петък, 15 септември 2017 г.

Тарт татен с ябълки и бърбън / Apple Tart Tatin with Bourbon


Честит първи учебен ден! Дали ще празнувате, че сте учители, ученици, имате ученици у дома или просто се радвате, че не сте ученици вече, важното е да се радвате на деня и така на всеки следващ! Както казва моят добър приятел, нАучен сътрудник, просветител, вдъхновител и на мъдрости носител професор Донев, "Празникът трябва да е вътре в човека".  
Професор Донев (Камен Донев) е изключително подходящ за днешният повод, тъй като той е отдал почти целия си съзнателен и несъзнателен и отвъден живот бихме могли да кажем за развитието на младите умове в България, и по света, за популяризирането и утвърждаването на важността от просвета във всяка сфера на живота.
Ако не сте присъствали на нито една от неговите лекции, не сте имали възможността да надникнете в неговите научни трудове като книгата "Как да не ни личи когато сме прости" например, то определено мога да ви препоръчвам да наваксате с материала, като всеки поизоставащ ученик. :)
И защото смятам, че винаги трябва да се помага, особено с това, хората да разпространяват умните слова и да са отговорни с примера си за създаването на една по-добра, интелигента и благотворна среда за развитие, ще споделя няколко от любимите цитати на професора, а с тях се надявам да завършите седмицата си с усмивки..до ушите! 

"Образователната система има ролята - не да образова човека и не да го завърши, а просто да сведе до минимум възможността той да остане безвъзвратно прост."

"Някои родители си мислят, че децата им са усмихнати и щастливи. Не. Дълбока заблуда. Просто с пицата устата се е деформирала."

"Веднъж подарих на един третокласник книжка. Той, разбираш ли, получи колики. Следващите две години, пак се върна, гледам го, той блее. Ближе сополи и ги пуска като балони. Сочи луната и внезапно се смее. Иска да изяде самата луна.На гълъбчето вика мяу. Нищо не сънува, защото вътре не протичат процеси.То е просто като касичка" 


"В училищата говорът е нещо средно между раждаща лъвица, пресипнала кокошка и грипава хиена".

"Всеки мъж сам си поставя " оценка ", избирайки жената до себе си.Някой избират шестицата, други се оценяват за среден."

"Правило №3: Когато човек реши, че е прост, трябва да го каже моментално на другите! 
Пример: "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме"




И така, след като дадох своя принос към просветата, ще допълня нещо и от себе си. Нека не пренебрегваме силата на храната, както за душата, така и за тялото. Нека научим себе си и близките си, да се радваме на живота с всяко нещо, което правим. Ето например, днес ви призовавам да превъзмогнем суетата и да се опитаме да оценим по-скромните на вид десерти, но носещи повече топлина и вкус от която и да е било шоколадова торта. Представям ви един класически тарт татен с ябълки.


Когато последния път на село баба ми подаде със скованите й от работа ръце няколко от градинските ябълки, които беше събрала в престилката си, веднага знаех, какво ще направя у дома. Може ябълките да не бяха лъскави, с еднаква форма, нито лишени от черни петънца за изрязване, но бяха истински и отгледани с любов. Знаех си, че ще приготвя сладкиш, носещ копнежа за есен и уханието на карамел. Ако и вие искате да усетите това присъствие у дома, както и да научите някой да хапва и оценява повече плодовете като носител на сладост и вкус в ежедневието, това е десертът за вас. А ето как да го направите:

Необходими продукти:
400 г бутер тесто
60 г меко масло
4-5 бр. ябълки
1 3/4 ч.ч. захар
един лимон
1 пак. бурбонска ванилова захар
3-4 с.л. бърбън

Измиваме и обелваме ябълките. Разполовяваме и почистваме от семките и твърдите части. 
В тавичка с диаметър от 25 см. в диаметър, поръсваме две трети от захарта, като аз ползвах микс от бяла и кафява. Съотношението беше една чаша бяла и 3/4 ч.ч. кафява.
Отгоре разпределяме половината масло, нарязано на кубчета.


Пъхаме тавичката във фурната на 200 градуса, докато захарта се карамелизира. През това време слагаме ябълките в купа, изстискваме лимона, поръсваме с ваниловата захар и напояваме с бърбърн. 

                       

Изваждаме карамелизираната захар, нареждаме отгоре ябълките и пъхаме за още пет минути във фурната, докато ябълките пуснат своя сок. През това време разточваме бутер тестото на тънък лист. 

                          

Изваждаме тавичката, заливаме с останалия от купата сок, слагаме парченца от заделеното ни масло върху ябълките, поръсваме с останалата захар и покриваме с бутер тестото.


Изрязваме излишното тесто ето така.
Пъхаме да се пече за около 30 минути на 190 гртадуса.

След като се изпече оставяме леко да стегне соса, като завъртам самото тесто в кръг, за да предотвратя залепването на ябълките за дъното.


 Обръщам в подходяща за целта чиния и сервирам.


Миналата година по това време си дадох сметка, че ви почерпих пък с уникално вкусния "Обърнат сладкиш със сливи" тук, а ако желаете може да опитате и рецептата ми за "Тарт татаен с круши" тук
Сега, аз ще се насладя на парченеце истински вкусен десерт, състоящ се само от тънък пласт крехко тесто, а отгоре сочни и ароматни ябълки, обърнати в най-ухайния и нежен сос.


Защо да не го направите и вие :) ??!!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Да е честит първия учебен ден на всички учители, родители и ученици Люси.И аз обичам да правя лесни десерти с ябълки.Чудесен, много лесен и красив тарт.Правила съм подобен с кайсии и праскови.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Лени! Ще ти отрежа веднага едно парченце! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...