вторник, 4 април 2017 г.

Сладки "Мечета" на баба Надка / Grandma`s Bear Cookies


Какво съкровище ще ви представя днес, само ако знаете. Една наистина стара и много любима рецепта за вкусните сладки - мечета на баба Надка. От малка помня как сладките й винаги присъстваха на масата на по-големите празници и се чудех как да си хапна колкото може повече, преди нашите да са ме изловили, "че си развалям вечерята".

Тогава все се чудех защо моята баба не приготвя такива сладки, а все някакви солени тестении като баница с праз и лапад, които намирах тогава не само за невкусни, ами направо като кармично наказание, че не съм закусила като хората.

За мое щастие след толкова години най-сетне успях да се добера не само до рецептата, но и до ценния тефтер на баба Надка, която бе така любезна да ми го заеме. И макар в него да има няколко класически рецепти, които предизвикаха любопитството ми, знаех коя ще е първата, която ще направя:
Невероятно меките и нежни сладки - мечета от моето детство. 


Това е една рецепта, която е изключително икономична, излизат много бройки, наподобяват меденки, но с много по-фино ухание и най-хубавата част - стават все по-вкусни с всеки изминал ден!


Сигурна съм, че с малко модифициране тези мечета ще станат чудесни зайчета за Великден, но аз нямаше как да не ги направя първо в оригинал. И така, преди да премина към рецептата, ще ви помоля да дадете гласа си за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана точно в категориите за торти и сладкиши.
Старая се те да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
-Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта:
Необходими продукти за 40 бр. сладки:

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 големи супени лъжици мед
1 с.л. канела (равна) 
1/2 ч.л. сода, загасена с оцет 

Започвам като разбивам с миксера яйцата със захарта на крем.

                      

Пресявам си около половин килограм брашно и прибавям една трета от него към тестото.


Прибавям още канелата, загасената с оцет сода

                     

и меда. Пускам миксера и започвам да прибавям постепенно от олиото и от останалото брашно.


Тестото може да поеме и повече олио, но аз предпочитам да го доомеся върху леко намаслен или набрашнен плот, докато получа хубаво, гладко, съвсем леко лепнещо тесто. 
Покривам с кърпа или опаковъчно фолио и оставям да си почине 10-15 минути. След това разделям на две части.


Разточвам едната част на лист върху намаслен с олио плот и с чаша изрязвам кръгчета - 40 бр. 


Редя в тава с хартия за печене и пека на 160 градуса около 5 минути (в зависимост от дебелината на бисквитките!)


Останалата част от тестото също разточвам на лист, като изрязвам отново 40 бр. кръгчета. С помощта на капачка от паста за зъби или химикал, изрязвам очичките и ги поставям за ушички.
От останалото тесто изрязвам и носле за мечето и поставям в средата. (Моят опит показа, че върху намаслен плот бе по-лесно да се изрязват сладките, отколкото набрашнени, както и по-лесно залепваха самите детайли)


Редя и горната част на сладките в тавата и пека отново, докато крайчетата порозовеят.


Оставям готовите сладки да се охладят напълно, а след това слепвам с мармалад, който е добре да бъде по-фин и без големи парченца.
Хубаво е сладките да останат да отлежат два-три дена, за да омекнат напълно, но тъй като аз ги направих по-тънички, 



излязоха не само още повече бройки, но и омекнаха още на следващия ден.



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 3 април 2017 г.

Пълнени гъби в бутер тесто / Stuffed mushrooms in puff pastry


Може да е понеделник, но сякаш не го усещам толкова тегав както преди. Не, че нямам нужда да започна деня си с щедра чаша кафе, но някак топлото и слънчево време навън, по-дългия ден и неустоимото ухание на козунаци, които се носи из въздуха правят ежедневието къде къде по-приятно, пък било то и първия работен ден от седмицата. 
Заради цяла пролетна идилия ли, не знам, но вдъхновението така ме връхлетя тези дни, че страницата с "чернови" се пука по шевовете от рецепти и то коя от коя по-вкусна, интересна и оригинална. 

Ще ви се иска тази седмица да хвърляте по едно око на предложенията в блога, защото сигурна съм, ще ви изненадат много приятно, пък и ще ви дадат много идеи за предстоящите празници.

Днес обаче стартирам с едно предложение за бърза вечеря, като се стремя да ви предлагам поне по едно такова всяка седмица. Представям ви изкусителните пълнени гъби с кайма и кашкавал в бутер тесто.


Така се случи, че купих гъбките спонтанно, но в магазина имаше една касетка невероятно красиви, бели и средно големи гъби, които веднага си представих пълнени. Размотавах ги в хладилника няколко дни, като накаря се реших, че трябва да им измисля рецепта. Така и ми хрумна тази идея за пъленеи гъби с кайма и кашкавал, обвити в бутер тесто. Получиха се един вид "Уелингтони", като следващия път ще ги пробвам да ги напарвя и постни. 
Нали съм си месар обаче, нямаше как да не ги напарвя първо с месце, а рецептата получи толкова високи оценки, че веднага се записа в тефтера за често готвене.


И така, преди да премина към рецептата, която е наистина много лесн аи бърза и съвсем безпроблемно ще може да си я напарвите още днес, ще ви помоля да дадете гласи си за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.  А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
-Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта:
5-6 бр.  гъби печурка ( средно големи)
250 г кайма ( аз ползвах овкусена за скара)
150 г кашкавал
400 г бутер тесто
1 яйце
сол/ черен пипер

Започвам като почиствам, обелвам и подсушавам гъбите.


