Кога се изтъркули този януари така и не разбрах, но ето, че вече сме февруари (или както баба ми казваше усмихнато - фафруари). Освен това е и празничен ден, в който честваме здравето и плодовитостта на мъжката половина от населението. Айде, да са ни живи здрави!
Има различни традиции, свързани с Петльовден, като някои от тях не са толкова приятни като хапването на петел. На този ден по време на турското "съжителство" се е събирал кръвният данък от домовете на семействата с мъжка рожба, но явно пак сме се объркали и това са били някакви междусъжителствени бъзици, които на сме чатнали. Нооо аз няма да го обръщам на политика, че няма да ни дойде апетитът. Затова пък ще ви представя една много вкусна рецепта за пълнени гъбки, които можете да приготвите за бърза седмична вечеря.
На път за вкъщи днес минете през близкия магазин, грабнете няколко свежи гъбоци, а ако някои от нещата не ви се намират у дома и не ви се експериментира, минете и през близкия магазин - всички продукти са лесно достъпни.
Ако сте от пъргавите в кухнята, няма да ви отнеме повече от десет минути да ги приготвите и малко повече да ги запечете, което ще ви даде повечко време за релакс след работния ден, в компанията на ухайна вечеря и чаша вкусно питие.
Гарнирах гъбките с малко свеж копър, защото някакси си го изисква, пък вече сякаш апетитът ми клони към традиционните пролетни залении. :) Но няма да отлагам повече, убедете се сами във вкуса им, щом видите рецептата:
Необходими продукти:
200 г гъби печурки
8 бр. маслини
30 г бекон / шунка / св. филе
50 г кашкавал
100 г крема сирене
шепа орехи
сол
свеж копър
Измиваме гъбите и премахваме пънчетата им. Нареждаме гъбите в леко намаслена с олио тавичка ето така:
Нарязваме пънчетата им, филето и маслините на дребно. Запържваме ги за кратко в тиган с малко мазнина. След като заухаят и гъбите и месото се запекат, махаме от огъня и овкусяваме с щипка - две сол.
Прибавяме крема сиренето и натрошените ядки и разбъркваме.
С тази смес пълним гъбите, а отгоре завършваме с кашкавал - нарязан или рендосан. Аз предпочитам да е на парчета, за да бъде по-дебела покривката на плънката.
Пъхаме гъбите да се запекат за около 15-20 минути в силна фурна, докато кашкавалът стане златист, а гъбите се запекат.
Сервирам с поръска от пресен копър за свежест или поднесени в листо хрупкава маруля.
Не мога да ви опиша с какъв апетит ги изядохме тия гъбки. Ако някой ни гледаше отстрани, щеше да ни предложи да се борим за ролята на Тасманийския дявол : The movie!
Ако пък не вярвате - опитайте и се убедете сами :)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Благодаря ви, приятели!