петък, 12 юни 2015 г.

Шоколадов кекс с череши "Шварцвалд" / Chocolate Cherry Bundt Cake "Black Forest"


Дядо ми не беше голям любител на кексовете. За него това бе малко като мързелив опит за торта, ама не е! И макар, както се  вижда и в блога, да споделям някак си мнението му, днес ще ви представя един кекс, който е достоен да носи името на известната торта "Шварцвалд", защото не й отстъпва нито по украса, нито на вкус!
Всъщност този сладкиш, който скалъпих съвсем набързо, съчетава в себе си и друга рецепта - за десерта "Дунавски вълни". Но тъй като направих и пищната украса отгоре, реших да му дам това име! 






След като напоследък се оказах затрупана от череши, заложих на няколко нови и интересни рецепти с този вкусен плод, като днешната скалъпих общо взето оттук - оттам, но стана повече  от чудесно! Затова и няма да се скръндзавя, а ще я споделя с вас! За мен ще бъде голяма радост, ако я опитате и споделите впечатления :) 



Ето и необходимите продукти:
3 яйца
1 пак. масло (125 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. почистени череши
1 ванилия
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер ( 10 г)
щипка сол


За крема:
200 г крема сирене
5 с.л. пудра захар
кората на един лимон
1 ванилия
1 яйце

За украса:
бита сметана
череши
шоколад/ шоколадов ганаш


Подготвям си продуктите, за да са на стайна температура. На снимката можете да видите използваното от мен крема сирене. Използвам това на Кауфланд или същото от марката на Лидл най-често, тъй като са много добри като вкус и цена :) 

Започваме като разбиваме мекото масло с една чаена чаша захар. За мярка използвам чаша, която малко под гърлото е отбелязана до къде е 200 мл, така че пълня захарта до там.


След като разбиваме маслото и захарта на крем, започваме да добавяме едно по едно яйцата. Към тях прибавяме и сухите съставки - бакпулвера, щипка сол, ванилията, какаото (може и на вкус) и брашното. За брашното напълвам същата чаша догоре.


 Разбърквам сухите съставки първо на ръка, а след това и с миксер. Получаваме смес по-гъста от кексово тесто.


Пускаме фурната да загрява на около 180 градуса, и подготвяме формата за печене, като я намазваме добре с олио, а след това и брашно. Аз използвах кексова форма с диаметър в широката част около 20 см.

Подготвяме черешите, като ги овалваме в малко брашно. Аз добавям и малко пудра захар в брашното, но не е задължително.


Следващата стъпка е в блендер да смесим съставките за белия крем. Само за няколко секунди и две-три натискания на бутона получаваме хубава, еднородна и ароматна смес.

Сглобяване на десерта:
Разпределяме една част от шоколадовата смес в основата на формата. 


След това разпределяме една трета от крема сиренето, а отгоре - няколко бройки от "брашнените" черешки.


Редуваме смесите и плодовете така докрай. Пъхаме десерта да се пече за около 40 минути в предварително загрятата фурна.

Готовия кекс оставяме да се охлади, а  след това внимателно изваждаме от формата. 


Украсяваме с бита сметана, череши и разтопен шоколад или шоколадов ганаш. Тъй като от последния винаги имам поне едно бурканче в хладилника, просто го изваждам и го поставям в съд с гореща вода. Само след минути той отново става течен и лесно мога да го разливам за украса на десерти. 
Черешите можете да накиснете в алкохол или пък в малко ванилова есенция. (Използвайте хубава такава, а не малките ампули, тъй като те имат много изкуствен дъх)


И така, ако не разтягах такива локуми с цел да бъда максимално изчерпателна в обясненията си, сигурно щяхте да сте разбрали досега, че това е наистина един бърз и лесен за приготвяне десерт. Но ще ви оставя да го опитате сами, а дотогава, заповядайте парченце от тази вкусотия! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 



понеделник, 8 юни 2015 г.

Пилешки шишчета с кориандър / Coriander Chicken Kebabs


Ястията, които консумираме през седмицата, често приготвяме набързо, тъй като не ни остава много време в края на деня. И въпреки че идеята да си наготвим през уикенда за цялата седмица е добре позната на българина, такива хора като мен винаги ще предпочетат прясната и току-що приготвена храна, макар и да ми отнеме и някой час от времето за релакс. 
Днес ви представям една наистина златна рецепта за пилешки шишчета, която грабна сърцето ми още първия път и се приготвя за нула време! 
Шишчетата можете да направите сами или да купите готови, но това, което ги прави уникални, е тази невероятна комбинация от подправки. 
От доста време се чудех кои са именно подправките, които правят месото в дюнера да бъде толкова ароматно, и ето, че най-сетне разбрах. Още щом зацвърчаха на грила, от шишчетата се разнесе именно това ухание, а аз започнах да се облизвам лакомо.


За да бъде ястието още по-чудесно, го гарнираме с лек и много лесен за приготвяне сос, който обаче идеално контрастира и допълва вкусовете. Именно приликата на месото с това от дюнера ме накара да спретна и едни бързи плоски хлебчета, за които рецепта вече съм споделяла с вас. Те се пекат отново на грил тигана, а това, че за тестото не е нужно мая и втасвне, може да ви  убеди, че за направата им са необходими не повече от 10 минути.


