петък, 3 май 2013 г.

Великднески тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка / Easter "carrots" with filling

  

Празниците са мотивиращи по много причини - повече свободни дни, повече време с близки и приятели, приповдигнато настроение, което пък засилва експериментаторския ни дух. В това число и рецепти - какъв по-добър повод да се развихрите в кухнята и да стимулирате въображението си от това да сготвите нещо наистина изумително. Като тези вкусни тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка. 

Родопската закуска е мой вкусен спомен от детството и дните, които прекарвах при леля ми в Пловдив. Тя  винаги приготвя по една партида в началото на седмицата за мазане на филии  and stuff. Ето защо реших, че е време да ви споделя и тази семейна рецепта! :)
Но първо да ви разкажа за направата на морковчетата. За тях ни трябва един или половин килограм (зависи от бройката, която искате да направите) обикновено тесто. Оформянето им е лесно. Просто разточете тестото на голям правоъгълен лист и го разрежете на ленти около 1 см. Навивайте лентите около фунийки за сладки*. Така оформените фунийки печем в силно загрята фурна, докато порозовеят.

*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.


Аз пригоитвих около 500 гр тесто и пак излязоха доста бройки. Тъй като ги пекох преди броени дни, ги съхраних в затворена кутия във фризера.


Когато ми потрябваха, както сега, извадих необходимото количество и ги боядисах с оранжева хранителна боя и ги оставих да изсъхнат. Използвах гел боя на  Ameri Colour, леко разредена с вода.


Преди да премина нататък, ще изброя какво още ще ни е необходимо за морковчетата:

За фунийките:
тесто

За пълнежа:
родопска закуска*
луканка

За украсата:
няколко стръка свеж копър


* Родопската закуска забърквам на вкус от една кофичка обикновена майонеза (около 200-250 гр) плюс около 500 гр извара. Можете да замените и със сирене, но става много по-солена и текстурата е по-различна. Понякога добавям просто 400 гр извара и 100 гр сирене.
Овкусявате със черен пипер, червен пипер и чили на прах на вкус.



С тази смес пълним морковчетата, като забучваме и по едно парче луканка в средата.




Украсяваме още с пресен копър и подреждаме в чиния.

Можете да напълните морковите и с млечна, руска или друг вид салата / пълнеж по желание. 
Те са прекрасно предястие и децата много ще му се зарадват. Ако решите да ги направите вегански, можете да замените луканката с парче истински морков :)

вторник, 30 април 2013 г.

Великденска торта "Заешко дупе" / Easter Cake "Bunny butt"






Великден е близо и какво по-хубаво от това да изненадаме близките си за празника с една много, ама много сладурска торта, която със сигурност ще повдигне настроението на всички. Още щом я видяха, близките ми сложиха такава усмивка, сякаш са спали със закачалка в устата. Ето такива емоции трябва да предизвиква истински хубавата храна, и на вкус и на външен вид.
В случая няма специфична рецепта, тъй като главната атракция е самото "заешко дупе". Можете да го "зашиете" на която си торта искате, аз съм ползвала вече новата ми любимка "Бруклинско затъмнение".

За самата украса: зайчето и цветята са ви необходими:
1 бр руло (около 250 гр)
течен шоколад
4-5 бр маршмелоу бонбони
захарен фондан
хранителни боички
захарни яйца от ядки в шоколад

За дупето на зайчето ще ни трябва подходяща купичка от домашния инвентар. Облечете я с опаковъчно фолио, така че да се показват краищата ето така:


Нарежете рулото на парчета и облечете цялата купичка с тях. За пълнеж разтопих няколко бонбона маршмелоу и разбърках с 3 ч.л течен шоколад Нутела. Изсипваме в купичката и отгоре нареждаме още резенчета от рулото така, че да се образува капаче. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме в хладилника да стегне. От останалото руло оформяме крачетата и топче за опашка.

Разточваме малко бял фондан, с който да облечем крачетата, опашката и разбира се дупето на зайчето. Разделете остатъка на части, като ги оцветите по отделно в розово, жълто, зелено или други цветове по желание. От розовото оформяме още лапичките на зайчето ето така:

Можете да направите и цветчета от останалия фондан. Зеления фондан разточвам и нарязвам с нож на лентички с различни форми и дължини. Оставям да засъхне, за да стоят прави като трева впоследствие. Ако имате гъм паста, използвайте нея за цветчетата и тревата. Тя става по-бързо твърда в сравнение с фондана.

