петък, 9 октомври 2020 г.

Чевапи с домашен айвар / Cevapi with Homemade Ayvar Sauce


Ето как стоят нещата напоследък при мен:  Имам много идеи, но малко време! Голямо желание, но никакви сили. Много се радвам, че съм жива и здрава до този момент от година, но в същото време започвам да мисля, че моята кармична определеност е постоянно изтощен картоф. Заспивам толкова рано, че понякога това е още в седнало положение с телефона или дистанционното в ръка. Постоянно имам неотговорни съобщения, коментари, мейли, а сестра ми и майка ми са единствената част от хората, която се стремя да не пренебрегвам, но това пак не им пречи да се оплакват, че не им се обаждам или ходя на гости. Позволявам си една-две вечери в месеца социален живот и след това отново се прибирам пещерата, където ме чак куп работа.

 Всичко се връща в живота и го усещам на плещите си. Преди години имах толкава свободно време, но нито го оценявах и за съжаление не го и прекарах в компанията, която си заслужаваше. Сега имам огромно желание да бъде с приятели и важни за мен хора, но истината е, че не мога да си го позволя. Би трябвало достатъчен мотиватор да продължавам напред да са ежемесечните сметки и заем за жилище, което има по-голяма нужда от ремонт от физиономията на Мики Рурк и е така..basically.


И все пак, има още нещо, което винаги ме изправя на крака и това е възможността да сготвя нещо вкусно, да го снимам и да ви разкажа за него. Да мога да остана насаме с музиката и филмите в главата ми. 

Никога не съм билa голям любител на телефонните разговори, но за да ти покажа, че си скъп за мен, най-вероятно поне  веднъж съм ти донасяла храна. Това е моето благодаря, моят жест, за да се знае, че мисля за теб. Последния такъв бе към моите чичо и леля от Пловдив, които ни бяха на гости преди около две седмици. Знаех, че леля обича скара и зеленчуци и реших да им спретна от известните ми чевапи. 
Сръбските кебапчета са малко по-къси, по-люти и според някои хора (мен) по-вкусни. За да бъде всичко още по-автентично направих и бърз домашен айвар, който ви препоръчвам да опитате поне веднъж в живота си. 



Приготвяла съм тази рецепта много пъти и винаги слагам като добавка соев сос. Може да не е част от сръбската кухня, но соевият сос е универсална подправка и определено предпочитам да я слагам вместо обилно количество сол. Знаете, че балканската кухня е доста щедра в солтa, което не е най-хубавото й качество. Замените ли я обаче със соев сос Kikkoman ( само такъв ползвам от години и Вие много добре това го знаете) няма да имате проблем. А сега да преминем към рецептата,защото това време определено призовава към спокойствие и топла храна.


Необходими продукти:
За чевапите (14 броя)

600 г кайма смес
3 с.л. соев сос Kikkoman
1 средна глава кромид
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
50 мл топла вода
1/ 2 ч.л. сода
1 ч.л лют пипер на люспи
сол, кимион, черен и чревен пипер на вкус


За домашния айвар:
3-4 червени ( печени ) чушки
1/2 патладжан
1 глава чесън
няколко капки лимонов сок
соев сос на вкус
30 мл олио

Започваме като слагаме каймата в купа и прибавяме соевия сос, нарязаните на много ситно чесън, магданоз и лук. Прибавям и подправките и водата със содата. Този трик със содата наистина ми хареса, тъй като държи каймата много сочна и крехка. 


Разбъркваме всичко много добре и пробираме в хладилника да се овкуси каймата поне за час ( най-добере е за една вечер, но съм ги готвила и без да престояват - все си е вкусно) 


Докато каймата се овкусява се захващаме с айвара. Няма по-вкусно е прясно сготвен айвар!!!Ето как го правя аз. 
В тавичка слагам нарязания по-тънки ленти патладжан, две малки глави чесън ( естествен био чесън с нормални размери, разрязан на половина) и няколко чушки. Може да изпечете и сурови чушки, но дори и да имам печени пак ги запичам, за да се затоплят и попият ароматите в тавата 

Овкусяваме всичко с малко соев сос Kikkoman и зехтин и пъхаме във фурната да се пекат на 180 градуса, докато всичко омекне.

                            

После слагаме зеленчуците в чопъра, като изстискваме печения чесън от обелката му. Много по-лек и мек вкус има чесъна, когато се добави запечен. Прибавяме още няколко капки лимонов сос и соев сос, и ако сметнем, че имаме нужда -  малко сол. Пасираме на блендера.

Не мога да ви опиша колко е вкусно......


След като каймата вече е готова също, загряваме грил тиган ( или скара) и подготвяме чевапите. Взимаме по малко от каймата, колкото за по-малко кюфте и го оформяме около дървено шишче. Ако шишчета са по-дълги могат да се съберат и по две.


Редим ги върху грил тигана или скарата ( може леко да я намажем с  олио/ зехтин) и запичаме от всички страни за около по две минути. Важното е да останат сочни, затова не работете на максимална степен на котлона, а по- скоро на две трети от силата му. 
Аз винаги разчупвам по едно тестово чевапче, за да виждам дали е запечено и отвътре. Винаги опитваме храната! 

                           

Твърде е лесно е, за да не си доставите това удоволствие, а рецептата ще ви е полезна и за много други празнични и делнични дни.



Мога само да кажа, че леля ми оцени доста високо рецептата и сама попита какви са подправките в сместа, тъй като е доста по-вкусна от традиционните кебапчета. След като записа всичко на лист, ги изпратих към Пловдив си бутилчиЧка от любимия ми, традиционен соев сос Kikkoman с червена капачка, за да го постигне и тя. 
В този сос няма изкуствени добавки и оцветители, направен от пшеница, соеви семена, вода и сол, и не бих искал да се подлъже по някой друг  в магазина.


                           
Дано моето предложение ви е оставило гладни и вдъхновени, защото там от където идва рецептата, има още много, само време трябва за реализирането им.



Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





 


6 коментара:

  1. Люси,днес приготвих айвара.Утре ще имаме гости и ще го сложа на масата.Но за всеки случай днес дадох на мъжът ми да си опита.Неговата реакция беше ммм.Това за мен е напълно достатъчно,защотото и двамата работим като готвачи и понякога е трудно да ни се угоди .Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за високата оценка и за това, че ми писа < Нели! Бъдете живи здрави и ти, и мъжа ти и скъпите ти гости! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте, Люси! Днес направих чевапите и мога да кажа, че вкусът е уникален! Само не разбрах защо леко се разпадаха при печенето, дали не трябва да се добави яйце или малко галета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен и благодаря. Може би си зависи от каймата, аз нямах този проблем. Винаги може да я модерирате според вкуса си. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...