събота, 21 октомври 2017 г.

Оризов пудинг с карамелизирани круши и орехи /Creamy Rice Pudding With Pears And Walnuts



Студено, топло, слънчево, дъждовно, весело, тъжно..такова е времето през октомври, такава съм и аз. Тъкмо се заредя с енергия и върша по сто задачи на ден и на следващия ден се събуждам с тежест в главата и едвам се вдигам от леглото. 


Тъкмо нагодя организма си към по-хладното време и мисленето си към мрачните тонове навън с подходяща музика и дрехи и след ден-два пак светне това слънце да ме заслепи като вампир - ранна утрин. Не искам да мрънкам, но може би именно заради това непостоянство в климата се разболях, а кой не е леко кисел тогава?! 

Гърлото така ме болеше, че нищо не можех да си представя да ям, докато не попаднах на тази рецепта - нежен и гладък, кремест оризов пудинг с карамелизирани круши..ммммммм

Един много семпъл десет, но носещ незбарвим вкус и усещане за есен.



Моята рецепта, за разлика от моето вдъхновение, е малко по-простичка и лесна за приготвяне, като за оризовия пудинг се спрях на рецептата на мама, която гарантира най-успешния и вкусен метод за нея. Откакто го е открила всеки втори я кара да му прави мляко с ориз и реших, че и аз ще взема да си го спретна по съшия начин  - хем да го опитам и аз, хем да се науча и аз на тази тънкост, ако пък ще дойде толкова специална.
Но няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
За оризовия пудинг:
1/4 ч.ч. ориз
1 л прясно  мляко
1/2 ч.ч захар
1 пръчка канела ( 1/2 ч.л. на прах или повече)
кората на лимон
1 ванилия

За крушите:
2 бр. круши
1 литър вода
200 г захар
1 пръчка ванилия

За карамела:
25 г масло
25 г захар
2 с.л. мед
орехи

Започваме като накисваме ориза за половин час в хладка вода.
През това време пошираме крушите. Измиваме и обелваме плодовете. В касерола кипваме водата,захарта и ванилията, а след това прибавяме и крушите. Оставаме ги да къкрят за 10 минути, докато омекнат добре и забито в тях ножче се изважда лесно.


Дърпаме от огъня и оставяме да се охладят. 
През това време, прибавяме ориза към кипналото мляко с канела и оставяме да врат около 30 минути на слаб огън.

                     

След половин час добавяме и захарта и лимоновата кора и варим още 30 минути, като разбъркваме периодично.
Готовия пудинг разпределяме в чашки или купички и оставяме на страна.

                     

Накрая приготвяме карамелизираните круши. За целта слагаме маслото в тигана и поръсваме със захарта, а отгоре нареждаме крушите - разполовени или нарязани на резени. Добавяме и меда отгоре, както и шепа орехи. оставяме всичко да се карамелизира, като обръщаме крушите и от двете страни.


Накрая разпределяме от ароматните плодове и ядки върху вече ухайния ориз.


Веднага щом загребах с лъжичката през нежната и сочна круша до пухкавия, кремест ориз , устата ми се напълни с неутолимото желание да изям цялата купичка.


Приканвам ви да опитате и вие този вкусен десерт и да се убедите сами, а ако искате да впечатлите някого - пригответе му го и той със сигурност ще ви каже, че никога не си е представял, че млякото с  ориз може да бъде толкова изискан и впечатляващ десерт!
 Сладки почивни дни, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


12 коментара:

  1. Ех,мила Люси,тъкмо за n-ти път днес проверявах за нова публикация от теб,когато ми изгря като слънце този твой направо"главорезен"пудинг!;)Тъкмо се чудех какъв десерт да спретна,а ти както всеки път ме срази с финес и оригиналност!Пожелавам ти бързо оздравяване!Тъй като по това време на годината живея в Бурса,съпругът ми работи тук,вярвай ми,ти си един от пътеводните ми лъчи,когато ме обземе мрачно настроение и носталгия по милата ни Родина...и видя ли прекрасните ти,зареждащи ме с енергия,публикации,знам,че всичко ще бъде наред,когато приготвя нещо от твоите вкусотии;)За днес бях замислила Гръцката ти мусака,а сега ме уреждаш и с десерта:) Благодаря ти за веселото настроение и щипката екзотика,които внасяш в обичайното ни ежедневие, много си симпатична и заразно положителна!;) Прегръдки от твоя голяма фенка! Марта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, мила, толкова мили думи, че направо ме зареди с невероятно настроение! Радвам се, че ти харесва и тази рецепта, макар и простичка! Прегръщам те супер силно!

      Изтриване
  2. Представям си колко е вкусно, Люси!
    Изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка <3 Прегръдки!

      Изтриване
  3. Изглежда многообещаващ десерт! :)
    Само не разбирам, защо се слага мед!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диана. Става наистина по-вкусно с мен :) Опитайте! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  4. Люси, както винаги много оригинално и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси,и от мен супер силна прегръдка,наистина си светъл лъч в кулинарията! Продължавай все така!Ако даваха Нобелова награда за кулинарно изкуство,досега да си я взела няколко пъти!:)Мусаката стана брилянтна, просто й отвях главата на свекървата;)Бъди ни здрава и все така креативна!Дерзай, мила!С огромно възхищение към таланта ти - Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благдаря ти от все сърце отново, мила! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. А дали ще стане с ябълки вместо круши?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...