сряда, 23 март 2016 г.

Домашен хляб - мек с дни (по метода тангзонг) / Homemade Bread :soft with days (Tangzhong method)


По нашия край казват: "Ка се е зачурило, па ке се джока", а в моя случай май е "па ке се меси". Така е! Тия дъждове искат - не искат  ще ме изпратят набързо към дома в края на деня, пък защо да не увелича уютния фактор там с една единица и да спретна един бърз домашен хляб. И защото съм с една идея по-бърза, вече го направих! Резултатът е толкова добър, че бързам да го споделя с вас!


Изпробвах един нов метод, който намирам за изключително интересен и ме грабна още щом го прочетох. Нарича се тангзонг, или поне аз така си го произнасям, но се използва за направата на изключително меки хлебчета, които успяват да останат меки дори след няколко дни. Доказано е - така е! 
След като изстине хлебчето пък е идеално за рязане на филийки за сандвичи и тостове или пък просто за хапване с вечерята и обяда. 


Ако и вие сте любопитни да видите рецептата за хлебчето и да научите повече за технологията, ето я и нея:
Необходими продукти:
За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода

За хлебчето:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая жива (или 1 пак. суха) 
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. тангзонг
1 яйце
3 с.л. захар
3-4 с.л. масло
щипка сол

Започваме с направата на тангзонга, което представлява всичко на всичко хлебна паста от вода и брашно. За целта слагаме съставките за него в касерола на котлона и разбъркваме сместа за да се хомогенизира добре. Когато започне да завира, продължаваме да бъркаме, тъй като тя ще се сгъстява (както е при варените кремове), докато не стане на такава паста (снимка в дясно) :

                       
Оставяме го да изстине, като за нашата рецепта ще ни трябва половината количество. Другата половина може да съхраните в хладилника до три дни и да използвате за нова порция хляб :)

За направата на самия хляб използвах жива мая, тъй като времето на втасване е значително по-бързо и я предпочитам, но в оригиналната рецепта се използва суха и машина за хляб.
Така, аз оставих моята мая да шупне в леко затопленото мляко, в което сложих и половината от захарта. През това време в купа (при мен на мискера) сложих останалите съставки за хляба - пресятото брашно, щипка-две сол, захарта, яйце и половин чаена чаша тангзонг. Накрая прибавям и шупналата мая и започвам да разбърквам тестото с миксера (или на ръка).

Постепенно прибавям и маслото, което е омекнало на стайна температура. Получавам хубаво, по-скоро лепнещо тесто, което прехвърлям на плота, замесвам с едно две, движения в още малко брашно и оформям на топка. Прехвърлям я в леко намаслен съд, покривам с кърпа и оставам да втаса за около половин час на топло.

                

Не оставям тестото да втасва дълго. Готовото тесто прехвърлям на плота и разделям на четири части.


Върху плота поръсвам съвсем тънък слой брашно (почти не се вижда) и върху точилката също. Хубаво е да запазим колкото се може по-мекичко тестото, за да бъде по-пухкаво накрая. 
Взимам една част и оформям първо на топче, а след това го разточвам на овал. Превивам го от двата края към средата ето така:

                     

След това го обръщам вертикално и пак разточвам леко по дължина и завивам на руло ето така:

                         

Процедирам по същия начин и с останалите парчета тесто и нареждам рулцата във форма за хляб в редичка ето така:      
          

Оставям да втасат, докато удвоят обема си, и след това ги намазах с малко разбито яйце за блясък, но то не е задължително, затова не съм го описала. Можете да ги поръсите със сусам, ленено семе или други ядки.


Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване. Печем за около половин час и накрая се получава ето тази красота: 


Хлебчето е толкова пухкаво и нежно, но в същото време е идеално за рязане на филийки :) 


Ние ги опитахме в комбинация с крема сирене и сладко от кайсии :) А вие какво ще изберете? 


И преди да ви оставя да планирате времето си днес за да опитате тази вкусотия, нека ви напомня че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител още тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :) 



 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


22 коментара:

  1. Люси, чудесно изглежда! Ще изпробвам скоро. Чудя се обаче...аз от половин година меся само с квас. Дали ще се получи? Така или иначе ще пробвам, но да те попитам все пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Валенце :) Не виждам проблем да не стане и с квас, но ще се радвам да споделиш резултата и тук, ако опиташ( И аз искам а почна да работя с квас, но все отлагам. Може да ми изпратиш някоя твоя изпитана рецепта и съвети :) ) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Люси, благодаря за отговора! Още утре ще покажа резултат. А съвсем скоро ще ти напиша и за моя опит с кваса. Човек винаги има какво още да научи, но наистина хлябът с квас ми стана ежедневие- буквално.

      Изтриване
  2. Д.Димитрова23 март 2016 г. в 14:10

    В изброените продукти за хляба няма яйце, а в описанието за замесване на тестото - има. Има ли яйце в рецептата? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснала съм го в описанието, благодаря, че ми посочихте пропуска Допълних го! Усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Люси, тъй като съм върл фен на домашния хляб, взех че го направих веднага! OMG! Това е нечовешки вкусен хляб! lol Аз веднага го хапнах с домашна козя извара и сладко от сини сливи! Yum yum yum :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че мис е довери и остави отзивите си за хляба, Марго! Добре си го комбинирала - не бих отказал и аз на тези вкусове! Усмивки!

      Изтриване
  4. Много интересен хляб.Искам да го направя в най-скоро време.А какво е брашното/марка/?Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Използвам от екстра качество на София мел!Поздрави и добър апетит!

      Изтриване
  5. И аз преди време намерих този метод, заинтригува ме, но си остана само записан!:) Провокираш ме с тези прекрасни снимки!
    Прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглежда това хлебче!Предполагам е и толкова вкусно!Лично аз предпочитам хляб направен не от бяло брашно,та се чудя какъв ли ще е резултата ако се направи от тъмно брашно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Валенцето по-горе го направи не само с тъмно, но и с квас. Има разлики най-вече заради кваса, но какви и доколко са големи, трябва да се опита :)

      Изтриване
  7. Непременно ще го направя, просто е фантазия!!!

    ОтговорИзтриване
  8. И какво все пак значи това ""Ка се е зачурило, па ке се джока", ако го чуя няма да знам, че е на български:))Разсмя ме, нещо с дъжда ли е свързано?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно, Весе :) демек: Като се стъмнило ( да завали), пак ще се пие :)

      Изтриване
  9. Току що извадих хлебчето от фурната, не сме го правили, но вида му е прекрасен!Благодаря ти за поредния шедьовър!

    ОтговорИзтриване
  10. zdraveite,iskam da popitam ako fyrnata ne e s ventilator na kolko gradysa triabva da se pe4e xliaba i kolko minyti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! По принцип вентилатора увеличава температурата във фурната с около 10 градуса, тоест е около 190 градуса, но може да печете спокойно и на 180 градуса, Времето ще бъде пак горе-долу същото.

      Изтриване
  11. Хъм. А защо се прави на 4 питки, а не е като едно? Им ли разликата в крайният продукт? Така по на кузунак прилича.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такъв е модела хлебче, ако искате си го направете на цяло. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...