неделя, 8 ноември 2020 г.

Безглутенови макарони със сирене и зеленчуци / Gluten-free mac and cheese with vegies


Не обичам да ям стара или студена храна и това е. Едно от малкото удоволствия които ни останаха в последната година е именно да завършим деня с нещо вкусно и току-що приготвено. Едно от нещата, които затрудняват тази задача е работната седмица и ранното стъмване, с който в края на деня нямаме почти никакви сили да си готвим каквото и да е било. 

Всеки ден виждам десетки хора, които мъкнат кутийки за храна от близките бакалии  с навъсен поглед, знаейки, че и таз вечер ще трябва да ядат съмнителна мусака с размер на картофите като голям зар за игра. В такива моменти си казвам, трябва да ви споделя повече от моите рецепти, които обичам да си правя набързо и са така вкусни, че никога няма да посегнете към пластмасовата тарелка в супера. 

Днес искам да ви представя вкусна безглутенова паста със сирена, царевица и броколи, която ще ви пренесе в топлата прегръдка на есента. Ще си хапвате спокойно, знаейки, че е в пъти по-диетично и полезно от обикновената паста, защото използвах от безглутеновите макарони на La grone, този път от ориз и елда. Оризът е богат на сложни въглехидрати, съдържа фосфор и манган, а елдата балансира с растителни белтъци, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо и магнезий. .Помните, че вече ви сервирах и друга вкусна безглутенова паста, богата на протеини  ТУК

С днешната рецепта допълвам списъка с рецепти подходящи за различни видове хранителни режими, от които да си признаем, всички се нуждаем понякога. Не съм фен на изцяло здравословното хранене, но определено съм на балансираното такова. Винаги се стремя след удоволствията на уикенда, да се подготвя с по-леко и полезно меню за цялата работна седмица, което ще ми даде сили, енергия и витамини, с които да преборя стреса и вирусите..obviosly.

И докато сме на темата, ДОБРА НОВИНА - Този месец може да си поръчате всички безглутенови продукти на La gragone от сайта им с 15% отстъпка, като въведете кода GLUTENFREE.

Необходими продукти: 
250 г безглутенова паста от елда и ориз La Garone
1/3 глава броколи
2/3 ч.ч. сладка царевица
400 мл сметана готварска
200 г крема сирене
300 г чедър ( млад) ( плюс още за поръсване)
сол, черен пипер, чеснов пипер
1 с.л. горчица

Винаги преди да готвя си приготвям продуктите на масата и това е добър навик, ако не искате да сте от хората, които по средата на рецептата виждат, че им е свършило млякото или сметаната.

На единия котлон сваряваме пастата в малко подсолена вода, а на другия бланшираме за минута нарязаните на малки парченца броколи. 


Рендосваме и чедъра. Разбира се, че може да ползвате и друг кашкавал, но чедъра си е класическото сирене за mac and cheese и има защо.


Отреждаме макароните и броколите.


На котлона поставяме да се загрее сметана, която овкусяваме с горчица и подправки. Прибавяме сирената и разбъркваме докато се разтопят напълно.


В купа смесваме макароните с царевицата и броклите и ги изсипваме към сметановата смес. 


Разбъркваме, а след това прехвърляме в подходящ съд за печене. 


Отгоре поръсете още кашкавал, като аз не съм никак скромна, но обожавам запечен кашкавал.


Печем във фурната на 180 градуса за около 30-40 минути.


Горещи и ароматни, полезни и наистина много вкусни. Пастата е едно от любимите ми гастро-удоволствия, но често се отказвам заради ефекта, който има върху и така не снажната ми фигура. Щастлива съм, че вече и по нашите магазини имаме опции да избираме.


Тъмните цветове на пастата създават много есенно усещане, а кремообразната текстура на соса ще ви сгрее и в най-студения ден. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





2 коментара:

  1. За пореден път браво,Люси! Не съм слагала царевица на паста до сега, а съм луд фен и на двете вкусотии.Благодаря за идеята! Прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти харесат, Иве. Ако е атака, опитай и спагети "Гандалф" от блога - страхотни са :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...