събота, 12 юли 2014 г.

Мини тортички : Крем шаум с плодове



Олеее как обичах тези кремчета...не знам дали ги помните, но ги продаваха по разни лунапаркове или когато имаше цирк. Нежен белтъчен крем с лек лимонов вкус, често оцветен в розово или друг сладурски цвят. Отдавна не ги предлагат, но си спомням, че преди години успях да намеря едно място, където ги продават и то беше в каравана пред входа на зоологическата градина в Пловдив.
След като ги вкусих отново, след толкова много време, бях убедена, че искам да си направя такива и у дома. Когато се прибрах, естествено се разрових за рецептата. Оказа се, че този вид белтъчен крем го наричат шаум-крем и се използва доста в руските рецепти. Другото му име е италианско меренге и спецификата тук е, че към белтъците се прибавя горещ захарен сироп, който буквално "сготвя" белтъците.



И тъй като сега в градината се родиха прекрасните малини, тъмен и червен касис, реших да "вдигна" кремчето на още едно ниво, като го оформя като малки и кокетни мини-тортички. За целта използвах само няколко котешки езичета, стар кекс, сладкиш или пък готов блат за дъното на чашата, а отгоре голямо количество крем и разбира се.. пресни плодове.
Но ето и самата рецепта за крема:

Необходими продукти:
2 белтъка,
150 гр. захар,
100 мл. вода,
лимонов сок на вкус

В напълно суха купа разбиваме белтъците на твърд сняг.


През това време слагаме водата и  захарта да заврат на котлона. Оставяме захарния сос да къкри около 20 минути, докато се сгъсти. Най-добре тестваме готовността на сиропа, като пускаме капка от него в чаша със студена вода. При досега си с водата то трябва да се оформи от само себе си на среднотвърдо топче.


След това идва ред да прибавим сиропа към белтъците. Това става на много тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксера. Самите белтъци стават много лъскави и гъсти. Ето и тук следите от моите пръсти, които тестваха кооолко е хубав кремът :)


Колко наситен ще е лимоновият вкус зависи от това колко капки лимон ше добавите, а това може да стане директно в захарния сироп и след като го добавите при белтъците.
Този крем ви дава много възможности за експериментиране при поднасяне и е много подходящ за украса на торти, оформянето на рози или друг вид украса, тъй като не се разтича и издържа дълго време.


 

сряда, 9 юли 2014 г.

Пиле със сос от червена леща / Chicken with Red lentil sauce

 

Един ден майка ми спомена за това ново ястие, като му постави пет-звездна оценка и веднага се заканих, че трябва да го приготвя. Лещата едва ли е в редицата на най-изкусителните храни, но в този си вид признавам е наистина много вкусна. Е, все пак аз не знам дали съм съвсем обективна, защото много обичам и обикновената си яхния от леща, но сега, след като я опитах и като сос, съм убедена, че това лещата е голяма работа!


Комбинирах този супер вкусен сос от червена леща с пилешко филе на грил и малко бял ориз за гарнитура, и въпреки това се оформи едно много леко и лятно ястие. (е, поне не се изкушавайте и забравете за хляба в този случай)

Сосът обогатява с невероятния си вкус иначе малко безвкусното бяло пилешко месо и семплия ориз, и общо взето прави магия с това ястие. Приготвих го два пъти за една седмица - толкова много ми хареса.

За да получите хубав като консистенция сос е добре да имате под ръка някакъв пасатор или блендер, или в краен случай ще трябва да го претриете през по-едро сито. Но няма да се бавя повече с рецептата, ето я и нея:
За соса:
100 г червена леща
400 г домати от консерва
4-5 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 мл вода/ бульон
2-3 ч.л. чили на прах
сол
Още:
пилешко филе
ориз за гарнитура

Започвам като нарязвам зеленчуците на ситно. В малко олио запържвам лука и чесъна, добавяйки последователно нарязаните моркови, разбъркваме, после измитата и почистена леща, отново разбъркваме няколко пъти и добавяме доматите и чилито.

