сряда, 6 април 2016 г.

Постни бързи сладки с бира / Quick and easy beer cookies with sugar syrup


Днес си мислех да не пускам рецепта, макар да ме е срам да си призная колко рецепти имам в чернови - готови, снимани, ухание се носи от тях, а аз, мързел с мързела, все си казвам: "Е, и утре е ден!" 
Не знам дали е пролетна умора вече или просто лекарствата против алергията ме карат да се чувствам като стара джапанка, но определено нищо не ми се прави. Освен може би да се излежавам някъде на слънце, на някоя полянка с някаква (или няколко) биричка/и в ръка. 


Преди да сте се възмутили и казали: "То пък Люси освен за пиене за друго не мисли!", мисля, че е очевидно, че не е така, защото мисля и за ядене. Щом и в най-най-мързеливите дни мога да приготвя нещо, значи има сила у мен по-голяма от желанието за почивка, а именно - желанието за ядене! За това пък по света има много идеални за целта рецепти, наричани  още мързеливи или супер лесни, и точно такава ви представям днес. 


Ще ви отнеме има-няма половин час, а накрая ще се радвате на щедро количество вкусни, домашни сладки, които освен, че са постни (идеални за това време от годината), се правят с бира, но и си вървят с нея. :) 
Представям ви бързите постни сладки с бира! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бира
1/2 пак. бакпулвер (5 г)
1/2 ч.ч. грис

За захарния сироп:
3 ч.ч. захар
450 мл вода
сока на половин лимон
Още:
кокосови стърготини за овалване

1 ч.ч. = 200 мл

Първо си приготвяме сиропа за да има време да се охлади напълно. На котлона слагаме да заври захарта и водата, като след като водата кипне и захарта се разтопи, оставяме да поври няколко минути и прибавяме лимоновия сок (или пък ванилия). 
За тестото:
В купа (или в моя случай, на миксера, защото и за това ме домързя да си цапам ръцете) слагам пресятото брашно и след това останалите продукти за тестото. 


Оформям хубаво, нелепнещо, но меко тесто, което разточвам на кора и изрязвам формички. Аз си избрах цветенца и кръгчета, които по-скоро приличаха на яйчица! Нареждам върху хартия за печене


и пека на силна фурна (около 200 градуса с обдухване) за около 15 минути или до златисто кафяво.
Още горещи ги слагам в охладения сироп и ги оставям за по половин минута от всяка страна в сиропа,


а след това ги овалвам в кокосовите стърготини. 


Сладките омекват, но не са силно сиропирани и поемат точно толкова сладост, колкото им трябва от сиропа,

                  

тъй като няма никаква захар в тестото. Изключително леки и нежни на вкус, тези сладки спасиха няколко постещи познати от жаждата за сладичко, която вече ги тормозеше от дни.


Аз пък, постеща или не, няма как да не ги опитам, макар и да ми отне няколко опита, докато се убедя, че наистина са много, много, много вкусни!


Ако искате и вие да направите същото, пригответе ги още днес, а после не забравяйте да оставите в коментарите своите впечатления :) 


И преди да ви оставя, като ви пожелая супер усмихната, слънчева и успешна седмица, ще си обещая и на мен, и на вас, че тези дни ще се опитам да споделя по-голямата част от рецептите, а те си заслужават!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 4 април 2016 г.

Тутманик по персийски / Persian Breakfast Bread


Ето, че е отново понеделник! То човек само да се завърти в петък, да изпие няколко бири в събота и да изтрезнява цяла неделя и ето, че пак е понеделник! Но пък друго си е да започнеш работната седмица, макар и още леко разсеян, с усмивка на лице заради приятните преживявания от уикенда. Моят тази седмица бе хем изтощителен (пътуване, концерти, вратоболие, недоспиване, сблъсък с някои малко напористи свалячи, шокиращо лоша театрална постановка  и леко хранително неразположение заради веганска храна), хем пък изумително зареждащ (незаменимото време, прекарано с добри приятели, концерти, смях, от който те заболява коремът, нови запознанства с приятни и мили хора (да, все още има такива) и невероятна двудневна дегустация на различни видове кухни). 
Тази сутрин трябваше да пътувам рано и, едва държейки се на крака, си казах : "Само да се прибера и лягам." Не бях спала от петък, но ето, че сега съм у дома и всички вкусотии, които опитах, така ме вдъхновиха, че определено трябваше да приготвя нещо. Веднага! И докато на котлона вече се пекат и ухаят домашните пълнозърнести палачинки, аз ще ви споделя една чудесна рецепта от моето детство - тутманик по персийски. 


Тази тестена вкусотия ми се дояде зверски след като най-сетне успях да дремна в автобуса и тъй като е една от най-бързите закуски, които може да приготвите, е идеална както за всекидневна такава, така и за седмична вечеря. 
Майка ми приготвяше този солен кекс за закуска понякога, а рецептата е от една малка, стара кулинарна книжка, в която се подвизава и с това екзотично име. :)


И тъй като сама по себе си рецептата е нито сложна, нито ефектна на вид - единственото, върху което трябваше да поработя е второто, тъй като вкусът - винаги е там! Но ето я и нея:
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
4 бр. яйца
3/ 4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода

Започваме като разбъркваме содата и киселото мляко и оставяме да шупне. Смесваме сухите съставки в купа. Прибавяме яйцата, като разбиваме на ръка или с миксер. Добавяме и киселото мляко и сиренето и разбъркваме отново. 


Готовата смес изсипваме във форма за кекс, която сме намазали с олио и след това набрашнили добре. 


