вторник, 21 април 2015 г.

Душички - супер меки питки с чеснова заливка / Softies - Super soft bread with garlic sauce


Ох, защо ми трябваше да се уча на тези тестени неща! Добре си бях аз, когато избягвах всякакво месене и тесто, а сега, когато се убедих, че няма нищо сложно, все по-често се нахвърлям на такива рецепти. Но пък има ли по-пристрастяващ аромат от този на току-що опечен хляб!


Явно не, затова и резултатът е налице! Поредната рецепта в категория "Хляб и хлебни изделия", която пожъна голям успех у дома. След невероятно мекия козунак със заквасена сметана реших, че тази съставка трябва да се тества и в обикновено тесто. Получиха се изключително меки хлебчета, които нарекохме "Душички", тъй като баба ми винаги ги нарича така. :) 


Тези хлебчета не крият плънка, затова пък се овкусяват отвън с един неописуемо ароматен сос, който ще ви накара да заблажите муцунките за нула време. Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
600 г брашно
250 г заквасена сметана
200 мл вода
10 г суха мая
1 с.л. захар
30 г масло
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
олио
черен пипер
магданоз
чесън
сол


Започваме като в съд пресяваме брашното, слагаме 2-3 щипки сол (зависи колко солени искаме да са питките) и сухата мая. В друг съд затопляме заквасената сметана със 100 мл от водата и маслото и захарта (аз използвах микровълновата фурна).  Изсипваме затоплената смес към брашното и започваме да бъркаме. Добавяме и яйцето, което трябва да бъде със стайна температура.

               

Пресявайки още брашно при необходимост, омесваме меко, но нелепнещо тесто. Оформяме на топка и поставяме в намаслен съд. Покриваме с кърпа и оставяме някъде на топло да втаса.


Времето варира спрямо това колко е топло в стаята, но да предположим малко по-малко от час. Когато тестото е утроило обема си, започваме работа.

                               
Изсипваме го на плота и разпределяме на четири части. 


От всяка част оформяме по пет топки. Редим в намаслена тавичка. Аз използвах такава за еднократна употреба с размери на дъното 23 x 30 см.


Оставяме тестото да втаса повторно на топло, като преди да ги сложим за печене, ги намазваме с размития с прясно мляко жълтък.


Печем в предварително затоплена на около 190 градуса фурна.


Времето за печене е около половин час.


Докато питките се пекат, приготвяме соса за заливката. За него количеството на продуктите може да варира, но като метод на приготвяне е следния: В купичка слагаме останалите 100 мл вода, а към нея добавяме олио, сол и черен пипер на вкус. Пресоваме няколко скилидки чесън, при мен отиде една глава, но чесънът е домашен и е малък. Нарязваме на ситно и няколко стръка пресен магданоз. 


Заливаме с част от соса всяка питка, докато е още топла, а тя щедро поема от всички аромати на чорбичката ;) 


Питките са изключително мекички и просто няма как да не "сгънете" някоя, докато се опитвате да си направите снимките :)
Ако си падате по повече сос, можете и да го ползвате за топене.



 Но не е нужно да ми вярвате ей така...препоръчвам ви да ги направите и да се убедите сами!

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


21 коментара:

  1. И са меки като душички, и са способни да ми размекнат душичката тези питки. :) Чуднички са, Люска! И много хубаво, че печеш хлебчета, какво по-уханно от това. :)
    Прегръди и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! С радост ги споделям с теб, пък и аз искам някой ден все пак да се съберем в една кухня и да опечем някоя хубава питка за приятелството! Весела седмица пред теб, мила!

      Изтриване
  2. Големи душички, вярно. Като теб. И ти си такава душанка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми, Йолинка! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Страхотни душички, Люси! Едни такива мекички и аромааатни!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! И аз те прегръщам!

      Изтриване
  4. Ааах, Люси, наистина са душички тези пухкавелки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Почерпи се! Весела седмица пред теб!

      Изтриване
  5. Здравей, Люси :)
    Тази вечер направих твоите душички. Наистина са много мекички и много вкусни.
    Единственото което добавих от себе си е, че малко преди да ги извадя от фурната, ги поръсих с малко настъран чедър и направих сосчето с босилек.
    Много благодаря за тази рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен :) Много се радвам,че са ти харесали! Твоят вариант звучи толкова изкусително :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Със сигурност ще ги направя другата седмица, изглеждат много апетитни

    ОтговорИзтриване
  7. Няма по-вкусен хляб, 4естно, направих ги в събота и ми стана любима рецепта за хляб...отиде ми диетата на кино ;-((( Единственото, което промених (защото не про4етох добре рецептата, е 4е сложих 200мл вода в самото тесто, а не 100, но стана перфектно. Благодаря от сърце

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жени, много се радвам, че и на теб така са ти се усладили, както и на нас :) Наистина са най-меките питки! Благодаря ти за отзивите! Весела и вкусна седмица!

      Изтриване
  8. Здравейте, Люси! Може ли тестото да бъде замесено в машина за хляб? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ЛуАн! Не съм ползвала машина за хляб и не знам какви са разликите в приготвянето на тесто. Но тъй като това й е работата на машината, би трябвало да стане :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря, ще пробвам и ще споделя резултата. Хубави майски празници пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Превъзходни и апетитни...но в Италия не знам дали има заквасена сметана .Дайте ми съвет . Невероятна сте.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...