петък, 6 октомври 2017 г.

Стромболи / Stromboli


И тази сутрин не се разминах с някоя критична ситуация още с първи петли (клаксони). Да живееш на главен булевард няма да ти гарантира здрав и продължителен сън, освен ако не си подпийваш добре вечер, но тъй като още не съм зазимила сезона се събуждам и от най-малкия шум. Освен това точно под терасата ми има спирка, което ми дава уникалната възможност да следя отблизо трафика както на всеки автомобил, така и на тътрещите се като за панорамна обиколка автобуси. Също така,  колко хора се качват на тях, колко слизат, колко от тях са гръмогласни, колко от тях са ученици, кои от тях имат контролно днес, и нека да подчертая, че всичко това става тъй като вече съм развила свръх ухо за тези неща дори лежейки в леглото си. 

Да, денят започва много по-рано когато живееш на такова място, но за моя "радост" и нощта не свършва, докато последната пияница не е минал и не е изритал поне веднъж пластмасовите панели на спирката. Тази спирка какво ли не е видяла вече - хора флиртуваха, плачеха, пиеха, смееха се, може би забременяваха, но една дама веднъж май и раждаше, имало е и семейни скандали, друга жена би мъжа си за изневяра, ( но не преди да го обсъди как да стане с приятелка по телефона, която май беше учител по бойни изкуства), а пък една нощ двама приятели осъществиха много тъмна сделка за размяна на кокошки срещу дървен материал. 

Със смесени чувства започна денят ми, но навън вече слънцето се показа, освен това е петък и от тук насетне може да става само по-добре. Едно от нещата, които могат да допринесат за това е нещо вкусно за хапване, което е и това, което ще ви предложа днес - Стромболи.


И макар днешната вкусотия да носи италианско име, това е американско ястие, кръстено на италиански филм. Истината е, че представлява вариация на познатото ни калцоне, което е затворена пица, но тук е под формата на руло.
А какъв по-добър ден за пица от петъка! Нито работен, нито неработен, но пък вкъщи нито ще готвиш толкова, нито няма - една чудесна рецепта за бърза и лесна вечеря, която става за още по-прекрасна закуска на сутринта.  


А ето как да си я направите:

За тестото:
1 пак. суха мая ( 1/2 куб. жива)
1 ч.л. захар
1 с.л сол
2-3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода

За плънката:
-250-300 г шунка 
-250-300 г кашкавал

Започваме като смесваме всички съставки за тестото в купа (обикновено замесвам с половината брашно в началото ),  моята бе тази на миксера. Пускам на с приставката за тесто да се меси, докато се получи хубаво, еднородно, меко, нелепнещо тесто. Прибавяме още малко брашно, още вода и зехтина, ако е необходимо за целта, като всичко трябва да става постепенно в процеса на месене.


Поставяме тестото в намаслена с олио купа, покрита със стреч фолио, във фурната на 50 градуса да втаса за около 30 минути. 
След като тестото втаса, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточвам на правоъгълник.

                             

Намазваме хубаво с доматен сос, като моят е по рецептата по-горе и е овкусен, но ако използвате обикновени домати, може да добавите и подправки по желание.
Отгоре нареждаме нарязаните на филийки шунка и кашкавал и завиваме на руло.

                             

От това количество може да направите две по-малки рула или едно голямо, както направих аз. Оставям да втаса за още 15 минути, докато фурната загрява на максимум.


Пъхам стромболито да се пече за около 30-40 минути, като го покривам с лист фолио, ако тръгне прекалено да се запича кората.


За хубави парчета е добре да го оставим да поизстине, но лакомници като мен не чакат :) 


Нарязах си парченца, а от вътре се разкри една гледка, която може само да ви накара да преглъщате гладно - разливаш се кашкавал , ароматен сос и тънки слайсове шунка...ммммммммм


Направете си тази вкусна вечеря още днес, дигнете крака на дивана и се настройте за почивка...а каквото ви остане, ще хапнете за съботна закуска!
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

31 коментара:

  1. Обичам, обичам, обичам!
    Много вкусно и изкушаващо <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Заповядай, заповядай, заповядай :)

      Изтриване
  2. Всички рецепти са чудесни, поздравления за идеите, изпълнението и представянето им! За тази да попитам - 2/3 ч.ч. вода за 500 г брашно ми се вижда много малко, дали има грешка, или да действам смело така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! :) Тъй като зависи колко мазнина ще сложим, може да напарвим тестото по-твърдичко или по-мелко, може да да добавим още водичка по време на месене, това е за мен стартовото тесто, тъй като повечето хора замесват пъровначално с половината количества от брашното, и добавят постепенно от остатъка. В такъв случай може да не поеме цялото брашно. Поздрави!

