Както вече ви обещах, тази седмица ще бъде посветена на романтични и лесни за приготвяне десерти в минималистичен стил. Все пак е хубаво да се поглезим с вкусна вечеря за Св. Валентин, но не трябва да се напраскаме като прасета и накрая никаква работа да не се свърши, както се казва :)
Самата аз никога не съм придавала голямо значение на този празник, но моята половинка е романтична натура и през годините ме въвлече несъзнателно в това празнуване. Просто не става единият от двамата да чества празника, да те засипва с подаръци и внимание и ти да си.."whatever"
Затова и най-малкото, което мога да направя е да му сервирам някой десерт (към вечерята разбира се), с който да му покажа каква сладост е той за мен в живота.
Много хора казват, че този празник е за младите, но аз не съм съгласна. Младите честват любовта всеки ден, защото си нямат друга работа, да си го кажем направо. Но според мен този празник е за по-възрастните, които между всички ангажименти и проблеми някой е трябвало да измисли начин да ги накара да си отделят малко време един за друг. Поне един ден!
Не е нужно да подаряваш скъп подарък под формата на червени, плюшени дупета или винетки, а просто сложете децата да си легнат по-рано. Загасете телевизора - и без това нищо хубаво не излиза от там! Сложете си по чаша вино и така в тази успокояваща тишина и ако сте се сетили, светлина на свещи (не църковни де, иначе ще бъде малко морбидно), си припомнете как сте се запознали, някоя забавна случка от началото на връзката ви и не забравяйте..направете си комплимент за външния вид. Няма по-мило нещо от това любимият да ти каже, че изглеждаш все още страхотно!
Такава вечер трябва да завърши подобаващо, мисля аз! С някакъв специален десерт, който да искате да споделите! Затова измислих това. Нещо много сладко и ефектно, което не е никак трудно за правене. Истината е, че този десерт създадох за годишнината от сватбата на Докторката и Директорът (родителите на моето момче) и те бяха възхитени.
Представлява домашно приготвен шоколадов мус, забулен в "палто" от разбити белтъци, леко обгорени със сладкарска горелка.
Дори няма да се пъна да се опитвам да ви опиша за какво става въпрос...не може! Божествено! Точка по въпроса! Ето и самата рецепта:
За шоколадовия мус:
2 по-големи яйца
100 мл течна сметана
100 г шоколад
70 г захар
щипка сол
За покривката:
3 белтъка
200 г захар
Пълното приготвяне на муса стъпка по стъпка можете да видите тук. Аз използвах половин доза от продуктите, тъй като исках да направя 2-3 броя. Вие ще ме попитате колко броя излизат от тези количества и те са точно толкова - две до три среден размер чашки или четири по-малки.
Аз лично ви препоръчвам да ги направите малки, тъй като десертът е много сладък и не е нужно да е голямо количество.
След като мусът е стегнал в хладилника (най-добре за вечерта), потапям чашката в малко топла вода, за да може да се отпусне от стените на съда.
Обръщам върху чинийка.
Декорирам с разбитите със захарта на сняг белтъци. За по-лесно разбиване ползвам метода на "целувките" от тук.
Шприцовам от белтъците директно върху муса с фигурки по желание.
Обгарям белтъците със сладкарска горелка. Сега някои от вас ще ме попитат от къде можете да си намерите такава горелка и аз ще ви кажа. Има в много сладкарски магазини, но и не само там. Потърсете я в интернет и ще видите много места, откъдето можете да я закупите. Аз лично смятам, че макар и да не се използва всеки ден, този уред си заслужава спрямо цената и е добре да го имате!
И така, моята пледоария завършва с последни кадри от този изумителен десерт, а на вас ще ви пожелая една прекрасна седмица, завършваща с още по-прекрасен празник. Дотогава имa още няколко дни, затова ще имам време да ви предложа поне още един изкусителен и романтичен десерт!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!