вторник, 27 февруари 2018 г.

Меки италиански хлебчета / Soft Italian Breadsticks


Няма да отслабвам пък! То се е видяло. Докато времето не ми влезе в положението, няма да рискувам да хвана някоя болест заради недохранване :) 

Тъкмо се бях стегнала да минавам на режим в последните седмици и буквално стисках зъби, макар всяка клетка в тялото ми да крещеше за още подкрепа, аз реших, че сега, още зимъска, ще мисля за морето. Стига толкова!
След като вчера падна такъв сняг, при все, че онзи ден си купих първата пролетна рокля, а се очертава да си нося зимната шубичка още няколко седмици, ще си позволя да се поглезя с още някое хлебче, преди да е наложително НАИСТИНА да се слабее.
Сега обаче, скъпи приятели и читатели е време да се празнува, да се пийва ( много рождени дни този месец, ей), да се веселим и все още да не се притесняваме колко килца носим под дебелите дрехи.  Забелязах по температурите навън, че изолация си трябва понякога и природата си знае своето :)  Уверена и заредена положително с новата си философия, решиха да си позволя отново нещо тестено, този път един чудесни италиански хлебчета



Стават много бързо, вкусни са до припадък и определено симпатичната им форма ще ви накара да хапнете повече, отколкото бихте искалия здравия разум да ви позволи. Толкова са пухкави и ароматни и най-вече остават такива през целия ден.


При мен не оцеляха за по-дълго, но тези, които майчето си взе за работа, каза че са били също толкова мекички и на другия ден. Сега ми остава само да ги правя по-често, защото все ще ме пита за тях, но за разлика от други рецепти, тази е много лесна и няма да ми коства особени усилия. Вижте и самата нея;



Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел класик
1 ч.ч. хладка вода
1 пак. суха мая
2 ч.л. захар
3 с.л. зехтин ( масло)
сол
1 ч.л. италиански микс подправки

За намзване:
1 с.л. масло
1/ 4 ч.ч. рендосан пармезан

Започваме супер лесно. Слагаме брашното в купа, аз го премерих за да видите колко ми отиде :)
Добавих, отстрани на купата около една половин супена лъжица сол, а в средата направих кладенче, където сипах маята,

                

а след това захарта, водата и зехтина. Омесих хубаво на топка, прибавяйки още от италиански микс подправки на вкус. При мен това е готов микс, който купувам от магазина - има риган, босилек, мащерка, сушени домати, чесън на прах и т.н. 
Вие може да си добавите подправките и по отделно.

                     

Оставям тестото да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио във фурната на 50 градуса, докато се понадигне - около 20 минути.
След това правя на дълъг фитил ( или топка) и разделям на осем равни части.

                             

Всяка от тях правя отново на фитилче и редя в тава с хартия за печене.
Оставям да втасат още веднъж на топло, като мажа с разтопено масло и поръсвам отгоре с рендосан пармезан и подправки.


Пека във фурната на 180 градуса за 20 минути или докато станат златисти.


Голяма наслада са - казвам ви!
Опитайте ги и вие!
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

27 коментара:

  1. Здравей,мила Люси!:)От сутринта дебна за нова публикация, признавам си;),малко егоистично от моя страна,защото и ти си имаш немалко ангажименти и куп задачи,освен да ни радваш окото и небцето.От страхотната торта за сестра ти,да ти е жива и здрава;),са минали едва няколко дни,но ето че отново мислиш за нас и поднасяш такава уханна рецепта;)Тъкмо се терзаех какво да измисля към скромната пилешка супа за довечера,и ето-отново ми протягаш спасителния пояс!;) Италиански микс ще забъркам,имам поотделно съставките,без сушените домати,но пък пармезан нямам-дали да го заместя с йоргю-вид турско сирене,подобно на кашкавала,или да ръсна само подправки,за да не пострада вкуса?Иначе при първа възможност ще ги опитам в оригинал;).По принцип не съм много уверена при работа с теста,но на твои рецепти се доверявам напълно,и винаги става страхотно;).Както млечното хлебче с масло,с което взех акъла на всички дружки тук в Бурса,а знаеш как е в Турция,с тестени калорийни бомби не можеш да ги уплашиш;),но пък винаги има какво да се научи.Запретвам ръкавите;) Благодаря ти за страхотната идея;!Обичам те и това си е!;)Прегръдки!Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маре, здравей, мила :) малко късно отговоарям днес, но пък студът тук ме разболя и съм назад с работата. Обаче, пак ще ти благодаря за милите думи и се надявам да са ти харесали хлебчетата. Изпращам ти много прегръдки и целувки!

