събота, 23 септември 2017 г.

Сливенски милинки / Milinki - Bulgarian Soft Bread Rolls from Sliven




Край на спането на отворена врата на терасата, остава само отворения прозорец! Тази сутрин се събудих и с изненада установих, че ръката ми, която е била над завивките е телесна температура на вампир и бързо се наложи да я стопля. 
Ефектът беше доста събуждаш, защото все едно сама си причиних ситуацията, в която някой си затопля студените крака на топлото ти тяло.
Както и да е. Докато се обличах, за да започна деня си, посегнах по навик към късите панталонки и тениската, оставени до леглото, но си дадох сметка, че днес няма да са ми достатъчни. Отворих гардероба,  с въздишка измъкнах чифт дълги панталони и си казах - няма какво да се лъжем, време е за дългите гащи. Странното е обаче, че първата ми мисъл бе не за есента, а че идва зимата. Денят бе толкова хладен и мрачен в началото, звукът на резачки на дърва в квартала заглушаваше дори най-новите квартиранти до нас, а във въздуха уханието на пържени чушки бавно, но славно се заменяше с такова на пръжки.



В такива критични ситуации, трябва да се помисли за здравето, защото в преходния период между сезоните, човек става много уязвим на всякакви вируси, Затова е хубаво да закрепим организма с една хубава и засищаща закуска като тези невероятно вкусни и пухкави - Сливенски милинки. 

То аз ако искам да се наплюскам от девет дола вода ще докарам, но в случая да кажем, че просто смятам, че няма за къде да пазя фигура, ами започвам да се подготвям за зимата - пък тя нека и два!  Няма да ме изненада :) 


Разликата на тези милинки е в малките им симпатични размери, и макар сами по себе си тестото и заливката да е по-скоро солено, се поднасят поръсени с пудра захар. Но няма какво да ви обяснявам защо са толкова хубави, само ги погледнете! 
а ето и как да си ги направите:
Необходими продукти:
1 1/2 пак. суха мая ( или едно кубче жива) 
400 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце

За заливката:
1 яйце
2 с.л. брашно
80 г масло
150 -200 мл вода
щипка сол

пудра захар за поръсване


Може да приготвите рецептата, както на ръка, така и в миксер. Аз предпочитам втория вариант. Пресявам брашното в купа и прибавям сухите съставки, а след това леко затопленото мляко, яйцето и мазнината.


Пускам миксера с приставка за тесто и след броени минути имаме вече гладко, нелепнещо тесто. Оставете да се бърка поне 5-10 минути, като по желание добавям още малко олио, по време на месенето, ако ми се стори тестото по-твърдичко или сухо. 
Тестото трябва да се отделя само от стените и приставката на миксера. Оформям на топка и слагам в намаслена с олио купа и покривам с намаслено от вътрешната страна прозрачно фолио. 
Пъхам тестото да втаса за около 40 минути във фурната на 50 градуса.

                         

След като тестото втаса, прехвърлям върху отново леко намазан с олио плот и разпределям на четири равни части. Всяка част оформям на равен по големина и дължина фитил.

                     

Слагам ги близо един до друг и режа с ножа едновременно върху четирите, правейки еднакви по-големина парченца.


Всяко едно от тях оформям на топче, колкото малък орех и слагам  намаслена тавичка с размери на дъното 33 см. оставам да втаса повторно във фурната за около 20 минути.



През това време правим заливката. В купа слагаме маслото. Ако не сме го размекнали преди това, може да го залеем с  гореща вода и да разбъркаме докато се разтвори. Прибавяме брашното и солта и разбъркваме отново. Когато течността е по-хладка на допир, прибавяме яйцето и разбиваме отново. Изваждаме милинките от фурната, махаме фолиото и заливаме със заливката. 


Пъхаме да се пекат на 200 градуса за около 35-40 минути.


Още топли ги поръсваме с пудра захар :) 


И тази рецепта съществува в различни варианти, като някои обичат да добавят и сирене. Аз обаче си ги хапвах както с гарнитура от сирене, така и със сладко и какво ли още не. 


При всяко преминаване през кухнята си късах по едно топче от тази вкусна домашна сладост  мога да си кажа съвсем честно, че макар да почерпих този и онзи с малко, бавно по бавно, ще ги си изям сама :) 
Опитайте ги и вие! 



 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


15 коментара:

  1. Само да добавя, че оригиналните милинки (сливенски и тези, които се приготвят в Източна България)се приготвят задължително с мас и са без сирене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Благодаря за допълнението, тук също няма сирене, но пропуснах маста, тъй като нямах под ръка. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Много хубава рецепта. Едно малко допълнение за маста - всяко топче се потапя в разтопена мас и тогава се слага в тавата. Сливенските милинки са мазни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обезателно ще опитам по този начин :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси,
    и аз така правя милинките - потапям всяко топче в мазнина.Така стават много вкусни.А заливката може да е най - различна.Често ги ръся само с галета, а друг път правя и заливка само с подсирено с мая за сирене мляко.Чудесни са и твоите, прекрасно изглеждат.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделния опит, Лени! Аз съм правила различни пити по тоз начин, но не съм правила такава заливка. Ще опитам и твоя вариант! :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Чудесни милинки! Не зная дали това го има само в българската кухня? Аз ги обичам със заливка от 3 с.л. галета изпържена в масло и сол. Отгоре може малко настъргано сухо сирене. Да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. И вашата заливка звучи много вкусно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. zdraveite absoliutno vkusni milinki na vid! Iskam da se probvam, ne sam opitna gotvachka no umiram za milinki, problema e che v receptata pishe daden vid brashno koeto nqma da moga da namerq kadeto sam kakvo moga da polzam ima li znachenie xxx

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! По принцип това брашно е иделано за обемни печива, но пък ти може да ползваш и обикновено. Поздрави!

      Изтриване
  6. Пише СЛИВЕНСКИ милинки, а не от ДРУГАДЕ

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, бе хора, нека са новозагорски, или ямболски (наблизо са до Сливен)! Това си е нейния поглед върху сливенските милинки. И да ви кажа честно- изглеждат ми по-добри на вид! Макар, аз лично, да обичам смесените вкусове, т.е бих добавила сирене в заливката...е, и пак поръсени с пудра захар! И какво? Пак ще си ги наричам сливенски милинки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...