Днес си мислех да не пускам рецепта, макар да ме е срам да си призная колко рецепти имам в чернови - готови, снимани, ухание се носи от тях, а аз, мързел с мързела, все си казвам: "Е, и утре е ден!"
Не знам дали е пролетна умора вече или просто лекарствата против алергията ме карат да се чувствам като стара джапанка, но определено нищо не ми се прави. Освен може би да се излежавам някъде на слънце, на някоя полянка с някаква (или няколко) биричка/и в ръка.
Преди да сте се възмутили и казали: "То пък Люси освен за пиене за друго не мисли!", мисля, че е очевидно, че не е така, защото мисля и за ядене. Щом и в най-най-мързеливите дни мога да приготвя нещо, значи има сила у мен по-голяма от желанието за почивка, а именно - желанието за ядене! За това пък по света има много идеални за целта рецепти, наричани още мързеливи или супер лесни, и точно такава ви представям днес.
Ще ви отнеме има-няма половин час, а накрая ще се радвате на щедро количество вкусни, домашни сладки, които освен, че са постни (идеални за това време от годината), се правят с бира, но и си вървят с нея. :)
Представям ви бързите постни сладки с бира!
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бира
1/2 пак. бакпулвер (5 г)
1/2 ч.ч. грис
За захарния сироп:
3 ч.ч. захар
450 мл вода
сока на половин лимон
Още:
кокосови стърготини за овалване
1 ч.ч. = 200 мл
Първо си приготвяме сиропа за да има време да се охлади напълно. На котлона слагаме да заври захарта и водата, като след като водата кипне и захарта се разтопи, оставяме да поври няколко минути и прибавяме лимоновия сок (или пък ванилия).
За тестото:
В купа (или в моя случай, на миксера, защото и за това ме домързя да си цапам ръцете) слагам пресятото брашно и след това останалите продукти за тестото.
Оформям хубаво, нелепнещо, но меко тесто, което разточвам на кора и изрязвам формички. Аз си избрах цветенца и кръгчета, които по-скоро приличаха на яйчица! Нареждам върху хартия за печене
и пека на силна фурна (около 200 градуса с обдухване) за около 15 минути или до златисто кафяво.
Още горещи ги слагам в охладения сироп и ги оставям за по половин минута от всяка страна в сиропа,
а след това ги овалвам в кокосовите стърготини.
Сладките омекват, но не са силно сиропирани и поемат точно толкова сладост, колкото им трябва от сиропа,
тъй като няма никаква захар в тестото. Изключително леки и нежни на вкус, тези сладки спасиха няколко постещи познати от жаждата за сладичко, която вече ги тормозеше от дни.
Аз пък, постеща или не, няма как да не ги опитам, макар и да ми отне няколко опита, докато се убедя, че наистина са много, много, много вкусни!
Ако искате и вие да направите същото, пригответе ги още днес, а после не забравяйте да оставите в коментарите своите впечатления :)
И преди да ви оставя, като ви пожелая супер усмихната, слънчева и успешна седмица, ще си обещая и на мен, и на вас, че тези дни ще се опитам да споделя по-голямата част от рецептите, а те си заслужават!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!