сряда, 16 декември 2015 г.

Пудинг сладки по три начина / Pudding Cookies three ways


Още щом попаднах на тази рецепта, на лицето ми се появи усмивка. Само каква лесна и достъпна идея за ароматни сладки с всякакви вкусове - банан, ванилия, шоколад, а защо не и карамел. Как не се бях сетила за това по-рано! Ако и вие искате нова рецепта за коледни сладки, без да присъстват задължителните канела и джинджифил, опитайте тази!  


Аз реших да ги направя с пудинг ванилия, като за първи път, но затова пък ги поднесох в три варианта - с топнати в шоколад връхчета, с пудра захар и изцяло залети в шоколад. От рецептата излизат много бройки, така че успяхме да напълним коледните буркани, а сутрин да подслаждаме чая или кафето с една-две от тези домашни сладки.
И тук реших да използвам миксера за направата на тесто, тъй като отново е на маслена основа и може да се размекне прекалено от топлината на ръцете. 
Но сега ще ви споделя всички трикове, ето и рецептата:
220 г брашно
120 г масло
100 г пудра захар
1 пак. пудинг 
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко

В купа пресяваме брашното. Добавяме пудинга ( използвах ванилия, но може да използвате всякакъв аромат), прибавям и останалите съставки. 


Разбивам всичко с миксера за няколко минути. ( Делимано имат много удобна приставка за този вид смеси)


Прави тестото много гладко, което е съществено за всяко бисквитено тесто.


За разлика от други бисквитени теста, това остава под формата на паста, което го прави лесно за нанасяне с шпатула върху формата ето така:



Минаваме с острата страна на шпатулата (или нож) през повърхността, като забираме излишъка и го връщаме към останалата ни смес, за втората порция сладки. Ако нямате такава тавичка за сладки, може да добавите още малко брашно и/ или пудинг, така че да направите тестото по-твърдо и да можете да ги оформите на ръка!



Пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.


От тази доза излязоха общо 63 бройки, които разделих на три. Една част поръсих с пудра захар, друга - потопих връхчетата на сладките в разтопен шоколад с малко масло, 


а третата - потопих изцяло в шоколадовата заливка. 


У дома ухае на Коледа вече, а ако тези сладки ви харесват, почакайте да видите, когато ви споделя любимата ни семейна рецепта за пълнени меденки и джинджифилови сладки! 
Весели празници! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

петък, 11 декември 2015 г.

Пухкаво руло с шоколад и банан / Chocolate Banana Swiss Roll


Представяте ли си, че в блога си нямам рецепта за руло. И на мен ми е странно как така се е получило, но сега забелязвам, че дори не съм успяла да пусна миналогодишната рецепта за коледно пънче. Ох, колко много рецепти чакат, а толкова малко време остава до началото на коледно-новогодишните софри. А планирането на менюто винаги става от рано, затова и моите предложения трябва да достигнат до вас на време.  Днес обаче искам да си направя сефтето за рулата в блога с една много лесна и естествено вкусна рецепта ( оставаше и да не е :)) за пухкаво руло с пълнеж от шоколад и банан. 


Комбинацията на шоколад и банан е толкова класическа като диня с мастика, но пък обичана и от деца. И ако вие искате да зарадвате малките през следващите почивни дни или пък лакомото дете в себе си, ви предлагам тази наистина лесна рецепта за десерт. 


Но ето и необходимите продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
150 г брашно
За крема:
1 пак. шоколадов пудинг
500 мл мляко
2-3 с.л. захар
1 желатин
1/2 шоколад
Още:
3 банана
шоколадов ганаш за заливка

Започваме като разбиваме с миксера яйцата със захарта.


Прибавям постепенно от пресятото брашно. Миксерът на Делимано има специална приставка за тази цел, която улеснява този процес.


Готовата смес изсипвам в тавичката от фурната, която предварително съм застлала леко намаслена хартия за печене.


Пека блата на 170 градуса с обдухване, и тъй като е тънък, ще отнеме само няколко минути. Готов е, когато се зачерви и забучена в него дървена клечка излиза суха.
Още топлия блат обръщаме върху леко навлажнена кърпа, премахваме хартията за печене и навиваме на руло.
Захващаме се с крема. На котлона загряваме 400 мл от млякото и захарта, а останала част от млякото смесваме с пудинга на каша.


