понеделник, 28 октомври 2019 г.

Панна кота "Очи" за Хелоуин / Halloween Panna Cotta Eyeball Recipe


Добре дошли отново в Адската седмица в блога ми, приятели! Знаете, че дни преди Хелоуин в страничките на тази виртуална книга става мазало от всякакви страшно вкусни, страшно-страшни и страшно-оригинални идеи и рецепти. 

 Днес съм хвърлила око на един невероятен сладкиш, който освен ужасяващ е и bloody damn tasty. Представям ви своята невероятно вкусна панакота " Очи": 




Вдъхновението за рецептата видях видя в нета, но без рецепта, затова и бързо се амбицирах да си създам такава. В края на краищата, има ли по-лесно нещо пот панна кота - желираният десерт, който трудно може да не се хареса на някого. Е, в моята форма ще е по-лесно, тъй като знам, че ще има доста хора, които да впрегнат фрустрацията си от тазгодишните избори към мен и манията ми по Хелоуин. 

Да, знам, че не е български празник и ако трябва всяка година да ви показвам, че за мен това въобще няма значение, така да бъде. 

Любовта и щастието за мен нямат религия, пол, националност и т.н, затова и тези мигове от живота ми няма да имат. 

Може според много баби да имам нужда от специализирана помощ, но аз пък ще се притека на помощ на тези от вас, които споделят ентусиазъма ми към филмите на ужасите, карнавалите, и въобще да превръщаме страшните неща в страшно смешни неща :) 


Превърнах и тази обикновена панна кота в супер вкусен десерт и повярвайте ми, наистина бе такъв, а ето как го направих: 

Необходими продукти: 
300 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
1/ 4 ч.ч. захар (може и мед) 
1 пак. ванилия
1 пак. желатин ( или толкова колкото пише, че е необходимо да желира 500 мл течност) 
2 бр. киви
малко течен шоколад
пюре от малини ( или други червени плодове) 

Започваме като в купа смесваме млякото и сметаната. Прибавяме и захарта. Слагаме на котлона да заври, а през това време накисваме желатина в малко студена вода, както е написано на опаковката.

Обелваме кивито и режем резенчета от него, като използваме по-средната част на плода, за да може  "очите" да са еднакви по големина. 


Слагаме по едно от резенчетата на дъното на силиконова формичка или пък чашка.
След като млечната смес тръгне да завира, дърпаме от огъня, прибавяме ванилията ( или друг аромат) и набъбналия вече желатин. Разбъркваме го в горещата смес, докато се разтвори напълно. 

Изчакваме една-две минути да се охлади леко и изсипваме малка част от тази смес върху кивито. Прибираме ги в хладилника да стегнат. По този начин, запечатваме кивито, така че не рискуваме да "литне", ако сложим цялата смес наведнъж и кивито ни е по-леко.


След като стегне, го изваждаме и пак сипваме от млечната смес, втори път. Тя ще седи още топла, тъй като е по-голямо количество. За да не прави дупка във вече стегналия крем, като наливате от топлата панна кота, може да я изливате първо върху обърнатата страна на лъжица.
Това е добър трик за всички видове желирани десерти, където редувате няколко желирани смеси. 

Приберете в хладилника и оставете да стегнат за няколко часа. След като са готови, обърнете върху подходяща чинийка и украсете.


Аз го направих с помощта на малко шоколадов топинг ( домашно направен), който ползвах за "зеницата" и пасирани малини за "кръвта". Винаги имам една кутийка във фризера за всякакви украси, дресинги и т.н.

Съвет: Под кивито може да желирате малко вода, за да има този стъклен ефект, но това е за по-напредналите от вас. Ще ви бъде по-трудно да определите количествата желираш агент за толкава малка част течност, пък и може би ще  е по-трудно за украсяване на зеницата, но не и невъзможно. Тогава обаче ще имат още по-реалистичен вид!




И така, не ни остава нищо друго освен да почнем да си хапваме и бъдете сигурни, по-УЖАСНО вкусно нещо едва ли сте яли скоро :) 

До нови срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 25 октомври 2019 г.

Кето лазаня със зеле / Cabbage Lasagna (Low Carb, Keto, Gluten Free)


Отново сме в края на работната седмица и по това време се опитвам да ви настроя за почивка с нещо сладко, така че почивните ви дни да изглеждат още по-желани. Голямо уютно легло, домашна торта и излежаване - такива са бъдещите ми творчески планове....in my head.
На практика обаче се оказват съвсем различни - планиране, готвене, снимане, чистене, писане, отговаряне на мейли, запитвания, пране, подреждане и задължителната баня, която да отбележа при мен не е само в неделя. Така ми се иска обаче наистина да си подаря някой и друг ден почивка, да изляза с мама, да направим един тигел по града и да си наваксваме с приказките за седмицата. 

