понеделник, 21 март 2016 г.

Най-вкусният чийзкейк без печене и без желатин / The Best No-Bake Cheesecake without Gelatin


Ето, че най-сетне и пролетта е тук! Време е само и времето да навакса с температурите, че стига сме се загащвали до ушите! Птичките запяха, цветята и дръвчетата разцъфтяха и ако има нещо, което да направи нещата още по-приказни, то е днешната ми рецепта за най-кремообразния и вкусен чийзкейк без печене, който съм яла и приготвила. По-недоверчивите от вас ще кажат: "Е, такива рецепти бол" и ще сбъркат, защото, както ми бе заръчано от читател - искахте такъв чийзкейк без наличието на почти задължителния навсякъде желатин и аз ви го давам! 
Наистина няма място за сравнение за това колко по-нежен и въздушен е десертът без желатин и доказателство за това е пак мнението на уважаваното жури у дома (в лицето на майка ми, която не дава шестици току-така, камо ли за чийзкейк). Тя така и не разбираше какво хората харесват в този вид сладкиши, докато не и сервирах този. И именно защото е толкова специален, бих искала да го предоставя като рецепта в кампанията за Olympus, които бяха така добри да ми предоставят продуктите, а те не бяха никак малко, за което благодаря!  


С тази рецепта ставам посланик на кампанията "Малката черна престилка" (трябваше да се снимам с нея, затова се изявявам насреща ви), с която марката иска да вдъхнови жените да изпитат удоволствието от приготвянето на домашна храна. 
Аз заставам зад идеята с две ръце (с цедено кисело мляко в едната, който е любимият ми техен продукт). 
Не веднъж съм казвала, че не обичам да правя реклами на неща, в които не вярвам, затова, когато ми предложиха да стана участник в кампанията, се усмихнах и си казах : 
"Те да не би да знаят колко цедено кисело мляко имам в хладилника?" :) 
И така, аз няма да се бавя повече, защото е едва началото на седмицата, и като такова наистина имаме нужда от вдъхновение - сладко и вкусно като този кадър!



Доверете ми се и ви обещавам сладкиш, който ще разтопи сетивата ви. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г разтопено масло
2 ч.ч. цедено кисело мляко 10% Olympus 
200 г  извара Olympus (може и крема сирене)
125 г краве масло
1/2 ч.ч. течна сметана за разбиване 
1/2 ч.ч. пудра захар
За украса:
2 ч.ч. замразени боровинки и захар на вкус (може да се замени със сладко по избор) 
бита сметана


Започвам като в блендер смилам бисквитите. Аз си премерих около две чаени чаши млени бисквити, но вие можете да сложите и малко повече, ако искате по-дебела коричка. Изсипвам ги във форма с махащи се страни с диаметър 24 см. Прибавям първоначално около 80 г от разтопеното масло. Омесвам хубаво и разпределям влажната бисквитена смес по дъното на формата, като притискам с ръка, за да се образува хубава коричка за десерта. В зависимост от вида на бисквитите може да поеме повече масло, затова го прибавете, ако е необходимо. 


Прибирам формата в хладилника за да стегне "блатът" и се заемам с плънката. С миксер разбивам маслото, което е на стайна температура, и пудрата захар. 


Маслото ще играе ролята на нашия стягащ елемент в рецептата и ще замести желатина. Прибавям след това цеденото кисело мляко и изварата / кремата сирене. А след това и предварително разбитата на пухкав сняг сметана. Тя ще придаде въздушност и обем на сместа. Аз използвам растителна сметана, тъй като е по-лека на вкус и бухва повече при разбиване. Можете да ползвате подсладена или не, в зависимост дали искате десертът да бъде по-сладък. Препоръчвам да е една нотка по-свеж, тъй като заливката е доста сладка и се балансират взаимно. 


Разпределям крема върху стегналата вече кора и пъхам в хладилника, а още по-добре във фризера.


Тъй като имах замразени боровинки във фризера, реших да направя заливката на чийзкейка от такива плодове, но вие можете да ползвате сладко по избор, макар че боровинките са най-добрия избор според мен!
Аз сложих в касерола замразените боровинки и добавих захар на вкус (добавям я постепенно, като опитвам) и оставям сместа да покъкри, докато се посгъсти и водата изври.


Украсявам сладкиша с леко охладения топинг и още малко украса от бита сметана. Визията му може да не е пищна,


но вкусът на този десерт е наистина уникален и незабравим. Една по-различна рецепта за класически чийзкейк, която ви гарантира кремообразна текстура във всяка хапка.