В чашка накисваме желатина в малко вода, докато набъбне. През това време млякото тръгва да завира и ние прибавяме пудинга, като енергично разбъркваме с телена бъркалка. Само за секунди кремът се сгъстява и го дърпаме от огъня. Прибавяме към него 1/2 шоколад и набъбналия желатин, докато е още горещ, и бъркаме, докато се разтворят напълно в пудинга.


Когато кремът поизстине, но не да бъде напълно студен, тъй като ще се желира и ще е труден да се нанася, започваме сглобяването на рулото.
Сложете рулото върху опаковъчно фолио. (Можете да премахнете кърпата, за да не се нацапа, но ако я прежалите, може и да ви е по-лесно при навиването.)
Разпределям крема върху блата, нареждам бананите и навивам на руло.



Тъй като кремът е все още течен, ще започне да излиза от краищата, но с помощта на опаковъчното фолио, ние ще го завържем "като бонбон", здраво и от двата края, и кремът ще остане вътре в рулото. Важното е да стегнем и да завържем рулото добре, така че да не нарушаваме формата му и да бъде колкото се може по-кръгло.


Пъхаме рулото в хладилника, да стегне за няколко часа. 


Украсих рулото с малко още течен ганаш ( рецепта тук) и редица топящи се в устата коледни, маслени сладки ( рецепта тук)


Този десерт е най-вкусен директно от хладилника, когато вече изстуденият пудинг обгръща все още пресния и свеж плод, всичко завито в пухкаво одеалце от вкусен, дунапренен блат. 
Опитайте и вие! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 10 декември 2015 г.

Питки "Цвете" с червен лук и маслини / Bread Buns "Flowers" with red onion and olive


Днес няма много да се размотавам да ви убеждавам във видимото - виждате ли това, което и аз? Това са едни чудесни, очароващи със сладка визия и страхотен вкус домашни питки с червен лук и маслини. У дома много обичаме червен лук, а сега, през зимата, особено обичаме да хапваме тестено. Логично бе да намеря начин да ги комбинирам, нали! И макар вече да знам какво ще получа за Коледа - очевидно поне още 5 килограма, въпреки това не мога да се спра да правя тесто с миксера на Делимано. Наистина е улеснение, а резултатът винаги е чудесно тесто!
Като гледам в кулинарните групи, много дами или вече са или се надяват да получат точно такъв помощник в кухнята и напълно ги подкрепям. Голяма помощ си е, като не само скъсява времето за приготвяне, но и най-сетне няма нужда да изтъргваме три часа залепналото тесто по пръстите под студена течаща вода.( може би най-неприятната ми част при месенето)
Напоследък му вадя душата на моя Делимано, но пък той се не предава! Освен, че забърках много сладки, торти и кремове ( идват, идват и те скоро ), с голям кеф си приготвяме домашен хляб всяка вечер. Ето го и последният такъв, като този път реших да комбинирам с малко намиращи се в хладилника продукти, които го направиха толкова вкусен, че на човек дори няма да му се яде друго за вечеря. Но вижте и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2 яйца
30 г масло
щипка сол
брашно, колкото поеме
10 маслини
1-2 глави червен лук
подправки по желание

В леко затопленото мляко разтваряме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Оставяме на топло да шупне.


В миксера слагам около две чаени чаши и половина пресято брашно, щипка сол и яйцето. След това прибавям и шупналата мая. Пускам да се размесва с приставката за тесто. 


Прибавям разтопеното масло, 


а след това на части прибавям малко по малко още брашно, докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Изваждам тестото върху набрашнена повърхност и замесвам съвсем за кратко, докато спре да лепне. Оставям да втаса на топло за около 40 минути. /При мен тестото е над камината, така че става много бързо :) /
От готовото тесто оформям десет кръгли питки (леко приплесквам), които разпределям върху хартия за печене.


Пъхам по една маслинка в средата и оставям тестото отново да се надигне. (Този път ще отнеме много по-малко време) 

Пускам фурната да се загрее на 200 градуса, а през това време намазвам питките с малко разбито яйце и украсявам с нарязания лук. Притискам леко към тестото, за да не изпаднат по време на печенето.


Печем питките, докато се зачервят и придобият освен невероятно апетитен цвят и чудесно и неустоимо ухание. Не ги препичайте - нека лукът остане колкото се може по-свеж!

 

Тези питки са идеални както като хляб, така и като идеални хлебчета, които да се разрежат и да се направят на сандвичи. Ако желаете, можете да добавите подправки към тестото, като чубрица и пипер.
Нашите питки започнаха да чезнат много бързо, но все пак успях да щракна поне тези снимки преди това:) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...