И нейният график напоследък е препълнен с работа, зъболекар и други "удоволствия", така че последния път, в който излязохме беше преди седмица. За някои може да не е далеко, но аз лично страшно си отпочивам в комканията на мама и винаги намира начин да ме разсмее дори и в най-гадния ми ден. 

Последния път например, се набутахме в магазин втора употреба, където тя винаги ми изнамира някоя елегантна рокля да премеря или бяла нежна блузка, а аз пък се спрях на пънкарски панталони. Единия крачол е черен, а другия - червено каре. 


Майка ми винаги се опитва да ме набута в нещо изискано, каквато е самата тя, но магарето в мен си знае, че не може да носи бяло повече от пет минути без да го изцапа и затова ги избягвам тези дрехи с трудна поддръжка.
Мерих каквото мерих и накрая като си сложих пънкарския панталон така се влюбих, че и майка ми видя щастието на лицето ми. Разбрахме се да го вземем, но като й казах, че искам да го занесе да го маркират и да го обуя веднага, че да изляза с него, тя се ококори. 

Ама ти с него навън ли ще излизаш??!!
Да - казах аз, ама вече и аз се учудих 
Майка ми: "Ами аз си мислех, че за вкъщи си го взимаш. 
А аз: "Не, виж колко е готин, и на концерт и ще си го нося. Защо? Да не те е срам от мен" 
И тук майка ми ме закопа" А, теб да не те е срам. Просто защото са малко циркаджийски" 

И така дами и господа, майка ми пак ме вкара в трета глуха, таман докато вече ми маркираха картата. Излязох си с новите яки панталони, до страхотната ми стройна и красива майка, но тя си знае дъщерята - винаги ще си бъде щурачка, но пък ще я обича от все сърце. 

За да се намъкна в още повече дрехи, на които хвърлям око, ама не ми стават, гледам някои дни да се ограничавам и да си приготвям както вече ви казах, малко по-полезни ястия. 

Може да застудява, но тази зима, съм решила да не дебелея...повече!! Ето защо се влюбих веднага в рецептата за кето лазаня, която видях от публикация на Asya Callaku в една от кулинарните групи във фейса.

Така и така ми бяха подарили една зелка, която се чудех какво да я готвя и тази рецепта направо ми дойде като по поръчка. Става много лесно и определено ще я приготвям и друг път. Толкова много ми хареса, че изпратих една кутия и на майка ми, която този път нямаше възражения, а си я омете като едното нищо. Ястието е много по-леко от класическата лазаня, но на вкус си е почти същата.
 Не съм сигурна, че снимките успяват да покажат целия му вкус в детайли, но понякога трябва да ми се доверите! И тъй като почивните дни освен за десерт, са подходящи и да си приготвим хапването за седмицата, предлагам ви да я стартирате с една такава лазаня. Аз самата си хапвах по парче няколко дни подред и не ми втръсна, което говори много. 
Ето и рецептата: 



Необходим продукти;
1 средно голяма зелка

500 г кайма ( аз избрах телешка) 
2-3 средни глави лук
2-3 скилидки чесън
400 мл млени домати
400 мл сметана за готвене
150 г кашкавал ( пармезан)
80 г масло
подправки: черен пипер, кимион. чубрица, червен пипер, щипка кимион и т.н
зехтин


Започваме като нарязваме на средно ситно лука и чесъна. Загряваме зехтин в тиган на котлона и слагаме зеленчуците да се запържат докато омекнат. На на другия котлон кипваме вода и оставяме да къкри. Отделяме листата на зелката, като изрязваме средната, дебела жилка от основата. Аз ги редя предварително в съда, в който ще сглобявам лазанята за да видя колко листа ще ми трябват. 

Слагам по няколко листа да се бланшират в горещата за вода за три-четири минути.

                             

След като лукът омекне, прибавяме каймата. Аз се спрях на телешка, но може да ползвате и смес. Запържваме и я раздробяваме добре,а в същото време продължаваме с бланширането на зелевите листа, за да могат да омекнат леко, преди да ги наредим. Отцеждаме ги след като ги извадим от водата слагаме следващата порция листа. 

                             

След като каймата се запържи, прибавяме доматите и оставяме ястието да се къкри така, че водата от тях да изври и да остане само соса. Овкусяваме с подправките на вкус и разбъркваме периодично. 