Може в дюнерите да слагат картофи, но аз мисля, че оризът като гарнитура е един от малките елементи, които също вдигат летвата в това иначе на пръв поглед елементарно ястие. Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
5-6 пилешки шишчета
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. лимонов сок
лимонова кора
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
2 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер (или лют червен  пипер)
щипка канела
сол

За соса:
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. лимонов сок
линмонова кора на вкус
щипка млян джинджифил
пресован/ сух чесън на вкус
1 с.л. наситнен магданоз

За плоския хляб - питките:

Шишчетата се подправят с всички изброени подправки, а след това се слагат за (поне) час в хладилника за да се мариноват добре.


Печем шишчетата на грил тиган (или още по-добре) истинска скара, но дори и да нямате, можете да ги изпечете във фурната. Аз често комбинирам и двата метода, като ги гриловам за кратко в тигана, а след това завършвам за няколко минути във фурната. По този начин със сигурност няма да се озовете със сурово месо в центъра!
Ако решите да ги приготвите само на грил-тигана, убедете се, че ги печете от всички страни по няколко минути, и проверявайте месото за готовност. Аз лично не слагам мазнина в тигана, тъй като в самата марината има зехтин!


Докато шишчетата се пекат, приготвяме соса. Разбъркваме всички продукти за него в купичка, като имате свободата да го подправите на вкус, коригирайки количествата на съставките. Аз самата не бих променила нищо, особено свежия магданоз!


Освен с любимия ни у дома - много лесен плосък хляб, гарнирах ястието и с малко ориз. Вие можете да изберете и друга гарнитура, но аз ви препоръчвам да опитате тази комбинация, тъй като е перфектна!


Месото е толкова сочно, че всяка хапка ще изпълва устата ви с прекрасните му сокове, а лекият сос само ще подготвя небцето ви за следващото парченце. Искате да се убедите сами - хайде, захващайте се, има много време! :) 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

петък, 5 юни 2015 г.

Френска селска торта / Медовик / French Cake / Medovik


Нали случайно не си мислехте, че ще ви оставя без десерт този уикенд! Не бих могла да си го простя, защото не искам да съм единствената дебеланка на плажа :) Но тъй като едва ли ще спра да готвя (и да ям), то поне да приготвям леки и подходящи за сезона рецепти, като се стремя да не прекалявам. А най-добрият начин за това е да го споделите с приятели!  Аз това и правя! Хайде на масата, пипъл! Днес за вас приготвих известната, обичана от всички Френска селска торта, която странно защо има това име само в България, а пък в останалия свят е известна под името Медовик. 


Реших, че този десерт е изключително подходящ за сезона, защото първо: Ако още не сте опукали сладкото от миналата година, време е да го направите, защото дойде време за новата реколта. Второ - ако вече направихте новата реколта, време е да я тествате по подходящ начин, а именно в тортата!  И трето - ако решите, можете да я приготвите и със свежи сезонни плодове и пак няма да сбъркате! Просто ле прекрасен льо сладкиш! 


Тъй като тортата традиционно се украсява много семпло и сама по себе си е перфектна до последната съставка, единственото, което мога да дам от себе си, е да ви предложа вариант за представянето й с украса, която да я превърне в нещо наистина впечатляващо с вида си, колкото и с вкуса си! Доверих се на рецептата на Танчето, като коригирах крема според вкуса си, но ето и нея:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
800 г заквасена сметана
10 с.л. пудра захар ( или на вкус) 
200 г крема сирене
150 г краве масло
сладко по желание
орехи за украса

Започваме като разбиваме яйцата със захарта.


Добавяме млякото, меда, маслото и содата бикарбонат. 


Поставяме на котлона и затопляме сместа, докато придобие златист цвят. След това махаме от котлона и изсипваме наведнъж брашното, и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се оформи меко, нелепнещо тесто.


Разделяме тестото на 6-7 топки, които разточваме след това на тънки кори върху набрашнен плот в желаните от нас форми (правоъгълни и кръгли платки)


Готовите блатове печем върху хартия за печене, като предварително ги надупчваме с вилица, за да не се надигат неравномерно.


 Платките печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят.


С останалото ми малко тесто (от изрезките) реших да оформя украса под формата на клонки и цветя, които също изпекох, а след това напръсках с перлен сладкарски спрей!


Докато печем блатовете (необходими им са само няколко минути, внимавайте да не ги препечете и да станат твърди), приготвяме и крема. За целта разбиваме с миксер мекото (на стайна температура) масло със захарта и кремата сирене. После прибавяме постепенно и заквасената сметана, която е по-добре да бъркате на ръка, а не с миксер, тъй като става много течна при бързо разбиване. Но дори и да стане така, приберете крема за час в хладилника да стегне маслото и ще се постегне и кремът. Именно втечняването на заквасената сметана кара много хора да се притесняват от този крем, затова и аз се презастраховам с използването на масло.
Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, малко от избраното от нас сладко и така до край :


Измазваме хубаво тортата и отвън и украсяваме с начукани орехи. Пъхаме в хладилника за няколко часа или докато стегне добре.


Украсяваме отгоре и с изработените от тестото детайли ето така:


Колкото повече престоява тортата, толкова повече поема от нежния крем, а блатовете стават още по-крехки.


Както и друг път съм споменавала, торти, в които използваме масло в крема, е добре да оставяме за половин час на стайна температура преди сервиране.


Така гарантирано ще се насладим на пухкава и мека текстура на крема


Убедете се сами!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...