Хич не обичам да си купя нещо и да ми се залежава у дома. Или го ползвам, или подарявам, или хвърлям! Не съм от складиращите хора и ако имам нещо у дома, значи се ползва! Така и стана със сача! Откакто го купих, използвах го за разни рецепти, предимно с месо, но после цяла зима не съм го извадила! Не може така! Аз на кулинар ли се правя или на лукова глава! Трябваше бързо да спретна нещо, за да не ме загризе съвестта, че така си прашлясва. И не търсих дълго!
Разрових се из стари рецепти от вестници и списания, които съм натрупала в една папка и все си повтарям, че трябва да ги опитам. Там попаднах и на тази рецепта от вестник 24 часа за боб на сач на Жана Стоянова от София!
В нея не бе посочен източник като сайт или блог, така че пиша имената, пък дано дамата не ми се разсърди :) Много ми допадна, защото имах именно малко сварен боб в хладилника, който се залежаваше и му се искаше да се прероди в нещо по-вкусно.
Оказа се наистина много приятна, лесна и невероятна на вкус рецепта, която ми напомни на салата тип ропотамо (без рибата), но пък като я направиш на сача придобива един такъв специфичен аромат.
Пък ако се гарнира с няколко ароматни печени чушлета, просто става приказка.
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 400 г сварен боб
3-4 бр печени чушки
1 глава лук
1-2 по-големи кисели краставички
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. домашна лютеница
чубрица, магданоз, сол
олио
Започваме като подготвяме сача. За целта го намазняваме хубаво с олио и го оставяме на студен котлон, който първоначално пускаме да се загрява на 2/3 от мощността на котлона, а после и до най-високо. Постепенното загряване на сача е важно, за да се предотврати напукването му.
След като мазнината загрее, слагаме да се запържат леко нарязаната глава лук и скилидките чесън.
След това прибавяме нарязаните печени чушки:
Накрая прибавяме и останалите продукти - нарязаните кисели краставички, лютеницата и боба.
Разбъркваме и оставяме ястието да покъкри за 15-20 минути.
Накрая поръсваме с чубрица и / или пресен магданоз.
Можете да гарнирате и с няколко сухи люти червени чушки, както е направила Жана, аз изпекох една на котлона :)
У дома се разнесе неописуем аромат на топло и апетитно зимно ястие!
Препоръчвам го с две ръце!
Благодаря и на Жана за споделената рецепта!
Ако ви е писнало от месата по празниците и ви се хапва нещо постно, опитайте това невероятно апетитно бобче!
Добър апетит!