понеделник, 30 май 2016 г.

Бърза ягодова торта за начинаещи / Easy strawberry cake for beginners


В сезона на ягодите сме вече и определeно няма да пропусна да ви предложа няколко вкусни рецепти, включващи този толкoва ароматен плод. Днешната рецепта е такава, като също така е и по желания на част от читателите. От известно време ме молите да ви дам рецепта за някоя бърза лятна тортичка, която да е за начинаещи и ако може да включва някои от кремовете или пудингите на пазара.


Мислих, мислих и си казах, ще използваме най-лесния крем - този без варене дори, на Dr.Oetker, с аромат на ягода, за подсилване на ягодовия вкус. Реших все пак да се научим на нещо основно, като правенето на пандишпанов блат, вместо използването на готови, но ако неволята се обади, можете да ползвате и готови. Аз обаче смятам, че няма да навреди да забъркаме едни пандишпанови блатове "за начинаещи", а пък останалото ще бъде като детска игра.


Тортата е изключително лека, нежна и богата на крем. Но ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За кремовете: 
1 пак. крем Оле "Ягода" на Др. Йоткер
400 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване
захар (ако е необходимо за сметаната) 
ягоди за украса
5-6 големи целувки

Започнете като приготвите набързо крема според указанието на опаковката. За него ще ви е необходимо само да го разбиете с 400 мл прясно мляко. Оставете го в хладилника да стегне. (В крема има желиращ агент, но ако желаете по-стабилен крем, може да добавите и 1/2 пакетче желатин, разтворен в малко течност (сок, сироп от ягоди и т.н) ) 


Докато кремът стяга, правим блатовете. За целта отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без да попада никакъв жълтък при белтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Намаляваме скоростта на миксера на средна и почваме да добавяме един по един жълтъците. 


Сместа остава също толкова пухкава, но леко по-жълта. Спираме миксера и с дървена лъжица/ силиконова шпатула започваме да интегрираме бавно, постепенно пресявайки брашно в сместа. Въртим лъжицата отдолу нагоре, като се опитваме навсякъде да попадне равномерно количество брашно. Не отнема много време - все пак са само 6 супени лъжици :) 


Разпределям в три тавички с диаметър 20 см, в които съм сложила на дъното леко намаслена хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато блатовете порозовеят. След това изключете фурната и открехнете леко вратичката, като ги оставите да изстинат в нея. Тъй като са малки като размер, не отнема много време. 

Сглобяване на тортата: Върху първия блат слагаме само от ягодовия крем (колкото преценим като количество, като си заделяме една част за втория блат) Върху него натрошаваме целувки. 


Слагаме втория блат, като върху него слагаме крем - смес от ягодовия и малко от битата сметана. Сметаната сме разбили предварително на твърд сняг (аз ползвам растителна сметана, тъй като е по-бяла и обемна. Като може да добавите и сметанов фикс, за да бъде още по-стабилна - струва стотинки и може да го намерите в големите магазини). Така имаме един нюанс по-светъл ягодов крем, като накрая ще получим нещо като омбре ефект. 


Отново слагаме целувки и завършваме с третия блат. Измазваме всичко с останалата ни сметана, като украсяваме по желание. Аз шприцовах част от сметаната, като големите кръгли "гнезда" са всъщност още домашни целувки, които имах у дома, направени по тази рецепта.


Завършете всичко с щедро количество ягоди, а ако искате, можете да сложите и между блатовете. 


Както виждате, в рецептата има много свобода за експериментиране и творчество. Ето и няколко съвета, които може да ви се сторят полезни: Бих ви посъветвала да опитате сметаната на вкус, и ако искате, добавете още захар. Аз ползвам по принцип неподсладена и винаги слагам захар на око. Също така, за да избегнете използването на желатин при ягодовия крем, може да се опитате да обърнете пластовете и да тръгнете от бял към ровов, тъй като така няма да му се наложи да "носи" тежестта, и ще може да го запазите по-мек.


