Никога, никога, никога повече пържени понички за мен! Открих рецепта, която направо ми върна доверието в поничките, защото от край време е може би едно от най-неприятните ми неща за готвене. Именно те пък са една от най-любимите храни на половинката, и затова не веднъж съм се навивала да ги правя, макар и не с голяма охота. Изпробвала съм много и различни рецепти, като досега фаворит ми бяха именно публикуваната от мен рецепта за пържени понички с крем ( рецепта тук).
И дори тогава обаче не мога да кажа, че всичко потече по мед и масло, защото висенето на котлона да ги пържа, смяната на олиото, непрекъснатото внимаване да не прегорят и т.н, определено не ме карат да ги правя често. Досега!
Родих се с тази рецепта, честно ви казвам! Толкова е лесна, а резултатът е просто убийствено вкусен! Няма я тежката мазнина на пържено тесто, а вътре са толкова пухкави, че просто не виждам смисъл някога да приготвя друга рецепта ever!!!
И тъй като съм супер развълнувана, че попаднах на нея, искам да я споделя с вас, в подробен вариант, за да можете да видите колко е лесна и няма начин да сбъркате. Традиционните полски понички също често се пълнят със сладко, но аз реших да приготвя крем, тъй като имах останали жълтъци. Ще напиша рецептата и за крема, като за това количество понички ми отиде половината крем. Но още повече обяснения следват сега, след като ви кажа и необходимите продукти:
За поничките:
1 1/2 ч.ч. брашно (плюс още за доомесване)
1 1/2 ч.ч. брашно (плюс още за доомесване)
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
1/2 кубче мая
2/3 ч.ч. затоплено мляко
3 с.л. зехтин
2 жълтъка
1 ванилия
За овалване:
1-2 с.л. масло
1/3 ч.ч. захар
Крем пълнеж:
350 мл прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
4 с.л. захар
лимонова кора
1 ванилия
40 г масло
50 г печени и млени бадеми
1 с.л. сок от лимон
Тъй като приготвих крема предната вечер, ще започна от него. За целта в подходящ съд слагам млякото и поставяме на котлона. В него добавяме захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Оставяме млякото да загрее.
В друга купа смесваме жълтъците с царевичното нишесте, като прибавям и една-две супени лъжици прясно мляко, което предварително сме заделили, за да ни помогне сместа да се хомогенизира.
Когато млякото заври, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява. От този момент му трябват само няколко минути, докато е напълно готов. Махаме от огъня и прибавяме маслото и ядките.
Изсипваме крема върху студен поднос и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме да изстине, а след това прибираме в хладилника, до момента, в който ще го ползваме.
Тестото за поничките приготвих по следния начин. В купичка смесих леко затопленото мляко, захарта, една супена лъжица от брашното и маята и оставих на топло да шупне. В друг съд пресях останалото брашно и добавих към него солта и ванилията, а след това и надигналата се мая.
Разбъркваме, прибавяйки след това жълтъците
и зехтина.
Омесваме хубаво, като към този момент ще получим меко, лепнещо тесто.
Върху набрашнен плот прехвърляме тестото, като месейки, прибавяме още брашно така, че да се получи хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Слагаме го в купа и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да се надигне ето така:
След това разточваме тестото и изрязваме кръгове с помощта на чаша (в моя случай) :)
При мен излязоха общо около девет по-големи понички. Оставям ги да се надигнат още малко, като не е необходимо да удвоят големината си.
След това ги пъхаме да се пекат в предварително затоплена на около 190 градуса фурна за около 10 минути или до получаването на хубав светло кафяв цвят ето така:
Докато са още топли, пристъпваме към овалването им: За целта разтопете маслото и сипете захарта в плик.
Топвайте поничката леко в маслото, а след това я пъхнете в плика със захарта и почвайте да раздрусвате, така че хубаво да полепне със захар.
След това с помощта на шприц пълним поничките с крем, като използвам по-голям накрайник, за да се улесни пълненето :)
Получиха се наистина бързо и лесно, а ароматът им запълни стаята така, че наистина нямаше как да им устоя дори по време на снимане :)
И тъй като почивните дни са точно на прага ни, ви призовавам да ги приготвите тези дни и да се убедите в прекрасния им вкус!