И тъй като тук ползваме цедено кисело мляко като основен продукт, 


определено може да се насладим на много по-свеж вкус! 


Опитайте и вие! 


И накрая,  да ви напомня, че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител още тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


54 коментара:

  1. Такааа... Това е любимото ми цедено кисело мляко и любимата ми почти същата рецепта! Ах!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, ау, ау, задавих се, докато гледах снимките! Грабвам едно голямо парче и никой да не ме търси :)
    Поздрави, Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и благодаря, Ели :) Граби, граби!

      Изтриване
  3. Поздравления за този сладкиш.Продуктите на Олимпус са попадение в десетката.Аз също много ги харесвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите, Пенка! Напълно споделям мнението ви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Ами да ти кажа честно не знам за коя категория да гласувам, защото ти трябва да грабнеш наградите във всички категории:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Ще се радвам да ме подкрепиш където и да е :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Люси, ти си притежателка на голяма харизма, да знаеш!
    Наскоро научих за един чийзкейк, чиито крем е от маскарпоне и подсладено кондензирано мляко, много вкусно! Аз съм почитател на по-сладките чийзкейкове, и на мен печените не ми допадат особено. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за думите, Катя! Звучи много апетитно този вариант - ще го опитам и аз! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Ама голяма си красавица, Люси! А с този любим сладкиш и с тези качествени продукти, просто тази публикация ми легна на сърцето! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за комплиментите, Кате!Почерпи се с голямо парче :) Прегръдки и много пролетни поздрави!

      Изтриване
  7. У дома не сме любители на желатина и избягвам такива десерти и затова този чийзкейк ми е по сърце! Ще го пробвам!
    Прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Ще се радвам да го опитате и да ви хареса! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    ако не Ви затруднявам мога ли да Ви помоля да опишете продуктите в грамове и милилитри, за да се ориентирам по-лесно?

    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Нямам везна и няма как да ги премеря, но за милилитрите мога да кажа, че моята мерителна чаша е от 200 мл. Поздрави!

      Изтриване
  9. Чуден чийзкейк, Люси! Обожавам комбинацията с боровинки! Очарователна си в престилката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Много пролетни усмивки от мен!

      Изтриване
  10. И аз ще помоля за същото, 1 ч.ч. колко мл е.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята мярка е от 200 мл. Поздрави!

      Изтриване
  11. Всеки път когато вляза в блога Ви /а то е много, много често/изпитвам неудържимо желание да опитам всяка рецепта.Толкова увлекателно обяснено,прекрасно онагледено.Красота ,финес ,изкушение.Ти си едно сладко предизвикателство и за млади и стари домакини.Ще продължавам да ти се радвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи! Няма по-голяма награда за мен от това, да знам, че карам някой да се чувства уютно, вдъхновен и доста гладен тук! Изпращам най-топли поздрави!

      Изтриване
  12. Пред кремест чийз се разтапям тотално,Люси,удивителен е,много апетитно парченце!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Грабвай парче тогава, мила - почерпи се! Усмивки!

      Изтриване
  13. Страхотна рецепта! И макар тук още да се загащваме до ушите (днес валя сняг за пореден ден), много ми се иска да дойде пролетта и ми се дохапва този прекрасен чийзкейк. Аз да ти кажа никога не съм правила чийзкейк с желатин, и въобще не използвам много този продукт, защото не ми допада. Така че съм с две ръце за това ти предложение!
    А и много ти отива тази малка черна рокля...а, престилка исках да кажа... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алексче :) Сняг, не сняг, предпочитам и аз сега да съм в любимия ми Стокхолм, пък ще ти донеса и парче от този чийзкейк. Ще се радвам да ти хареса :) Усмивки и прегръдки, мила!

      Изтриване
  14. Колко е сметаната в мл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,100 мл за самия чийзкейк и още толкова или малко по-малко от същото количество за украса.

      Изтриване
  15. Люска, абе ти си идеалното рекламно лице - позитивна, сладкодумна, оригинална, ефектна!
    Чийзкейка ти е умопомрачителен, ще го направя непременно, ах, как ме зарибяваш девойчееееее!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Това ми е работата - да зарибявам :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  16. Забравих да вметна, че Олимпус си заслужават рекламата!

