Изненада, изненада! Сигурно се чудите дали виждате правилно, но - да, това наистина не е торта! Най-сетне успях да публикувам и нещо соленичко, идеално за сезона, за вечеря през седмицата, а защо не и за още днес!
Не знам как е при вас, но в моя град времето нещо забрави кой месец сме и взе да прескача на есенни температури! Това смущение в the force неусетно ме пренесе във времето, което прекарах в Германия, където високите летни температури също бяха мит. Почти веднага ми се прияде и отдавна позабравеният от мен традиционен немски шницел, който консумирахме почти ежеседмично. Казах си - това ще е! Ще взема да споделя с вас как да си приготвите идеални немски шницели, тъй като вашето Люси от тях колко е приготвила и изплюскала, вече Шницел-юбер-майстер да е станала!
Докато прословутият виенски шницел по правило се прави с телешко месо, то за немски използваме свинско. Тайната на шницела е да се начука много на тънко, тъй като макар да го пържим съвсем за кратко, да може да се сготви добре. Важно е панировката ни да бъде суха и хрупкава със златист цвят. За постигането на идеални резултати обаче си има технология, която ей сега ще споделя и с вас!
Типичната гарнитура за шницела обикновено са шпалце със сос, пържени картофи или немска картофена салата. Аз избрах също картофи, но любимите у дома сотирани пресни картофи с копър и масло.
Повярвайте ми, у дома след края на готвенето се разнесе такъв аромат, че нищо чудно, че са направили и такива свещи!
Но няма да се офлянквам повече, ето я и рецептата, като започнем с необходимите продукти:
Необходими продукти:
600 г свинско каре
2 яйца
1 бр лимон
брашно
галета
сол / пипер
олио за пържене
За гарнитурата:
500 г пресни картофи
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
30 г краве масло
сол
Започваме като нарязваме месото на филийки с дебелина около един сантиметър. (Ако приготвяте и гарнитурата от картофи, използвайте времето да ги сложите да се запекат във фурната, върху хартия за печене. Измити, цели, необелени и само леко осолени)
Както виждате, в долната част на месото има малка, отделена част, която премахнах за да се оформят равни по-големина филета ето така:
Взимам едно от тях и го поставям между два листа опаковъчно фолио и започвам да го начуквам с кухненско чукче, използвайки равната му страна:
След начуквaнето шницелът трябва да бъде само няколко милиметра на дебелина. Аз го увивам в същото фолио и го оставям в хладилника, докато стане време да го готвя. Продължавам нататък и с останалите.
Готвенето на шницелите продължава като загряваме олио на котлона, достатъчно да покрие дъното и да позволи на шницела да "плува". После се заемам с панировката.
1.) Овкусяваме месото със сол и пипер
2.) Овалваме месото в брашно, съвсем нежно. Не трябва да го натискаме в брашното!
3.) Потапяме след това в предварително разбитите яйца и от двете страни.
4.) Накрая завършваме с галета. Отново не притискайте в месото и леко изтърсете, ако е необходимо да падне излишъкът.
Пържим веднага, не оставяме да преседи, защото иначе коричката няма да бъде хрупкава, тъй като ще се овлажни. Затова е добре да правите всеки шницел един след друг.
Пържим в добре загрята мазнина, но не на максимум, по-скоро на 2/3-ти от степента на котлона.
Пържим и от двете страни до златисто.
През това време картофите трябва да са се опекли. Затова на съседния котлон слагаме още един тиган, слагаме маслото да се разтопи и изсипваме опечените картофки. Разбъркваме за кратко, колкото да се запържат и да поемат от аромата на маслото.
Точно преди да ги извадим, слагаме от нарязания копър (можете да сложите и скилидка - две нарязан чесън), разбъркваме за да полепнат добре и сервираме още топли!
Тези картофи са идеална гарнитура за нашия хрупкав и ароматен немски шницел, който по правило се сервира с резен лимон и малко пресен магданоз.
Не бих могла да ви опиша каква вкусотия е! Но се надявам да го опитате и да се убедите сами!
Добър апетит!
Актуализация 2019-та година:Остават броени дни до Наградите за кулинарни блогове, а аз съм номинирана в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!