петък, 15 май 2020 г.

Какво да правите неуспешните десерти или иначе казано - торта " Фантазия" / What do you do with a messed up cake? Make a Fantasy Cake!


Днес реших да ви споделя нещо по-различно, полезно и ситуация, която навярно е попадал всеки един от нас, започне ли да изследва дебрите на кулинарното изкуство. Я ще ни остане блат и крем в излишък, я пък просто дадения десерт не ни се получил както трябва. Понякога просто виждаме произведението си и искаме да го запратим в кофата, без да си дадем възможност да измислим нещо страхотно - като тази торта например :)

Messy Kitchen GIFs - Get the best GIF on GIPHYИстината е,  че понякога ме питате как да спасите някой провалил се десерт и макар да се радвам, че е рядко,  хубавото на грешките е, че ни водят до нови знания или поне къде да не бъркаме повече.

Наистина "болезнено" е да науча, че някой си е изхвърлил тортата без да се опита да я превърне в нещо друго, пък било то само спаднал блат, неуспешен или останал в излишък крем и други традиционни случки в кухнята. И пресеченият крем и си има своята цака: леко затопялене в микровълнова докато стане хомогенна смес и повторното им разбиване водят да чудесни резултати, а когато нищо не помага - просто си напарвате скалички или топчета. 
И сплескания кекс и торта, могат да станат чудесен "сладък салам" само им добавете масълце, шоколад и ядки и оформете по желание.

Днес обаче ще се научим на още някой трик и то е как да превърнем остатъците в нова и съвсем различна торта, безумно вкусна сама по себе си.




Смятам, че палачинките са най-лесния вариант да се направи такава торта, защото винаги изглежда ефирна, няма печене, бъркане с миксер и когато съвсем ви е писнало на *ъза от неуспехи, винаги може да се доверите на добрите стари палачинки. Всеки си има любима рецепта за тях, аз ви споделям моята тук, но вместо кефир, използвам айран:



Правя ги на ръка, с телена бъркалка, и пека на тиганче с каменно покритие, слагам мазнина преди всяка палачинка.  Тъй като това  е лесен, но по-дълъг процес обикновено тършувам в хладилника с какво да я сглобя.



Идея номер едно или крем номер едно: За страхотни торти с палачинки се спрете поне на два вида крем, ще изглежда по-джиджано.

Първия ни крем е на основата на стар блат, торта,кекс, козунак . Обикновено имам някои кексчета, парчета съхнеш десерт, а дори и някое парче торта замразено във фризера за дните когато не се мъча с диета. Днешната основа е на блат червено кадифе, затова така розовее. имах екстра блат от тази торта тук

Намачках го хубаво в купичка, добавяме малко течен шоколад и прясно мляко, за да стане с консистенцията на пастет, за да не кажа друга по-неапетитна дума.



Втори крем: След като единия ще е по-тежък, лепнещ и шоколадов, другия трябва да е лек и въздушен. Ще дава повече обем на тортата и ще я прави по-лека за хапване. Аз винаги имам следните неща у дома : крема сирене/ маскарпоне, сладкарска сметана ( течна за разбиване на сняг) и някакъв готов крем тип Оле, пудинг или друг. Не ме съдете твърде жестоко, и аз не винаги имам желание, средства или време да правя всички стъпки на домашните кремове, но бъдете сигурни, че винаги си ги посочвам в рецептите. Кремчетата обаче ме спасяват в много случаи и ако и вие сте като мен, някои път с високи кулинарни изисквания, а друг път - практични лакомници, тези идейки ще ви допаднат. 


И така, за моята палачинкова торта реших да използвам шоколадови крем от червено кадифе и белия - крем Оле Ванилия, маскарпоне и бита сметана.  Количествата ще варират от големината на тортата, но ето как ви препоръчвам аз да разбивате този вид крем.

 Разбийте си първо крема с прясното мляко както описано на опаковката и прибавете след това 200-250 г крема сирене, маскарпоне, рикота или нещо такова ( аз ползвах маскарпоне) Опитвайте го, ако се чудите колко точно да сложите като количество. 

След това отделно си разбийте поне 250 мл сладкарска течна сметана на сняг, и почнете да прибавяте към крема, докато и той става все по-пухкав. Спрете да добавяте, докато решите, че има нужда - всичко опивайте по време на готвене :) ако има нужда от още захар - сложете малко пудра, ако искате повече свежест - няколко капки лимонов сок. 

Сглобяваме тортата като редим палачинките първо с единия, а после с другия крем и така докрай. Прибираме в хладилника и фризера за да стегнат.

Така и така се заех с публикация, която да ви даде повече идеи, знания и възможности отколкото рецепти, реших да ви покажа кака да си направите и още нещо - мраморна глазура за тора. Тя не се получи идеално този път признавам си, но накрая в разрез много ми хареса, че ефектът WOW  беше от вътрешността на тортата, а не толкова от украсата й. 


                            

Правим си един бял и един черен ганаш от по 100 г. И това като по-горните рецепти може да намерите в блога на много места, но общо взето е около 150 мл течна сметана и 100 г шоколад за всяка порция. 
Оставете ганаша леко да стегне, особено белия, тъй като той има нужда от повече време и може да го направите първо него.

След като го сложите в купичка, изсипете в него тъмния ганаш и разбъркайте с клечка един-два пъти, за да се получат шарки. 

Извадете изстудената торта и залейте отгоре й, като тъй като е студена, той ще стегне много бързо. 

                             

Както казах, не ми се получи този път номера, без да искам изпуснах шпатулата върху тортата и вместо красивите шарки, трябваше да замажа отгоре леко с нея и й развали фасона. Така или иначе обаче идеята на публикацията е да ви даде идея как да не се отчайвате в такива ситуации, затова вярвам, че в края на краищата пак стана интересна.                             


Никой няма да очаква, че в разрез тортата ще разкрие такава карсотица и докато някои може да си помисли, че това е някакво ягодово сладко, то крем от блат, пък било то и шоколадов си е направо гениално :) 

 

Разбира сме, че  ако тортата ви е дала идея как да използвате други кремове, сладка и комбинации е добре да се възползвате, но най-вече да ви даде увереност, че няма излишен крем, стар кекс или несполучлив десерт, който не може да се прероди в нещо, от което да си оближете пръстите. 

 

С тази публикация целях да ви дам повече свобода на въображението и се надявам да съм ви била полезна. Както каза сестра ми, "Хубаво е да има постове, които показваш, че и ти си като всички останали и се сблъскваш със същите проблеми в кухнята". Ще се радвам да отговоря на вашите въпроси или желания, ако искате още подобни публикации и ако е така - не се притеснявайте да коментирате :) 

 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...