петък, 10 юни 2016 г.

Торта с ананас и маскарпоне / Mascarpone and pineapple cheesecake



Тъкмо си мисля, че съм открила любимата си торта и БАМ, някаква такава чудесия ме пляска през лицето, та направо в устата :) Като цяло комбинира вкусовете на два любими мои десерта - тирамису и торта "Рафаело", макар тук кокосът да не е задължителен и нелюбителите му да имат пълната свобода да го пропуснат. Аз обаче така се бях настървила за една наистина лятна торта, приятно охладена, пухкава и креместа, с ухание на плаж, почивка, море и ароматни коктейли, че тропическите вкусове въобще не ми дойдоха в повече. 


Две неща трябва да си призная за тази торта. Първото е, че си е тотален рип-оф от предлаганата торта с ананас в магазина "Дар от боговете". При последното ми гостуване при Ванчето в София се отбихме там да си напазаруваме нещо за обяд. Аз тъкмо се бях изсипала от автобуса, а да ме посрещне от него бе дошла цялата софийска жега, която не се отлепи от мен цял ден, Когато се дотътрихме до магазина, тя ме попита какво искам за обяд, а аз се залепих за витрината при вида на това бяло, нежно, студено удоволствие. Само си представих сока на хладния и сладък ананас, обвит в крема от маскарпоне. Не след дълго вече гребях с лъжица (да, може и с лъжица за по-лакомите) и четях съставките на тортите. В този заветен исторически момент вече знаех  коя ще е следващата торта, която ще приготвя. 


Второто нещо, което трябва да кажа за тортата е, че не е съвсем без повод. Макар петъкът да си е повод за празнуване сам по себе си, днес е и рожденият ден на моя дядо (или поне беше). Но тъй като аз вярвам, че той винаги ще бъде с мен, не мога да пропусна да му направя торта, тъй като щеше да е в пълен шок, ако го бях направила приживе. 
Сигурна съм, че ще намери време да намине на гости днес (нали не мислите, че при цялата свобода седи на едно място)  и ще се зарадва да намери торта в хладилника. Той много обича такива сладки, кремести десерти, затова и : Честит рожден ден, дядо! 
И така, време е да преминем към самата рецепта, за която "вервайте ми", няма да ви трябват "800 дни", а само около тридесет минутки за приготвянето й. Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
1 1/2 пак. италиански бишкоти 
1 консерва ананас (560 г) 
250 г маскарпоне
1 ч.ч. захар
2 яйца
кокос 
фъстъчен крокан

Една от най-важните съставки тук е консервата ананас. Може да ползвате и пресен, но аз лично смятам, че консервираният е много подходящ като вкус за тази торта. Освен това ще ползваме сока от консервата, който отцеждаме в чиния. 


Взимаме форма за торта с махащи се стени, с размери около 20-21 см, и покриваме дъното й с бишкоти, които потапяме за кратко в сока от консервата. 


През това време в две купи разделяме жълтъци от белтъци. Жълтъците разбиваме с половин чаена чаша захар на водна баня. 

            

Разбиваме, докато започне да побелява, а след това се и сгъсти като крем. 

                   

През това време в миксера (нали е на стойка) разбивам белтъците с останалата захар на сняг.
След като жълтъците са готови, дърпам от огъня и оставям леко да се охладят. (Не отнема много, тъй като не са горещи) След това започвам да добавям към крема малко по малко от маскарпонето,


а след това и белтъците. Докато накрая се получи един наистина пухкав и въздушен крем.


Разпределям половината от крема върху първия пласт напоени бишкоти, а отгоре слагам богато от нарязания на парченца ананас.

                

Поставям още един ред сиропирани бишкоти и завършвам отново с пласт крем. Предлагам ви да добавите малко водичка към сиропа, за да ви стигне за всички бишкоти. Украсявам отгоре с останалите парченца ананас, както и фъстъчен крокан.

                 

Горещо препоръчвам да сиропирате крокана също с малко от сиропа. Определено му придава още по-карамелен вкус! Слагам кокос в центъра, а след като тортата се е охладила за няколко часа в хладилника и съм махнала ринга, слагам кокос и по страните на тортата.


Както казах, тортата много наподобява тирамису, не само като съставки, но и с нежността и сочността й. 


Не знам дали защото съм се наситила на първото, но предпочитам този вариант за сезона и мога съвсем честно да ви кажа, че който имаше щастието да я опита, се влюби в нея. Нямам търпение да чуя и вашите отзиви!


