само от
стените и приставката на миксера. Оформям на топка и слагам в намаслена с олио
купа и покривам с намаслено от вътрешната страна прозрачно фолио.
Пъхам тестото да втаса за около 40 минути
във фурната на 50 градуса.
След като тестото втаса,
прехвърлям върху отново леко намазан с олио плот и разпределям на четири равни
части. Всяка част оформям на равен по големина и дължина фитил.
Слагам
ги близо един до друг и режа с ножа едновременно върху четирите, правейки еднакви
по-големина парченца.
Всяко едно от тях оформям на топче, колкото малък орех и слагам намаслена тавичка с размери на дъното 33 см. оставам да втаса повторно във фурната за около 20 минути.
През
това време правим заливката. В купа слагаме маслото. Ако не сме го размекнали
преди това, може да го залеем с гореща вода и да разбъркаме докато се разтвори.
Прибавяме брашното и солта и разбъркваме отново. Когато течността е по-хладка
на допир, прибавяме яйцето и разбиваме отново. Изваждаме милинките от фурната,
махаме фолиото и заливаме със заливката.
Пъхаме да се пекат на 200 градуса за около 35-40 минути.
Още топли ги поръсваме с пудра захар :)
И
тази рецепта съществува в различни варианти, като някои обичат да добавят и
сирене. Аз обаче си ги хапвах както с гарнитура от сирене, така и със сладко и
какво ли още не.
При всяко преминаване през кухнята си късах по едно топче от тази вкусна домашна сладост мога да си кажа съвсем честно, че макар да почерпих този и онзи с малко, бавно по бавно, ще ги си изям сама :)
Опитайте ги и вие!
Благодаря ви, приятели!