Толкова ми харесва тази рецепта, че в момента си хапвам от нея и реших, че най-добре да я напиша веднага преди да съм я забравила. Защо ли? Ами защото си я измислих преди малко. Но да сме честни, не можеш да измислиш рецепта за пиле по китайски, която вече да няма, пък и е важно да спазиш няколко важни елемента, за да има този традиционен вкус.
Сигурно се чудите - какво пък е това сега китайско от тебе по това време на годината! Ами че как - скоро наближава китайската Нова година. За да сме по-точни на 19 февруари! Едва ли някой от вас взимат този празник по-насериозно, отколкото размножителния период на кафявата африканска мравка, но в името на доброто тематично въведение за рецепта по китайски, ще ви помоля да се престорите на заинтересовани :)
И защо пък да изпускаме хубавите новини, които можем да прочетем днес! Например според китайския календар тази година ще бъде годината на дървената овца, която може да ни донесе много финансови успехи, особено на по-бедните народи (хора, ние сме в този лист, сигурна съм). Овцата според тях символизира щастие, мир и изобилие, така че се смята, че тази година ще се очертае да бъде наистина добра!
Ех, така ме зарадва китайският народ, че няма как да не спретна нещо в тяхна чест! Като това изумително пиле по китайски! Нахендрих го в графата "най-вкусното", защото е такова според моя вкус. Обичам сочните парченца пилешко, овкусени с леко лепкав ароматен сос и гарнирани с много свежи, още хрупкави зеленчуци, които макар и затоплени, запазват своя натурален идентичен вкус!
Няма повече да протаквам, ето и моята лична рецепта за пиле по китайски:
Необходими продукти:
За месото:
1 бр пилешки гърди (пеперуда)
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сос от стриди
1 ч.л. соев сос
2 с.л. царевично нишесте
Още:
2 бр. червена чушка
2 бр. зелена чушка
1 морков
букетче броколи
1/4 глава червен лук
шепа фъстъци
2-3 скилидки чесън
Започваме като мариноваме за кратко месото. За целта го нарязваме на малки късчета, слагаме го в подходящ съд и прибавяме - соевия сос, сос от стриди и оризовия оцет.
Разбъркваме и поръсваме отгоре с една супена лъжица от нишестето.
Оставяме в хладилника за около 20-30 минути или за времето, през което ще подготвим зеленчуците.
Обелваме чесъна, нарязваме чушките на парченца, разкъсваме броколите на дребни цветчета, моркова нарязах на ленти и на парченца. Лука също нарязваме на полумесеци. Всичко трябва да е на сравнително едри парчета - за някои едри, за други средни :)
Зеленчуците могат да са различни и като вид и количество, зависи от вашето желание.
В дълбок тиган загряваме мазнината, хвърляме скилидка чесън и прибавяме месото.
Запържвам на висока температура, като разбърквам. Когато придобие приятен цвят и аромат, изсипвам и зеленчуците.
Разбърквам хубаво за да могат да се запържат. Осоляваме леко и прибавяме останалия чесън и нишесте. Запържвам за кратко, но зеленчуците трябва да останат хрупкави. Накрая хвърлям шепата фъстъци, слагам още една-две капки соев сос и оризов оцет - за баланс на вкуса.
Сервирам още горещо, да пари :)
Едвам се сдържах да направя снимките, беше толкова ароматно. Месото остана крехко и сочно, сосът сякаш беше облял свежите зеленчуци, които останаха така хрупкави, че имах чувството, че хапвам гореща салата.
Дори и след втората чиния (казвам го с наведена от срам глава), пак не ми беше станало тежко, което е чудесно, защото въпреки пърженето, ястието е доста леко.
Препоръчвам с две клечки :)