И така, оставям ви в компанията на още няколко инфарктни кадъра, за да може да си мислите за това до края на деня, вместо за работа!
Пожелавам ви супер усмихнати и сладки почивни дни, приятели!










Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

49 коментара:

  1. Люси,
    наистина много фина и нежна торта.Същевременно и лесна за приготвяне.
    Много обичам ананаси.Преди години една позната ми разказа как е ходила да бере ананаси в Куба.Каза,че е страшно приключение, много вкусни били истинските узрели ананаси.Които естествено нямат нищо общо с тези, които тук се продават.Но аз преди няколко години опитах едни наистина много сладки и вкусни ананаси - разкошен вкус.Баща ми обаче е любител и на консервата с ананас.Така ,че ще спретна тази бърза торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, лени :) Ще се радвам да ви хареса на всички! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  2. Здравейте! Благодаря за поредното изкушение, съчетание на всички любими мои вкусове. Тортите Ви убиват в зародиш всяка моя идея за диета.
    Предстои светъл празник в нашето семейство и бих желала да направя тази торта. Бихте ли обяснила с каква цел се разбиват жълтъците на водна баня? Дали би се отразило на крайния резултат ако бъдат разбити без термична обработка? Живея извън България и имам възможност да купя пастьоризирани белтъци и жълтъци. С такива жълтъци приготвям Тирамису, резултатът е отличен и няма опасност за здравето ни, дори през лятото. (То пък едно лято....😕). Поздрави. Мария.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария и благодаря за милите думи! При разбиването на водна баня жълтъците не само се обработват термично, разтваря се захарта по-бързо и въобще цялата смес става по-гъста, като крем. Затова смятам, че е добре да спазите тази част от приготвянето, ако искате една идея по-вкусен крем :), макар да стане и иначе. Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  3. Хей, Люси, нямаш умора да ни съблазняваш с твоите неповторимо вкусни торти :)
    Поздравления за поредната вкусотия!
    Прегръдки и весело лято, момиче хубаво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Знаеше ме - тортите с ами слабост, която води до не много голяма СЛАБОСТ, но както и да е :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Здравейте Люси. Колко грама са бишкотите?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Стела!
      Пакетът е с грамаж 200 г.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Лека, красива и много вкусна! Точно Люсино е всичко!

    ОтговорИзтриване
  6. Привет, Люси!

    Не съм най-големият фен на ананаса, нито на кокоса, но момиче, ти си страхотна! И на теб определено съм ти фен!
    Харесвам рецептите ти, харесвам шеговития тон на постовете ти и самоироноята, с която са пропити (обичам хората, които умеят да се надсмиват над себе си и не се приемат твърде насериозно, това е белег за извисеност на ума), харесвам и снимките - красиви, без претенции за много арт, но все пак с подчертано внимание към детайла и показващи всички достойнства на храната, както подобава на кулинарен блог.
    Тук, в твоето виртуално пространство, се зареждам, вдъхновявам, релаксирам и ... еми, да, облизвам се доста! Опитвала съм много твои неща и никога не съм съжалявала, поради което в компютърната ми книга с рецепти изобилства с твои рецепти. Направо си ги копирам, с все шеговитото интро!
    Харесва ми да се отбивам при теб, пък и май си в моята кръвна група по отношение на музикални предпочитания (ще ходиш ли на концерта на Мегадет? :)) Въобще, уютно и вкусно ми е тук и съм ти фен! Много от рецептите само ги запазвам и още не съм ги пробвала, но все някой ден ще им дойде ред. А ти продължавай да пишеш и да готвиш! Много, много успех ти желая! И да не те напуска позитивизмът! И да намираш вдъхновение във всичко - както досега! Прегръщам те, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гуендолин! Ако има нещо, което ме зарадва толкова чистосърдечно през изминалата неделя, то това определено е твоето писъмце - коментар! Още щом го получих на телефона се зачетох и устните ми постепенно се изкривяваха във все по-гола усмивка, а накрая за малко да се просълзя. Никога няма да свикна май да чувам толкова прекрасни думи по свой адрес и то от хора, които не са ме срещали, но определено чувството да бъдеш разбран, приет и харесван е нещо, което може да те накара да се усещаш наистина окрилен! Благодаря ти за всяка една написан от теб думичка, която докосна душата ми! За сега не съм правила планове за Мегадет, но знае ли се ...:) Но може би ще се засечем на някой друг концерт, особено, ако е по-тежичък! Ако ме познаеш в тълпата, не пропускай да ми се обадиш! Поздрави на теб и ти пожелавам едно изпъстрено с приятни емоции красиво ( и вкусно) лято!