А ето го крайният резултат:


Ето и тортата в разрез:


За да е пълна информацията ви представям и модела за тортата, малкото ми зайче, което ме вдъхнови за тортата:




Аз и Пухчо ви пожелаваме весело посрещане на празничните дни !



петък, 26 април 2013 г.

Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение" / Brooklyn Blackout Cake


Имам много заделени рецепти, запаметени в компютъра или отделени с листчета в някое списание, които все си казвам, че ще направя, но все не им идва редът. Дори имах списък с рецептите, които ще публикувам за месец април в блога, но се появи тази специална торта и изхвърли плановете ми през прозореца. Влюбих се в нея, във вида й, в името й - във всичко. Отдавам тая огромна любов към Ню Йорк и особено Бруклин - все пак там са едни от най-добрите сладкарници в света. Друга причина разбира се са Type O Negative - BROOKLYN FINEST :) 



И така, огромната ми любов към тази част от света и страстта към сладкото (и то шоколада) измести набързо насъбраните рецепти и запретнах ръкави, така че пред вас да е рецептата за една от най-хубавите (да не кажа - най-хубавата) торта, която сте опитвали.




Рецептата адаптирах от тук, след щателно проучване на всички варианти на рецептата за тази торта. В повечето от тях се използва така наречената caster захар, която е много фина и ако не се лъжа, в България още нямаме такова чудо. Затова, ако имате под ръка кухненски робот, просто смелете по-наситно захарта. На други места в рецептата се залага на кафява захар, тя обаче има доста наситен и специфичен аромат, затова реших да използвам 50/50 обикновена и кафява. Кафявата успях да намеря на пудра, така че се получи още по-добре.


Създателите на тази торта са Джордж и Катерин Ебингер от основаната в далечната 1898 година "Пекарна Ебингер"/ Ebinger`s Bakery в Бруклин, Ню Йорк. Това е и тяхната знакова торта, като името си носи от "затъмненията", които са организирани в града по време на Втората Световна война. Гасенето на тока в целия квартал е било наложително, особено когато са потегляли военни кораби на флота от пристанището в Бруклин през нощта, така че да не бъдат забелязани. Можете да прочетете повече за историята на тази торта тук.

А сега е време да преминем и към сладката част, като започнем със списъка с продуктите:

За блатовете ви трябват:
100 гр меко масло
260 гр фина захар (аз използвах  50/ 50 бяла и кафява)
2 яйца
1 ванилия
45 гр какао
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
170 гр брашно
160 мл пълномаслено мляко

За какаовия пудинг-пълнеж:
3 ч.ч. вода
500 гр фина захар
150 гр царевично нишесте
160 мл вода
1 с.л. царевичен сироп (използвам 50/50 мед и глюкоза)
125 гр какао
85 гр масло
1/2 ванилия

Започваме като загряваме фурната на 170 градуса. Застиламе и три 20-сантиметрови тавички с хартия за печене.

Блатовете приготвяме, като първо разбиваме маслото със захарта, постепенно за да се разтвори захарта. Тук виждаме колко е важно захарта да е по-ситна, тъй като се разтваря по-лесно. Добавяме едно по едно яйцата, ванилията, солта, бакпулвера, содата и какаото. Обираме хубаво стените на купата, докато разбиваме. Добавяме на 2 пъти, редувайки ги, брашното и млякото. Трябва да стане хубава пухкава смес.


Разпределяме по равно в тавичките и печем около 20 минути (при мен отне по-малко време) или до готовност. Проверете центъра с клечка за зъби.


Оставете блатовете да изстинат. През това време преминете към направата на пудинга.

В дълбока тенджера слагаме 600 мл вода, заедно със захарта, какаото и царевичния сироп. Слагаме на средна температура на котлона и оставяме да заври, като разбъркваме от време на време. В друг съд разтворете нишестето заедно със 160 мл вода на каша.


Когато какаовата смес е готова, дръпнете от огъня и добавете нишестето, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. (Ако се появат все пак, разбийте ги с пасатор.) Върнете сместа на огъня и бъркайте, докато се сгъсти ето така:


Махнете от огъня и добавете маслото и ванилията и разбъркайте. Сглобяването на тортата е лесно: блат, пудинг, блат, пудинг и т.н. Оставете малко за измазване. А ето го и крайният резултат.
Тортата в разрез и с различна украса можете да видите тук !


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...