      Изтриване
  3. Вкусно! Ще го пробвам още утре сутрин!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Слънчево момиче! Днес направих твоите стромболи по.мой начин, но ти благодаря от сърце за идеята! Вместо да меся тесто /не умея/ , купих селски кори от Лидъл.Всяка кора нагънах на две, намазах с лютеница, в която сложих малко чубрица и сос от печени чушки с чесън :))))! Отгоре наредих шунка, по малко моцарелка та късчета, беконче на парченца и най-накрая парченца кашкавал. Навих на рула и хайде в тавата. Намазах ги с олио и ги изпекох. Пожънах огроменн успех! Мнооого вървят с червено вино! Наздраве :)))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благдаря от все сърце, Анонимен приятелю :) Много топли думи и настроение от твоя коменатр! Прегръдки, усмивки и..наздраве :)

      Изтриване
  5. Здравейте,Люси!Запретнах ръкави и го приготвих за вечеря-мъничко ми дойде водата,че добавих още,но се получи наистина вулканична вкусотийка.Добавих и топено сиренце...Благодаря за прекрасните рецепти,които споделяш с нас-нямам несполучлив опит!Фен съм ти! Ивелина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за опставния коментар, Иве :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Люси използваѝ тапи за уши вечер и така ще си доспиваш до по късно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благдаря ти, Гале :) Опитвала съм, но не е за мен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравейте, много ви моля да ми помогнете със съвет, относно тази рецепта, сега я правя и нещо сбърках...Сложих брашното и всички други съставки в купа, но 2\3 вода ми дойде изключително малко и за да замеся /меся на ръка/ що годе сполучливо тесто използвах около 2-3 чаши хладка вода. Сега си мисля, че, може би, трябваше да направя кладенче от брашното, да сложа другите съставки и така да замеся тесто, а не да бухна всичко?!? Готвенето не ми е силна страна, моля за коментар, къде според вас сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина. Тъй като повечето хора заместват с половината брашно и добавят, колкото поеме, не е сигурно, че ще вземе 500 гр, в завивмост колко мазно го напрсвим, тъй като може да добавим мазнина за вкус. За всеки случай, ще увелича пропорциите на водата и ще напшиша да се замсва с половината брашно или поне 2/3 от брашното. ( Доста често го пиша в рецептите и реших тук да го пропусна, тъй като според мен се подразбираше) Няма проблем, ако водата ви е малко - просто прибавете още малко, докато стане с конситенцията на тесто.

      Изтриване
  8. Много лесна и вкусна рецепта! Облизахаме си пръстите! Почти нищо не остана за днес за закуска! Аз нямах доматено пюре, пък и не ми се правеше и за това сложих купешки сос болонезе. И вече имам поръчка да повторя вечерята:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви, Николине :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Това вече е любимата ни пица, всеки път добавяме различни съставки-едното дете - царевица и маслини, другото добави бекон и различни видове сирена, всеки път вкуса и е уникален и мотивира и двамата да ми помагат с готвенето. Сърдечни поздрави и благодаря за вдъхновението!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светулчица! ( какво приказно име само, веднага носи усмивка):)
      Много ти благодаря, че ми писа и остави своите отзиви под рецептата! Прегръдки!

      Изтриване
  10. Много ми допадна рецептата, но тя нямаше да е това, което е, без разказа за спирката.😉

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Люси,страхотна рецепта.Сега ми попадна и веднага ми хареса,замених тестото от вечерта ще видя какво ще се получи утре сутрин.Поздрави и продължавай все така

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) надявам се да се е харесало :) усмивки поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. здравейте,искам да ви питам на колко градуса печете?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Люси. От скоро попаднах на сайта ти(за съжаление)и съм много очаравона. За тази рецепта искам да те питам-мислиш ли,че мога да прибера вече навитото руло в хладилник и да го изпека сутринта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рими и благодаря за думите :) Не съм опитвала с тази рецепта и знам, че има хора, които правят тестото от предната вечер и го оставят в хладилника. Не би трябвало да има проблем и би трябвало да стане, но аз се опасявам от превтасване въпреки това, затова лично за мен не предпочитан вариант. Самото тесто има по-различен вкус според мен, затова винаги бих си замесила прясно, пък и не му трябва толкова време да втаса във фурната на 50 градуса ;) Ще те оставя теб да прецениш и дано да ти е вкусно каквото и да стане. Усмивки и поздрави от сърце! :)

      Изтриване
  14. Благодаря, Люси. Аз също предпочитам да си замеся тестото преди да го използвам.Сутрин приготвям сандвичи за децата, за училище и тази рецепта ми се вижда добър вариянт да разнообразя с нещо друго,но да меся на момента, рано сутрин, просто няма как да стане. Ще опитам,пък ще видим.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Люси
    Всичките ти рецепти са страхотни, открих блога ти благодарение на една рецепта за арменски сладки - беше страхотна и от тогава опитах много от рецептите ти, които са наистина чудесни и добре обяснени. От няколко дни разглеждам рецептите ти за тестени изделия и исках да те попитам какъв миксер за тесто използваш? Изглежда много практичен. Тази вечер мисля да използвам рецептата за Стромболи ❤️
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря за думите, много ме зарадваха :) Надявам се да си харесаш още рецепти, а ако правиш снимки, може да ми ги изпращаш, за да ги публикувам в албумчето на читателите на страничката ми във фейсбук. :) Това тесто замесих с миксера ми Kitchen aid, но имам и друг, италиански, който е доста по-евтин, а върши също чудесна работа. Повече за него може да научиш в рецептата за Коломба.

      Изтриване
  16. Страхотна вкусотия! Сготвено и изядено!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...