      Изтриване
  7. Люска, пак си сътворила истински разкош, записвам си тортичката веднага, ще и дойде ред, да знаеш, обичам рецептите ти - никога не са прекалено сложни и натруфени, абе чудни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, че винаги ми оставяш толкова мили коментари, Веселка! Тази тортичка наистина си заслужава и ще се радвам да ти хареса и на вкус! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси:)

    Преди няколко дни направих тортата, идвам специално да я изкоментирам, че да не пропусна! Страхотна, уникално вкусна! Стана ни една от любимите за сезона. Позволих си едно своеволие и сложих кафява захар вместо бяла. Резултатът беше спорен - от една страна, нещо не се разби така хубаво с жълтъците, както бялата, но, от друга, се получи много силно карамелен оттенък и мммммм! Крокан нямах, но го замених с карамелизиран кокос, също беше супер:) Мъжът ми съвсем спокойно си изяде половината торта и каза "скоро пак". Благодарности и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анна и ти благодаря за така подробните и описателни отзиви- взе и аз да се облизвам докато чета. Права си за кафявата захар - разбивала съм белтъци за целувки с нея, но наистина е много по-трудна за разтваряне. Радвам се, че сте си я хапнали и сте я харесали! Най-сърдечни поздрави и с нетърпение чакам следващата ти приказка ;)

      Изтриване
  9. Диана Шопова11 юли 2016 г. в 16:01

    Уникална торта! Направих я през уикенда за рождения ден на синчето ни! Единственото,което промених е грамажа на маскарпонето-сложих двойна доза,а си позволих и да добавя нарязан банан,освен ананаса между блатовете! Вкусът не е възможно да се опише! Люси,благодаря! Поставям тортата в графа любими! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, много се радвам, че ти е харесала толкова, колкото и на мен! Сърдечни поздрави и благодаря, че остави своите отзиви!

      Изтриване
  10. Здравейте :)! Най после направих това изкушение...а от кога му се каня... Поводаът е рожденият ден на моя приятел,който е утре :). И все пак имам въпрос...как е по добре, веднага ли да я украса или утре? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Славена. Няма проблем да си я украсите веднага. Така тортата ще поеме от всички аромати на кокос и крокан още повече. Поздрави!

      Изтриване
  11. Крема не стана пухкав като боза е какво да правя сега?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Не знам каква може да бъде причината, тъй като и трите компонента ( ако са приготвени добре) са гъсти, тоест няма от къде да стане толкова течен. Освен белтъците да не са разбити достатъчно, а жълтъците да са оставени редки.

      Изтриване
  12. Здравейте, Луси! Благодаря за рецептата!
    Направих я за рождения ден на съпруга ми и всички бяха категорични, че по-вкусна торта не са яли! Покрай Вас и аз "блеснах", така да се каже! :)
    Това не е първата рецепта от Вашия блог, която изпробвам, но определено в нея се влюбваш от първата хапка!
    Пожелавам Ви да сте все така очарователна, креативна и зареждаща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емилия, много благодаря за думите и отзивите. Много се радвам, че тортата ти е помогнала "да блеснеш" :) Сърдечни поздрави за теб и цялото семейство - бъдете здрави!

      Изтриване
  13. Здравейте Люси. Много се радвам че най сетне попаднах на вашата страничка а не само на избрана рецепта
    Може ли да ви попитам фъстъчения крокан как да го направя и с какво мога да го заменя евентуална...
    Благодаря ви и знам че сте го чували вече на вие сте СТРАХОТНА 🌹🌹🌹

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Славена и благодаря много за думите! Аз си купувам готов фъстъчен корокан, но може да си го направиш като карамелизираш захар и добавиш ядки ( фъстъци, орехи ит.н). Като го оставиш да изстине напълно, се начупва на ситно или счуква в хаванче. Купчекия е по-различен от домашния, но и двата имат своя чар. Може да го замениш с различни видове готови захаросани ядки, като например фъстъци в мед :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Ооо, прекрасно изглежда и вече си представям ароматите. Благодаря ви за подробните и точни описания към рецептата, която ми идва като манна небесна в момента. Непременно ще я направя идната седмица. Тъкмо се къхарих, като какво чудо невиждано да сътворя за РД на благоверния. Той обожава тирамису и ананас. Кой да се сети да му ги комбинира?!.../Аз/. Имам само въпрос за количеството на захарта. Моята ч.ч. е 250мл и събира 200 гр. захар. Не е ли множко за крема? Моята рецепта за тирамису е с 500г маскарпоне, 6 яйца и 125 г захар. Според вас добавяне на ром в сока от ананас ще е удачно ли и какъв е размера на вашата торта? Спирам да питам вече и още веднъж - чудесен блог с лесни и свежи рецепти. Поздрави. Росица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Роси и благодаря за думите. Спряла си се на много хубава тортичка. Може да намалиш захарта, ако ти се струва много, наистина тортата е доста сладка, като цяло, но си й върви да е сладка. Сложи половината количество захар и прецепи после, дали искаш да добавиш. Ром ще върви на вкусовете тук, особено ако е кокосов ром "Малибу' :) Иначе размерите на формата съм ги посочила, че са 20-21 см. Поздрави и сладко готвене и похапване!

