петък, 9 август 2019 г.

Перфектните мекици / Fried dough recipe


Няма нищо перфектно на този свят, но това е вярно само ако не броим днешните мекички разбира се. Една от най-класическите български закуски и едва ли има някой, който не е ставал с усмивка на лицето като дете, долавяйки аромата им от кухнята. 
Майка ми прави най-чудесните мекици и мога да кажа, че се научих от най-добрия. Мекичките й винаги бяха с прясно забъркано тесто, супер пухкави и големи, без излишна мазнина и тежко ухание. 
Аз съм от хората, които обичат да закусват солено на закуска, затова и ги похапвам винаги със сиренце, а ако искам да заблажа след това - сиренце и сладко.


Почивните дни са пред нас и този път освен нещо сладко ви предлагам да ги започнете с домашно приготвена закуска, която знаете, че ще и донесе усмивка. Ако цяла седмица сте нагъвали мюсли, какво лошо има да си отпуснете душата поне през уикенда и да закусите така както душата ви иска. Тази закуска е и Богоугодна, иначе защо ще се продава като "топъл хляб" ( pun intended) с десетки на Рилския манастир ??!! :) 


Да си призная, тамошните никога не са ми допадали, макар опашката за тях винаги да  е толкова дълга, сякаш не си купуваш мекици, а опрощаване на греховете. Доста мазни са и по-скоро хрупкави, отколкото меки. 
Е, аз искам да ви покажа как да си направите перфектните мекици, защото всеки ден един нов човек решава да научи някоя "нова" рецепта и може товаa да си ти, който четеш това сега :) 

Не е никак трудно, а ето и рецептата:


Необходими продукти:
1 пак. суха мая ( 7г) 
1   1/2 ч.л. сол
1 ч.л захар
2 с.л. кисело мляко
250 мл хладка вода ( може да поеме и повече) 
олио

Избирам брашното за баница, тъй като е с по-високо съдържание на глутен, което го прави идеално за такъв вид изделия, които изискват тестото да се разтяга на ръка. Няма да има накъсвания.

В купата на миксера ( или пък ако го направите на ръка, в подходяща тавичка) слагаме две - трети от брашното и правим кладенче. Изсипваме в него сухата мая и захарта и прибавяме хладката вода и киселото мляко. По ръба на купата слагаме солта и пускаме да се меси тестото. Постепенно прибавяме по ръбчето на съда по малко от останалото ни брашно и олио.

                             

Получаваме меко, еластично и не лепнещо тесто. Оставяме го да втаса на топло ( аз правя това във фурната на 50 градуса, като не забравяйте да го покриете с кърпа) , докато удвои обема си.

                            

След като тестото втаса, го "пукаме", за да излезе въздуха, но то ще си остане все така въздушно и дунапренено. Изваждаме го от купата и 


и го прехвърляме върху намаслен с олио плот. Аз си го разделям на парчета, за да получа еднакви по големина мекички.

Загряваме тиган с олио, като е добре олиото да  е почече.
Взимаме една част от тестото и разтегляме тестото във формата на кръг и слагаме в олиото.

                             

Добре е да пържим на висока степен, но не на най-високата, за да не ни изгорят мекичките отвън, а отвътре да останат сурови. Аз си помагам, като докато се пържи от едната страна, я заливам отгоре с лъжичка с олиото и от другата. Така се надува още повече :) 


Щом хване златист цвят отдолу, я обръщаме и пържим още две-три минутки.


След пърженето задължително ги отцеждам върху кухненска хартия.


Получават се най-пухкавите и "дупести" ( както аз определям всяка такава текстура) мекички, които може да опитате. 
Хапвайте ги още топли с любими сладка, сирена или просто поръска от захар. 
Аз вече знам какво ще закусвам утре, надявам се и вие :) Не забравяйте да ми изпращате снимки на всичките си творения, като с най-голям кеф ще се насладя и на вашите мекички по тази рецепта :) 

Прекрасни почини дни, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


20 коментара:

  1. Здравеите,мекичките изглеждат мн вкусни,но...1 1/2 с.л. сол..не е ли мн за 500 гр.брашно...Благодаря Ви за чудесните предложения...!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Поли :) Поправих го, в бързината съм написала супена, а не чаена, благородя за бързата реакция ;) Поздрави!

      Изтриване
  2. А приблизително колко олио се слага в тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илияна! Слагам на око около 30 мл някъде, но може и повече :)

      Изтриване
  3. Здравейте! А колко точно олио слагате в тестото? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Татяна! Обикновено слагам на око около 30 мл, но може да поеме и повече :)

      Изтриване
  4. Здравейте. Тестото може ли да се съхранява за по-дълго време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Доника! по принцип може и да се замрази, но аз не обичам да рабоя с тесто от хладилник или фризер като цяло, при все че става толкова бързо, си го замесвам прясно :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Люси,
    чудесни мекички, моята баба също правеше така мекиците с кисело мляко и без яйца.Тестото става много пухкаво, а като са вече готови мекиците са пухкави и не толкова мазни.Чудесна рецепта е и твоята.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Да, и аз така смятам, че малко кисело мляко и тестото без яйца е по-въздушно. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Направих ги по вашата рецепта и са чудесни. Много благодаря! Тестото е много приятно - меко и еластично, както и резултата :)

    Поздрави
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви за рецептата, Таня! Много се радвам, че ви е харесала. Може да ползват тестото и за други закуски, тъй като е много подходящо. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Получиха се страхотно! Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Люси ,нали няма проблем да се замеси тестото предната вечер и сутрин да се изкара от хладилника 1-2 часа преди да се подхване да се прави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате :) По принцип няма проблем, но аз не обичам много да работя с тесто от хладилника. Ако все пак ти е по-лесно, давай смело :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Привет :) уникално вкусни, меки и пухкави�� много благодаря, че споделяте пркраснит си рецепти и така подробно описвате приготвянето им. Аз съм начинаещ кулинар, но всяка рецепта която съм пробвала от вашия блог ми се получава�� продължавайте все така да радвате сетивата ни с нови и нови вкуснотии ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи и оценка, Цветелина! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси. Минавам на ти, защото вече си част от семейството ми :). Поредната ти рецепта, която ни достави щастие и наслада. Мекичките ми се получиха перфектни! Най- вкусните, които съм правила! От хляба без месене и козунака сме очаровани, мекичките се нареждат до тях :). От цялата фамилия- огромно благодарим за рецептата! Бъди здрава и много щастлива!
    Сърдечни поздрави: Валентина, Габрово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валентина, благодаря ти, че ми писа - стана ми наистина много приятно. няма нищо против да съм част от семейството Ви, ще имам приятели, които да навестявам и в Габрово. Прегръдки и дано винаги намираш хубави рецепти и свежо настроение тук!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...