петък, 1 април 2016 г.

Торта "Гнездото на глухаря" / Easter Bird's Nest Cake


Ето, че вече сме в първия ден от месец април и като по традиция днес трябва да се лъжем нещо. Аз не съм голям фен на лъжата, така че ще пропусна тази "забавна" традиция. За сметка на това обаче официално ще открия предвеликденския подготвителен период с интересни, тематични, пъстри и атрактивни рецепти, които ще направят празника ни още по-специален. От вече седмица се нагледах на яйцата и козунаците на хората, които си ги показват така "безсрамно" в кулинарните групи (pun intended), и явно е вече време и аз да ви покажа какви съм ги "надробила в кухнята" напоследък!


През април ще продължа с няколко постни, но невероятно вкусни рецепти за спазващите великденски пост, ще има някои от рецептите, които си поръчахте, за къде без нови видове козунаци и разбира се няколко шокиращо вкусни и визуално грабващи десерти, които ще ви очароват още от първия кадър.
Намирам днешната за точно такава, тъй като представлява птиче гнездо - няма шега и измама! (Казах ви, няма да се лъжем :) ) 


Тортата се прави доста бързо, тъй като представлява всичко на всичко залети и сглобени във форма сладки, но пък предлагам много възможности за експериментиране и себеизразяване. Нямам търпение да видя вашите варианти! 


Ето и самата рецепта:
За сладките: 
4 ч.ч. брашно
150 г масло
3 яйца
3 с.л. мед
6 с.л. захар
1 ч.л. сода, загасена с оцет
щипка сол

За заливките (за двете общо) :
700 мл сметана
100 г масло
15 с.л.захар
50 г какао
1 ванилия

Още : 10-15 ореха

Аз не се стърпях и направих няколко промени в тортата, но както винаги уважавам оригинала и затова споделям този вариант, а в описанието - моите промени. Но в края на краищата се получи наистина чудесна тортичка, много ефектна, идеална за сутрешното кафе. Ето как стана всичко :) 
В тавичка сложих пресятото брашно, щипката сол и захарта.


Направих кладенче, в което добавих леко разбитите яйца, меда и загасената сода. 


Започнах да меся, като си прибавях от разтопеното масло, докато се получи хубаво, нелепнещо тесто. От него откъсвах малки топчета, които приплесквах с длани, и слагах парченца от обелените и почистени орехи. Аз исках да има повече ядки и не съм ги пестила. 

             

Наредих топчетата върху хартия за печене и пъхнах в предварително загрята фурна на 180 градуса. 


Пекох до златисто - около 20 минути. Хубаво е да не ги препичаме много, за да не станат твърди.    


Готовите сладки оставям да се охладят (аз ги направих за около половин час предната вечер), и се залавям за глазурата. За нея - в касерола слагам пълномаслена течна сметана - 450 мл, прибавям 8 с.л. захар и 50 г тъмно, неподсладено какао.


Слагам всичко това на котлона да се затопли и хомогенизира.


Дърпам от огъня и добавям 100 г масло. Оставям леко да се охлади и посгъсти.


След това почвам да потапям топчетата в шоколадовата глазура и да ги редя в подходящ съд под формата на гнездо ето така:


Заделих си само няколко от по-малките сладки за белите яйчица в гнездото. Бялата глазура се приготвя по сходен начин - затопляме останалата сметана, захарта и ванилията и овалваме топчетата, като изсипваме и остатъка от крема в гнездото. 
Хубаво е да оставите да стегне първо шоколадовата структура и да сипете белия крем след това, също охладен, за да не разпадне тортичката. Също така, може да използвате и друг вид сметана, като заквасена например, ако искате да има още по-кремест вид :) 


Аз пък, защото се озовах в ситуация на : "Ауу, ами аз нямам достатъчно сметана", трябваше да бъда креативна и просто овалях "белите яйца" в пудра захар, като преди това съвсем леко ги бях потопила в малкото ми останала подсладена сметана  Получи се идеално...поне според мен :) 


За да не е бедно обаче си излях остатъка от шоколадовата глазура в центъра на тортата, както и постоянно заливах отгоре от време на време, и завърших с малко рендосан черен шоколад, за да има по-рошава форма...като истинско гнездо. 


Много харесах този торта - сладки - сладкиш, просто защото има всички вкусни елементи - шоколад, ядки, вкусни сладки и става с всеки ден все по-вкусна (ако й се даде шанс да седи и да чака :) )


Е така започваме април, приятели. И ако днес съм успяла да ви впечатля с хубава рецепта или пък през последната година, не пропускайте да ме подкрепите  в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

6 коментара:

  1. Люси,
    много интересна и оригинална торта.Даже може да се направи с някакви закупени, готови сладки като по - бърз и експресен вариант.А глазурата също може да се направи и малко поразнообрази с ядки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ти си ми голямо вдъхновение, мило момиче, да знаеш! От къде ти дойде наум това разкошество сега :)
    Прекрасна импровизация и със сигурност голяма вкусотия!
    Благодаря ти за чудесната идея, Люси!
    Прегръдки и хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен първата ми мисъл беше за някой по-бърз вариант,например еклери :) Страхотна идея,Люси,отново!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Безспорно изпълнението ти е по-изпипано от оригинала.А гнезденцето може да приюти всякакви вкусотийки- бишкоти,еклери,кексчета,кроасанчета,трюфели и какво ли още не.Благодаря за идеята,вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  5. Оставам без думи при твоето вдъхновение, старание и усет, Люси -
    кога и как успяваш мило момиче?!
    Една чудесна торта, впечатляваща в твое изпълнение, адмирации!

    ОтговорИзтриване
  6. Лени,
    Танче,
    Деси,
    Вили и
    Дианка, благодаря ви момичета за думите и това, че наминавате от тук, когато съм сготвила нещо ново. няма по-хубаво чувство от това, да го споделиш с приятели! Страхотни сте! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...