      Изтриване
  15. Прекрасна торта!Снимките са чудесни :) Тъкмо се чудех каква торта да си спретна за именния ден,който наближава и тази ми се струва много нежна и лека :) Благодаря за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Наистина е много лека и вкусна торта! Ще се радвам да ти хареса! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  16. Загубих преди две години най-близкия си човек, който често ме глезеше с тази торта. Каня се да я приготвя от отдавна и сега попаднах на рецептата Ви, тъй като не съм се поинтересувал как се прави от първоизточника. Надявам се Вашата да е идентична като тази, която моята Маги ми приготвяше. Благодаря за рецептата и скъпия спомен по Нова Година. Весело посрещане на празника.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Калояне! Ще се радвам да е вкусът, който търсиш и да се насладиш на този скъп за теб спомен! Поздрави сърдечни и ти желая една усмихната 2017-та година!

      Изтриване
  17. Благодаря за споделената рецепта! За втори път я правя и е разкошна! Сиси

    ОтговорИзтриване
  18. Потърсих в магазина фъстъчен крокан, но не открих и в последния момент видях една фъстъковка, мисля да я натроша и се надявам да се получи. Мисля, че е добра идея, за тези които не могат да се снабдят с фъстъчен крокан или пък да си направят сами(като мен).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеално решение си намерила на проблема, Анонимен! Браво! Иначе фъстъчен корокан има винаги в Кауфланд :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  19. Прекрасна торта, веднага ни изкуши! Но се притеснявам, че белтъците не се обработват термично. Какво може да се направи по въпроса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ако искате, може да ги пропуснете и да ги замените с бита сметана! Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравейте! Торта изглежда страхотно :) Искам да попитам има ли значение съдът, в който се приготвят жълтъците? Никога досега не съм ги приготвяла на водна баня... и другото - моята форма е малко по-голяма (около 26см.), това увеличава ли автоматично и продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Криси. Съдът трябв ада е термоустойчив - алпака или стъкло, тъй като дори и пластмаата да издържи, пак може да се изкриви от топлината. Аз ползвам понякога и ийенско стъкло.
      Определно ще трябва да напарвиш дози и половина или двойна, ако искаш по-голяма торта за тези размери форма. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за съветите и бързия отговор :)
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Здравейте! Искам да попитам какъв кокос използвате? Кокосов орех или кокосови стърготини от пакетчетата ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С месеци закъснение, но чак сега виждам този въпрос, който някак ми се изплъзнал? Ползвах кокосови стърготини, но предполагам, че ако ви допада повече вкуса, винаги може да ползвате и кокос. Поздрави и се извинявам за изключително късния отговор, но понякога се случва да изпусна някой> :(

      Изтриване
  22. Много вкусна торта се получи, благодаря за прекрасните рецепти, поднесени по необикновен начин. Аз пропуснах кокоса , тъй като в къщи не се тачи много, но и така вкусът е превъзходен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставения отзив! Радвам се, че ви е харесала торичката :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  23. Здравей, Люси! Следя блога ти редовно и много те харесвам :-) Отдавна бях хвърлила око на тази прекрасна торта и ето, че най - накрая я приготвих. И аз като теб си имам любима сестрица, която не живее в Благоевград и тортата беше изненада за нея. Получи се страхотна, обра овациите у дома и всички са единодушни, че от тук насетне трябва доста често да я приготвям. Благодаря за прекрасната рецепта! Бъди здрава и дерзай!

    Поздрави,

    Марина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина, много се радвам , че са я одобрили и ти също. Аз все се каня пак да си я направя - наистина ми е много любима, макар и доста сладка. Понякога обаче точно такова ми се хапва. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Да, наистина беше доста сладка. За следващия път съм решила да намаля захарта и да увелича малко количеството крем. Ти какво би ме посъветвала за крема - да добавя още 1 яйце или да увелича маскарпонето?

    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро да намалиш захарта :) поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...