Надявам се този малък експеримент да ви е харесал и да се е вписал в изискванията ви, които бяха в комбинация - нещо от сорта на "ефектна, малка, готина, която да е лесна, но не съвсем елементарна и да  става за в квартира". (Почти като описание на някоя по-освободена девойка) :)

Усмихната седмица,  приятели!

***

П.П. Приятели, наградите на Блоговодител са тази събота и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

22 коментара:

  1. Нежна и много вкусна торта, Люси! Прекрасна с неустоимия си ягодов аромат!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, лятна ягодова фантазия -
    ти умееш да направиш приказна всяка една торта...
    Финесът, нежността и неустоимото представяне определено са твой патент.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна и приказно ароматна торта, Люси!
    И да си кажа честно много ме изкефи последното описание за тортата! ;)
    Прегръдка и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Умирам от кеф като гледам какви съвършени заврънтулки си направила отгоре!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси,
    лесна, но същевременно много ефирна торта.Ягодите този сезон нямат вкус от многото дъждове, но си струва все пак да се направи нещичко с тях.От толкова много ягоди в градината ни не можахме да им се насладим , много бързо се развалят и омекват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда пролетно!А сиропират ли блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Дани! няма нужда да се сиропират според мен, тъй като ягодовия крем е по-влажен, Ако ползвате желатин, може да ги сиропирате :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Бети,
    Диди,
    Алекс,
    Йоли и
    Лени, благодаря ви момичета, че наминахте и оставихте мили думи и прекрасно настроение след себе си. Най-сърдечни поздрави и благодаря, че ви има!

    ОтговорИзтриване
  8. Люси здравей, тортата изглежда прекрасно и съм сигурна и че и на вкус е така. Реших да пробвам да я направя, но понеже ще е за повече хора и ми трябва в по голям формат. Въпроса ми е, ако я пека във форма 28 см, на какъв принцип трябва да увелича количеството продукти.
    Извинявам се, ако въпроса ми е лаишки, но веднъж пробвах на една рецепта да и увелича грамажа, но не ми се получиха нещата.
    Усмихнат следобед на всички! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.Тъй като това не е малка разлика, бих препоръчала направо двойна доза, за да нямаш проблеми. Освен това, задължително използвай желатин за крема тогава, тъй като тортата ще бъде много по-голяма и тежка в случая. Поздрави!

      Изтриване
    2. благодаря, ще пробвам и ще споделя резултата :-)

      Изтриване
  9. Таня Руменова3 юни 2016 г. в 23:18

    Страхотна торта.Днес я направих.На всички вкъщи им хареса. Благодаря за рецептата,Люси! Както винаги си перфектна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Бъдете живи и здрави всички у дома!

      Изтриване
  10. Super unikalna niamam dumi

    ОтговорИзтриване
  11. Много е нежна тази тортичка.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, направих всичко точно според указанията. Тортата стана много красива, но за кратко. Най-горният слой се пързулна и се размести, съответно цялата украса отиде на кино. За съжаление след корекцията красотата на тортата изчезна, но пък вкусът беше страхотен! Може би съм сложила повече от сметаната за залепване на най-горния слой...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Поздравления за позитивната нагласа - така човек трябва да гледа на всичко и най-вече на опита си. Готовите кремове са идеални а начинаещи, но понякога не са толкова стабилни, като тази, които можем да приготвим сами. Може би следващия път да я сглобиш във форма за торта и след като стегне в хладилника, тогава да я декорираш :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. За съжаление много "суха" се получи тортата! Дъщеря ми я избра да я направи за рождения си ден (10г.) Асистирах ѝ, почти 1:1 стана, но е доста суха и не се хареса на гостите. Не знам къде сгрешихме! :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не знам как е стана суха с толкова крем, но може би просто не е вашата торта. може да опитате и с други кремове, например с такива с варене. Щом стават за бисквитена торта, няма как да не стане мека тази :) Поздрави

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...