понеделник, 16 януари 2017 г.

Кекс с нишесте / Easy bundt cake with starch


Някъде прочетох, че днес бил най-депресивният ден от годината. На всичкото отгоре е не само понеделник, но и времето навън е мрачно и наистина потискащо. 

Скоро ще почнат да свалят и коледните лампички от булеварда и сякаш магията на празниците никога не е идвала. Само падащият сняг ни напомня, че зимната приказка още не си е отишла. За съжаление обаче все по-рядко чувам някой да му се радва, както и все по-рядко виждам надничащи от някъде снежни човеци или деца, който да се замерват със снежни топки. 

Аз обаче не се предавам така лесно на сивото настроение, особено, след като знам кое винаги може да го оправи.   


Малко сладост в живота и възможност да проявим въображението си е винаги стимул за появата на голяма усмивка. 

Реших да се подавам на снега и да го използвам за вдъхновение в днешното си творение, особено след като "най-многото" сняг, който Осло успя да види тази година бе само толкова.

В България обаче има достатъчно, което може и да накара хората да забавят крачка при придвижване, но и да се хванат под ръчичка, пък дори и най-нацупената и "охладняла"  женена двойка.  

Днес ще ви покажа как да си направите един от най-лесните десерти, обикновен бърз, пухкав и с различни аромати кекс, като последните ще се подберат от вида нишесте, което решите да използвате. Но ето и рецептата:
Необходими продукти:
6 бр яйца
250 г захар
10 г бакпулвер
200 г нишесте ( или 50:50 брашно/ нишесте) 

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес, докато побелеят.


В купа смесваме сухите съставки, като аз използвах нишесте в вкус на банан, за да може и десертът да има такова ухание.


Прибавям към яйчената смес, като разбивам всичко отново с миксера. 


Намаслявам формата за кекс добре, като аз използвах тази силконова формичка във формата на замък. Моята е купена от Холандия, но вече забелязвам, че могат да се намери на много места в България, дори и китайските магазини за левче.


Изсипвам сместа, като поставям формата върху тавичка при печенето, за да е стабилна повърхността.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Може да сложите фолио отгоре , ако тръгне да се запича прекалено, както и малко вода в тавичката, за да не се запекат прекалено връхчетата, но това е при моята форма, тъй като сместа не се разпределя напълно равномерно.


За да е пълна приказката, поръсих кекса с обилно количество пудра захар, а в средата му запалих чаена свещ, която огряваше стените му с топлия си цвят.


Кексът наистина е много пухкав и с нежно ухание на банани, като вие може да смесите различни вкусове и да сътворите различни вариации.
Може да изглежда семпъл, но понякога малкото е повече. Така може да го хапвате с различни сладка, течен шоколад и каквото ви хрумне. 
Опитайте!
Красива седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








14 коментара:

  1. Izglejda mnogo originalno kak moga da se sdobia s forma kato va6ata blagodaria vi predvaritelno

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Геновева! Написала съм в публикцията, но може да потърсиш в търсачкта, има и много онлайн магазини, ако не намираш около теб! Поздрави!

      Изтриване
  2. Ехаааааааа.....! <3 (Безмълвна съм!)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Люси, изглежда страхотно кексчето,а формата е много красива. Искам да попитам дали би се получил с пудинг на др Йоткер или крем Оле? Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не съм опитвала, но може да пробвате и да споделите резултата. Поздрави!

      Изтриване
  4. Дааа, с такъв пухкав кексов замък, кой ще мисли за мрачното и депресиращо време! :) Трябва ми само чаша чай .... А и колкото по-мрачно навън толкова насладата от уюта на дома и вкусен сладкиш е по-голяма!.
    По-горе на запитването - крем Оле е за студена обработка - за приготвяне на крем.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Абсолютно си права! Много усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Какво е нишестето - пшенично или царевично?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази рецепта я знам от много години, но мисля че става само с пшенично нишесте, а сега масово се продава царевично. Вашето какво е. Пише ли на пакетчето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че моето беше царевично, така че се получи него :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте Люси, толкова ме омагьоса блога Ви, че от дни не мога да изляза.Мислено съм направила всички торти по няколко пъти...даже сънувах, че питам моята сестра коя да и направя торта Тофифи или Фереро Роше(тотално съм откачила:D)а имам бебенце и от грижите по него почти не остава време.За сега съм направила торта Рафаело за рождения ден на моята майка, като реших да правя по една торта от Вашите на всички предстоящи рожденни дни на хората около мен(а те за щастие не са никак малко).Имам план(дано само съвпадне и с плана на бебчето ми:)) да започна още от утре...без повод, но не се издържа:D.Благодаря Ви от сърце, толкова ми е уютно тук...във вашия свят, че ми е трудно да опиша.Желая Ви здраве, успехи и много вдъхновение и знайте, че правите света малко по-добър...и сладък.Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за толкова топлите и сладки думи, Деси! И милите слова правят света по-сладък, тъй да знаеш :) Пожелавма ти вкусно похапване на десертите от блога и ще чакам да ми пишеш отзиви. Надявам се да нямаш трудности при правенето им, но ако им - аз съм насреща! Усмивки и сърдечни подзрави! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...