След това слагам една лъжичка от каймата в тях, после резенче кашкавал, отново кайма и отново резенче кашкавал. Аз използвах скаморца, но вие може да ползвате и друг ваш любим вкус. 


Завършвам с още малко кайма. Повечето кайми са овкусени, но за всеки случай подправете гъбите и каймата с малко сол и пипер на вкус.


Разточвам бутер тестото, тъй като аз ползвам такова на блокче, като след това изрязвам парчета, с които увивам гъбите. Завивам ги, като запечатвенето на тестото става от страната на каймата. 

Нареждам гъбките в леко намаслена тавичка, като пробивам малки дупчити през тях, почти до долу, така, че да излиза въздуха и да се изпекат равномерно.
Намазвам гъбките с малко разбито яйце, посолявам още веднъж и пъхам да се пекат в силна фурна за около 20 минути.


В зависимост от големината на гъбите ще варира и времето за готвене, но както казах, това наистина е много бърза рецепта. 


Гарнирах ястито с малко свежа салата - единствената гарнитура, от която има нужда това звършено ястие. 


Наистина  невероятна вкусотия, съчетаваща уханието на гъбите, сочната кайма и разтопения кашкавал. 
Опитайте - няма да съжалявате!
Аз ви пожелавам прекрасно начало на седмицата и до утре!
Усмивки, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 31 март 2017 г.

Торта на клечка / Cake on a Stick


След като вчера ви представих този безумно вкусен козунак, ви подшушнах, че днес ще има рецепта за десерт, който си струва да опитате! Нали не си мислехте, че така си говоря? 
И тъй като тортите са ми специалност, реших, че е време да ги напарвя още по-лесни ( и интересни)  за хапване, като ги сложа на клечка :) 

Това е една от най-харесваните и обичани рецепти, които съм приготвяла в последно време, като си мислех, че ще обере овациите предимно сред децата, тъй като десертът е толкова закачливо примамващ, но и тук ме изненада!

 Възрастните го нападнаха с такава скорост, с която последваха и обажданията да ме питат каква е тази чудесия и кога ще дам рецептата?

 Така, че предварително се извинявам за тези от вас, които са на диета или пък си мислеха, че ще правят само козунаци тази събота и неделя. 


Я, заделете още едни 40 минути за тази вкустотия и шашнете децата, съседки, приятелки, милото  или пък хора, които не ви лазят по нервите :) ! 



А ето и самата рецепта:
150 г масло
150 г брашно
150 г захар
150 г царевчино нишесте
3 бр. яйца
1 пак. бакпулвер
шипка сол:

За слепване:
мармалад от кайсии
маслен крем като от пасти "Витоша" или др.

Започвам като си пресявам брашното и прибавям бакпулвер и щипката сол.

   

Разбивам с миксер маслото, коетое добер да е на стайна темепратура, заедно със захарта на крем. Добавяме едно по едно яйцата, също на стайна темепратура, а след това малко по малко от останалите сухи състваки.

                        

Разбиваме докато се получи хубав, пластичен крем.


Загряваме фурнана на 190 градуса и застиламе с хартия за печене тавичките, в които ще печем. Поставяме от едната страна клечки за сладолед ( аз си ги събирах грижливо откакто си харесах рецептата) и шприцоваме отгоре от сместа. 
Аз си напарвих един шаблон от обикновен лист хартия, който изрязох в предпочитания от мен размер и очертах с молив въху хартията, за да се получат еднакви по големина накаря. 

              
Препоръчвам ви да напарвите първо очертанията и после да шприцовете пълнежа. Оставете разстояние между сладкишите, тъй като ще бухнат при печене.
Срещу всяко с клечка, шприцовайте "капаче" без ето така:)


Пека ги около 10 минути докато порозовеят. Изваждам ги и ги оставям да се охладят.
Слепвам ги с леко кисел мармалад като този от кайсии ( може и от сливи, шипки), които ще контрастират със сладкото и ще накарат блатчетат да омекнат, веднъж щом поемат от него. 
Може да ги слепите си течен шоколад или друг вид крем, но може би ще е добре леко да ги сиропирате :) 

              

Така слепените мини тортички нареждам върху решетка и ги заливам с ганаш, който приготвих от загрята 200 мл течна сметана, към която прибавих 200 г шоколад с парченца фъстъци и 50 г масло. 


Разбърквам докато се разтворят в горещата сметана и станат на хубав шоколадов сос. 
Заливам с него мини тортичките.


Оставям ги леко да се отцедят и шоколадът да стегне. ( Най-трудната част от рецептата :) ) 
Може да ги злеете и от двете страни или само от едната, както предпочитате.




Аз лично едва дочаках шоколадът да спре да стича и награбих едно да го тествам. Невероятно вкусно, а комбинацията напомня на торта" Сахер". тортичките бяха още по-вкусни щом постоят малко и мармаладът попие, парвейки ги направо топящи се в устата. 


След като глазурата стегна ги наредих в един поднос и раздадох на приятелите. От там нататък, вече ви разказах :)
И така, надявам се да ви харесат, колкото и на тях, а аз се захващам със следващата вкусотия, която съм намислила и може да видите първо в моя Инстаграм https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнати почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...