Вие може да изпечете сместа и в тавичка, както правеше майка ми, и да режете тутманика на квадрати след това или пък като парчета за пица.  По този начин ще стане по-бързо като време за готвене, но както казах,  исках да поработя над визията му :)
Сложих във формата и пъхнах да се пече на 180 градуса за около 45 минути.


Ако започне много да се запича отгоре, но е все още суров вътре, покрийте с парче фолио. За моята форма ми се наложи да увелича продуктите с малко, тъй като ползвах 6 яйца и исках тутманикът да изпълни формата идеално. Е, така се и получи накрая. :)


Сервирах го поръсен със сусам и върху плато от бейби спанак, а пък порестата му и сочна текстура с парченца сиренца си върви идеално с чаша айран.


Ако не сте опитвали тази вкусотия досега, тествайте рецептата още днес, или пък го пригответе за предстоящите великденски трапези в този му вид, който ще грабне не само погледа, но и сърцето ви. 
Тази седмица ще ви представя и други изкусителни рецепти, но преди да се разделим, нека ви напомня, че се нуждая от вашата подкрепа  в гласуването за годишните награди на Блоговодител. Всеки глас е от значение, а вие може да ме подкрепите в следните категории:  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


петък, 1 април 2016 г.

Торта "Гнездото на глухаря" / Easter Bird's Nest Cake


Ето, че вече сме в първия ден от месец април и като по традиция днес трябва да се лъжем нещо. Аз не съм голям фен на лъжата, така че ще пропусна тази "забавна" традиция. За сметка на това обаче официално ще открия предвеликденския подготвителен период с интересни, тематични, пъстри и атрактивни рецепти, които ще направят празника ни още по-специален. От вече седмица се нагледах на яйцата и козунаците на хората, които си ги показват така "безсрамно" в кулинарните групи (pun intended), и явно е вече време и аз да ви покажа какви съм ги "надробила в кухнята" напоследък!


През април ще продължа с няколко постни, но невероятно вкусни рецепти за спазващите великденски пост, ще има някои от рецептите, които си поръчахте, за къде без нови видове козунаци и разбира се няколко шокиращо вкусни и визуално грабващи десерти, които ще ви очароват още от първия кадър.
Намирам днешната за точно такава, тъй като представлява птиче гнездо - няма шега и измама! (Казах ви, няма да се лъжем :) ) 


Тортата се прави доста бързо, тъй като представлява всичко на всичко залети и сглобени във форма сладки, но пък предлагам много възможности за експериментиране и себеизразяване. Нямам търпение да видя вашите варианти! 


Ето и самата рецепта:
За сладките: 
4 ч.ч. брашно
150 г масло
3 яйца
3 с.л. мед
6 с.л. захар
1 ч.л. сода, загасена с оцет
щипка сол

За заливките (за двете общо) :
700 мл сметана
100 г масло
15 с.л.захар
50 г какао
1 ванилия

Още : 10-15 ореха

Аз не се стърпях и направих няколко промени в тортата, но както винаги уважавам оригинала и затова споделям този вариант, а в описанието - моите промени. Но в края на краищата се получи наистина чудесна тортичка, много ефектна, идеална за сутрешното кафе. Ето как стана всичко :) 
В тавичка сложих пресятото брашно, щипката сол и захарта.


Направих кладенче, в което добавих леко разбитите яйца, меда и загасената сода. 


Започнах да меся, като си прибавях от разтопеното масло, докато се получи хубаво, нелепнещо тесто. От него откъсвах малки топчета, които приплесквах с длани, и слагах парченца от обелените и почистени орехи. Аз исках да има повече ядки и не съм ги пестила. 

             

Наредих топчетата върху хартия за печене и пъхнах в предварително загрята фурна на 180 градуса. 


Пекох до златисто - около 20 минути. Хубаво е да не ги препичаме много, за да не станат твърди.    


Готовите сладки оставям да се охладят (аз ги направих за около половин час предната вечер), и се залавям за глазурата. За нея - в касерола слагам пълномаслена течна сметана - 450 мл, прибавям 8 с.л. захар и 50 г тъмно, неподсладено какао.


Слагам всичко това на котлона да се затопли и хомогенизира.


Дърпам от огъня и добавям 100 г масло. Оставям леко да се охлади и посгъсти.


След това почвам да потапям топчетата в шоколадовата глазура и да ги редя в подходящ съд под формата на гнездо ето така:


Заделих си само няколко от по-малките сладки за белите яйчица в гнездото. Бялата глазура се приготвя по сходен начин - затопляме останалата сметана, захарта и ванилията и овалваме топчетата, като изсипваме и остатъка от крема в гнездото. 
Хубаво е да оставите да стегне първо шоколадовата структура и да сипете белия крем след това, също охладен, за да не разпадне тортичката. Също така, може да използвате и друг вид сметана, като заквасена например, ако искате да има още по-кремест вид :) 


Аз пък, защото се озовах в ситуация на : "Ауу, ами аз нямам достатъчно сметана", трябваше да бъда креативна и просто овалях "белите яйца" в пудра захар, като преди това съвсем леко ги бях потопила в малкото ми останала подсладена сметана  Получи се идеално...поне според мен :) 


За да не е бедно обаче си излях остатъка от шоколадовата глазура в центъра на тортата, както и постоянно заливах отгоре от време на време, и завърших с малко рендосан черен шоколад, за да има по-рошава форма...като истинско гнездо. 


Много харесах този торта - сладки - сладкиш, просто защото има всички вкусни елементи - шоколад, ядки, вкусни сладки и става с всеки ден все по-вкусна (ако й се даде шанс да седи и да чака :) )


Е така започваме април, приятели. И ако днес съм успяла да ви впечатля с хубава рецепта или пък през последната година, не пропускайте да ме подкрепите  в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...