      Изтриване
    2. Люси,бързо оздравяване ти пожелавам,мила!Не се давай на разни там простуди и вируси,ами ги морИ с вкусната си храна;) Много целувки и от мен,прегръщам те силно;)Марта;)

      Изтриване
    3. Цяло "т" съм ти изяла от името, така че явно ям достатъчно :) Но наистина, само печатна грешка е, знаеш, ч ети казвам "Марте" :) лекувам се тук и готвя едновременно, защото това ме лекува отвътре. Усмивки, мила!

      Изтриване
    4. Целувки и си хапвай от всичко,дори и буквички!;)Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството твоята храна! Много точно го е казал Хипократ;) Прегръдки!Марта;)

      Изтриване
  2. Ооо, тъкмо се чудех как ще ида до магазина на това време. Запретвам веднага ръкави и ги почвам. Благодаря за рецептата, тъкмо на време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели :) Много се надявам да са ви харесали!

      Изтриване
  3. Йорданка Младенова28 февруари 2018 г. в 17:11

    Мила, Люси приготвих хлеб4ета😊 много сполучливи и вкусни се получиха. Благодаря за рецептата! Успехи в това начинание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за споделените отзиви, Данче! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Страхотна си! Хлебчетата изглеждат вълшебно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Използвах рецептата, но с комбинация от брашно от лимец, бяло и типово на София Мел. Пъхнах във всяко хлебче пръчица хубав кашкавал. Отгоре масло и малко сусам и ленено семе. Станаха толкова вкусни, че имам поръчка за днес от моите момчета. :) Исках да кажа, че понякога си правя волни изпълнения, но Люси ме вдъхновява винаги с хубавите си рецепти, поднесени по завладяващ начин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ася, звучи магическо просто! И с този кашкавал...мммм! Благодаря ти, че ми писа и се радвам, че те вдъхновявам да експериментираш! според мен, ролята на блогъра е по-скоро това, отколкото да дава рецепти за точно изпълнение ;) Прегръдка!

      Изтриване
  6. Здравейте, страхотно изглежда, и аз ще се пробвам :-) Да питам сухата мая колко грама е - имам пакетчета от 7 и от 11 грама. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лили! Важното на пакетчето да пише за колко тесто е :) Аз ползвах такава от 7г :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Страхотни са наистина. И аз ги правих днес и веднага свършиха. Само кората леко им беше дебела, не знам на какво се дължи, но пък хрупкаше и даже бебето посмука коричка.
    Благодаря, Люси! Вече правя няколко рецепти и са много сполучливи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. танче, не знам защо пък да е станал коричката дебела, при мен бяха много мекички и пухкави :) Може би нещо ти е изсъхнала при втасването, но вс епак се радвам,че са ти харесали :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Благодаря за страхотната рецепта, която сподели с нас, мила Люси. Хлебчетата се получиха страхотно и сега са ни любими вкъщи. Продължавай да бъдеш все такъв прекрасен творец в кухнята и ни радвай с вкусните си рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила татяна! Радвам се, че ми писа и остави своите отзиви в блога! Изпращам ти много поздрави от все сърце!

      Изтриване
  9. Чудесни хлебчета Люси, прекрасна идея.Много апетитно изглеждат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Люси!Направих твоите хлебчета и съм възхитена.Станаха толкова вкусни,мекички и ароматни.Със сигурност ще заемат място и в моя блог с линк и към твоята рецепта.С интерес следя всичко направено от теб.Благодаря за споделената рецепта,защото зная колко време и труд изисква това.Поздрави и целувки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Снежи! Наистина са такива и често ги правя, когато не ми се чака много да пека хляб! Поздрави и усмивки най-сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...