             

Добавяме водата и оставяме ястието да заври, като след това намаляме и оставяме да къкри. Варим, докато всичките продукти се сварят хубаво, доливаме с вода, ако е необходимо, но винаги топла.
Можете да замените водата с бульон, но за предпочитане зеленчуков - домашен. Овкусете соса със сол на вкус. Накрая махнете от огъня и пасирайте хубаво.


Сосът е доста голямо количество, така че докато поизстине леко, можем да гриловаме набързо малко пилешко филе и да сварим бял ориз, който ще овкусим само със сол, пипер и няколко капки лимон.


Сервираме месото върху ориза, а отгоре поливаме щедро от соса от червена леща.


За мен тази комбинация е много оригинална, апетитна и засищаща, като в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Надявам се да го приготвите сами и да се уверите, като не забравяйте да споделите с мен впечатленията си :)

петък, 4 юли 2014 г.

Торта "Пчелна пита" с череши / Honey Comb Cake


Едно от най-големите ми удоволствия, свързани с кулинарията, освен нагъването на вкусотии, е и издирването на нови, необикновени и интересни рецепти. Днес искам да ви представя една точно такава и ако се осмелите да я приготвите, съм сигурна, че ще останете изумени от вълшебния й вкус!


Тортата носи името "пчелна пита", тъй като наподобява такава в разрез, но да не ви подлъже - не съдържа мед, а карамел..и то мноооого карамел, ....и шоколад...и щастие! :)


Все още сме в сезона на черешите и се надявам, че ви се намират такива под ръка, защото това е десерт, който трябва да се опита - ПОВЯРВАЙТЕ МИ!


Оригиналната рецепта можете да видите от тук, но аз я направих в малко по-малък вариант, тъй като имах само една консерва от карамела. Можете да приготвите тази торта с пресни или консервирани плодове и винаги ще бъде страхотна!
Определено е много атрактивна както на вид, така и като вкус. 
Аз имах желание за нещо студено и разхлаждащо, затова я замразих  във фризера, и така се получи ефект на сладоледена торта. Това разбира се е въпрос на вкус и не е нужно да го правите, ако не искате.
И така, да преминем към самата рецепта:
Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши

За крема:
1 консерва сгущенка /  дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло

За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана

Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.


Всяка лента разточваме с точилката, така че дължината ще се увеличи около 45 см. Нареждаме черешките на един пръст разстояние една от друга и завиваме на руло, като леко притискаме с пръсти за да запечатим тестото.


Оформяме лентата на охлюв, като се стремим да оставяме малко разстояние, така че да има накъде да бухва тестото. Един блат образуваме от две ленти с череши. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото се зачерви.


Изваждаме и оставяме блатовете да се охладят напълно. От тези продукти излизат общо три малки блата с приблизителен диаметър 17 см.

Преминаваме към направата на крема, като разбиваме с миксер мекото масло и карамела от консервата.


Сглобяването на тортата става с помощта на тортен ринг. Слагаме първия блат на дъното и изливаме част от крема. След това поставяме втория блат и така докрай. Можете да оставите малко от крема за измазване на тортата.


Пъхаме във фризера/ хладилника за една нощ. Тук искам да отбележа, че моят крем стана малко по-течен, затова и реших за по-сигурно да замразя тортата. Смятам, че причината за това бе, че маслото ми беше с по-ниска масленост от 82 процента, но за първи път ползвах това масло. За всеки случай обаче, ви препоръчвам да увеличите грамажа на маслото поне на 300 г, както съм посочила в продуктите.


Ганаша приготвям за украса на тортата, като за целта загрявам сметаната в касерола. И преди да тръгне да кипва, слагам шоколада. Бъркам до пълното му разтопяване и оставям на страна да се втвърди.


Излях по-голямата част от него върху тортата, а с останалата част украсих отгоре и отстрани, използвайки шприц.



Рядко повтарям торти, но тази знам със сигурност, че ще приготвя скоро отново!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...