петък, 10 април 2020 г.

Морковени мъфини "Яйчица" / The Best Carrot Cake Cupcakes


Мама и баба имат имен ден в неделя, и аз вече съм на вълна Великден. Не, не мисля за проблемите около мен, защото честно казано не се оставям с миг свободно време да мисля за глупости. От само мислене нищо не става и както се казва "Бъди промяната, която искаш да видиш в света". Аз искам да виждам повече красота, доброта и поводи за усмивки, затова и реших следващата ми рецепта не само да бъде нещо страшно впечатляващо и безумно вкусно, но ако има как и да ви зарадвам още повече - с НАГРАДА например. 


Точно така, искам съвсем официално да ви поканя да участвате в моята ВЕЛИКДЕНСКА ИГРА В ИНСТАГРАМ ТУК< където може да спечелите тази невероятно красива стойка за торта. Вече ви споделих в специален пост, че си купих по един брой и от двата размера и съм тотално впечатлена от тях, може би защото отдавна исках точно такива поставки. Изглеждат като порцелан, но не са. И за щастие нито тежат толкова, нито са толкова скъпи или пък да те е страх да не ги счупиш. Сглобяват се на винт, което ти дава възможност да ползваш и само чинията, а за разлика от китайските стоки в Алито, тези са наистина стабилни, равномерни и изпипани до най-малкия детайл. 

Помолих Рея да ми дадат един брой, с който да зарадвам някой от вас, така че и вие като мен да усетите повече Великденско настроение и да се убедите, че правя реклама само на неща, които ползвам и наистина харесвам :) 


Такива са и днешните мъфини, които направих във формата на "яйца на очи", а сърцевината им е от любимата ми морковена торта, но в нов, по-лесен вариант, но също толкова вкусни! 


Необходими продукти:
100 г захар
100 г кафява захар
150 мл олио
3 яйца
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. млян карамфил
1 ч.л. сода
щипка сол
220 г рендосани моркови 
по желание още: орехи

За украса; компот от праскови или кайсии
бита сладкарска сметана



Започваме като си приготвяме всички продукти на стайна температура на масата. Хубаво е, че може да не ползвате миксер, а  да работите i на ръка.  Използвах брашното за кекс, тъй като е с набухвател и рецептата изисква и сода и бакпулвер. Знаете, че аз използвам цялата гама продукти на София мел от години и обичам да показвам тяхното разнообразие. Кексовото брашно е чудесно за мъфини, особено от този вид, който се приготвяt набързо. 


Рендосваме морковите, както аз рендосвам половината на ситното ренде и другата половина на едрото.Отделям си захарта в чаша ( бяла и кафява, а може да ползваме и само от единия вид), подправките и яйцата.
Започваме като в купа с телена бъркалка набързо разбивамe яйцата с олиото. 

                             

В по-голяма купа пресяваме брашното, прибавяме захарта, подправките, содата и шепа орехи, по желание, ако искаме да има и ядки. На мен с ядки още повече ми харесват. 

Накрая прибавяме и яйчената смес. 

                            

Последна стъпка е да добавим морковите и разбъркваме, като ако сместа ни стане по-суха може да добавите сока на половин или един портокал - аз така направих. 
Трябва да изглежда ето така : 

                             

Разпределяме я във форма за мъфини, в която предварително сме намазали с масло или олио, за да е залеят и слагаме във всяка форма смес, която да запълни две -трети от обема й.

Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20 минути, докато се зачервят и забучена дървена клечка в тях излиза суха. 

                             

Оставяме ги да се охладят напълно. При мен излязоха около 15 -16 бройки, но ги направих по-ниски. Ако ги напълните повече - ще са ви точно 12 броя.

Аз не исках да са много високи, защото им бях намислила украса, която ще им даде още обем. 
За нея разбих на сняг сладкарска, подсладена сметана и използвах плода на белени праскови/ кайсии от компот. Те се закрепваха идеално върху получилото се връхче, 

                             

а около тях шприцовах от разбитата сметана, оформяйки се нещо като яйчице на очи. 


Самите плодчета напояваха кексчето допълнително, но то и само по-себе си е много сочно и вкусно. Май от всички такива десерти, тези с моркови са ми най-любими! 


Поръсих ги отгоре леко с малко счукан шам-фъстък. и подредих в поставката за торти. 


Съзнателно ги украсих малко небрежно, защото от една страна не исках да изглеждат твърде перфектни. Напоследък забелязвам, че изключително изваяните десерти освен, че спират дъха ми и предизвикват възхищение, някак си не са способни да предизвикат апетита ми. Това е като да видиш перфектната торта във формата на обувка, и накрая просто не ми се яде обувка. Харесва ми да разпознавам, че зад това ястие се крие десерт, че белтъка е пухкава сметана, а не реално яйце :)  Споделям лично мнение, не сте длъжни да се съгласите с мен :) 


Отхапването на този мъфин бе най-голямата награда за усилията ми, защото след като престояха една вечер на хладно в хладилника и в комбинация със сочната праскова и сметана, направо забравих, че не е ям торта. Нямам думи...а това при мен рядко се случва, знаете!!!

 

Преди да ви оставя да планирате следващото си готвене, искам да ви поканя да вземете участие в моята игра отново, защото не само ще се радвам да ви направя подарък, но и да може да станем приятели в Инстаграм, където да ме тагвате на вашите произведения директно с хаштаг #сготвихслюси и да ги споделям с аудиторията си. Сигурна съм, че и тази поставка ще стои чудесно на вашата маса, затова не пропускайте да  ми пишете и участвате ТУК!
А сега ви оставям и със затаен дъх ще чакам да видя кой ще ми пише и какви ли снимки ще ми покажете  :) 


 А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...