    ОтговорИзтриване
  17. uau ligavnik trjabva da si vzema .strahotno e i mnogo iskam da go probvam no tova cedeno mljako nego namiram dali moje da se zameni s drugo ne6to

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Станка! Може да се замени с много неща като маскарпоне или кварк, но според мен уникалността на този сладкиш идва точно от цеденото кисело мляко и си струва да се направи по рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  18. Фенка съм на всички видове чийзкейк,за това и харесах този.Единственото,което ме притеснява в него е използването на готово цедено кисело мляко,към което имам предубеждения,защото не съм сигурна какви са "подобрителите" в него.Бих го направила,но с цедено в къщи мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане добре и с домашно цедено мляко :) Поздрави!

      Изтриване
  19. Елица Петрова26 март 2016 г., 7:24

    Люси,този ефирен сладкиш вече е готов, харесан, любим и изяден ...Наистина има една по-лека текстура.Благодаря за поредната приятна рецепта! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря оставените отзив, Елица! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. И от нас едно голямо Браво!Поздравления и от гръцките ми приятели,които едва го поделиха.Позволих си вместо извара/която не обичаме/,да сложа ΑΝΘΟΤYΡΟ/нещо между извара и крема сирене/и меко безсолно сирене "ОΛΥΜΠΟΣ".И разбира се кисело мляко 10% "ΟΛΥΜΠΟΣ".Поздрави и пожелания,да сбъдвате мечтите си от Ксанти/Ξανθη/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи и отзиви! Бъдете здрави!

      Изтриване
  21. Много вкусен и лесен чийзкейк!Като човек,който не обича този вид сладкиши заради наличието на желатин,в момента в който видях рецептата реших да я ипробвам.На всички в къщи много ни хареса,но го направих със сладко от боровинки,следващия път ще пробвам с друг вид сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзив, Лина! Много се радвам, че ви е харесал! Поздрави!

      Изтриване
  22. Какви бисквити, използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! използвам различни видове бисквити. Тук бяха някаква вариация на обикновени, но на по-малки на големина. Поздрави!

      Изтриване
  23. Виновнице и прекраснице ... това е най-прекрасният сладкиш, които съм правила. Толкова е лек, свеж ... Страхотен и понеже не откривам боровинки за 2-ри път го правя с ягоди. Става прекрасен ... смятам и занапред да продължавам да го правя, страхотен е , благодаря, че те има с твоите прекрасни идеи! Пращам ти линк със снимка на чийзкейка, които сътворих днес. Настоявам да си вземеш парче и да опиташ и от моя. http://prikachi.com/images.php?images/470/8778470W.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виновна съм, признавам си! Много се радвам,че и друг обича идеята за наистина много лек и въздушен чийзкейк, без желираната текстура. Снимката ти е превъзходна! Бих искала да я споделя и на страницата ми във фейсбук, но ще се радвам да ми оставиш твоите имена, за да кажа на кой е това вкусно творение :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
    2. Разбира се, веднага казвам имена без бой даже - Радостина Герчева. Поздрави прекрасна, продължавай да твориш такива вкусотии най-вече да ги споделяш с нас. Изпращам ти целувки и любов.

      Изтриване
  24. Здравей, Люси и поздравления за прекрасните рецепти :) Интересува ме, тъй като до сега не съм пробвала чийз кейка да го направя с извара, дали се получава същия резултат както с крема сиренето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Аз лично смятам, че конкретната извара е идеална за целта, но не бих рискувала с всяка марка. Тази е толкова фина, че определено се получава като с крема сирене, но не толкова тежко. Опитай :)

      Изтриване
  25. На мен ми харесва идеята ще пробвам дано се получи

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Люси. Тъкмо си търсех рецепта за чийзкейк, в която няма желатин. И съм във възторг, че точно твоя такава намерих. :)
    Имам само два малки въпроса - Дали може да се добави около 1 лъжица лимонов сок (прясно изстискан) към плънката или това ще промени прекалено много вкуса? Как мислиш?
    И второто - Усеща ли се маслото в крема при хапване?

    Иначе, не пречи да го чуеш още веднъж - страхотна си, продължавай в същия екстремно вкусен дух!

    Иван

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ванка и балагодаря за думите :) Отговорям напарво - няма пробелм да сложш лимонов сок, ще бъде добре, ако искаш да има още по-свеж вкус, макар от цеденото мляко да има този леко кисел вкус, но зависи и кое мляко избереш. Шо се касае за маслото - не се усеща никак, но ева ли трябва да споменвам, че трява да е хубаво и прясно масло :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  27. Изключително много благодаря за споделянето на тази рецепта! Правих 2 пъти чийзкейка и се получи просто страхотно, чак се чудя как съм успяла да направя нещо толкова вкусно! Много се хареса на всички почерпени и искат още! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  28. Направих го днес,страхотен е.Благодаря за поднесената по този начин рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...