                            

След като сосът е готов, правим бързо фалшивия бешамел ( или ако не искаме да е кето, направете си обикновен - една-две супени лъжици брашно не е кой знае какво). Разтопяваме  маслото, прибавяме 50 г пармезан ( или кашкавал) и доливаме сметаната. Оставяме да се сгъсти и охлади леко. 

Глобяване на лазанята: В намазнен съд редим няколко листа от зеле, а отгоре слагаме част от соса с кайма.

                             

Разпределяме и от сметановия сос и отново редим листа зеле.

                             

Повтаряме процедурата, 


и завършваме отново със зелеви листа, а отгоре изсипваме само останалия ни бял сос. 

                             

Пъхаме ястието да се пече във фурната на 180 градуса за около половин час, като когато е почти готова, слагаме отгоре рендосания ни останал кашкавал, така че да получи хубава златна коричка отгоре.


Дали ще я направите само със сметана или с бешамел ( лично аз предпочитам с второто), рецептата е страхотна сама по себе си и определено няма нужда да казвате на семейството, че не обикновена лазаня. Докато осъзнаят, че има нещо различно, вече ще си сипват допълнително!  Повярвайте ми! 

 

А сега ви оставям с тези вкусни кадри, и за да не си помилите, че десертите ще лепват, такива ще има през следващата седмица, когато е Hellweek в блога и ще има много идеи за Helloween!

До страшни срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





сряда, 23 октомври 2019 г.

Бърза туршия / Quick Torshi - pickled vegetables


Настана есенно време, звезди обсипят свода небесен, бидони красят балкони, а мезето за ракия вече е туршия.  Не се чудете, нито тревожете, римувам без да се старая, но и тази сряда на софра ще се посяда :) 

Да, толкова е добра рецептата ми днес, че започнах да се вдъхновявам да творя в куплет.
Наистина си е чудесно, да не се налага всяка вечер да режеш салата и да се чудиш как да гарнираш вечерята. Отиваш на балкона и греб-греб от бидончето ( кофата) и готово - имаш мезенце за дни наред. 


Днес ви представям една чудна рецепта за бърза туршия, която обезателно трябва да си направите. Рецептата може да ви е позната от много места, тъй като е стара българска такава, но аз я имам от една дама на име Силвия и нея ще посоча като парична за днешния пост. 
Любимата ми част от тази туршия е карфиола, който обожавам, особено когато е хрупкав ...мляс, мляс....


Необходими продукти: 
2 кг моркови
5 кг зеле
5 кг карфиол

За саламурата:
2 бутилки оцет ( 2 л от 6 %)
16 с.л. сол
20 с.л. захар
1 ч.ч. олио  ( 200 мл) 
5 литра вода
1 пакетче черен пипер на зърна
5-6 дафинови листа


Зеленчуците се нарязват и се изсипват в подходящ съд.

Прави се саламура от изброените съставки за нея, като се завира на котлона и след това се попарват зеленчуците с нея. За оцета съобразете количеството спрямо киселинността, ние ползвахме от 6 % , по 1 литър бутилката. Ако е повече като проценти, може да сложите и литър и половина.


След като изстине се разбърква няколко пъти и след като престои една нощ, туршията  е готова за ядене! 
Добре е да я разбърквате и всяка вечер в продължение на три последователни дни, но ако така и така си загребвате от нея - няма да е проблем :) 


Аз веднага нападнах анемичното броколи или иначе казано карфиола. Толкава обичам да го хрупкам, а саламурата е с идеално съотношение на кисело и солено. Сладостта не се усеща, а по-скоро притъпява силните вкусове, и зеленчуците все пак остават в центъра на това чудесно предястие.
За тези от вас, които искат да я съхранят за по-дълго време, може да оставите туршията да престои два-три дни, докато стане толкова кисела на вкус, че ви допада. После може да я добавите на тази доза 10 аспирина, за да я пресечете и ще може да спре да вкисва.
 Може да я затворите и в буркани, с по един аспирин на буркан и да ги затворите, без да е нужно изваряване. 
Без да се пресича, в зависимост от времето и къде е оставена да преседи туршията може да изкара до около три седмици, а пък ако дозата ви е много голяма, винаги може да си направите половин такава :) 

Тая шия може да не е от туршия, но тази чиния е пълна с туршия ( Айде, пак се почна с римата :))


Аз ще ида да си сипя и малко за обяд, защото наред с всичко друго туршията е и полезна!
Усмихнат ден, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...