вторник, 21 април 2015 г.

Душички - супер меки питки с чеснова заливка / Softies - Super soft bread with garlic sauce


Ох, защо ми трябваше да се уча на тези тестени неща! Добре си бях аз, когато избягвах всякакво месене и тесто, а сега, когато се убедих, че няма нищо сложно, все по-често се нахвърлям на такива рецепти. Но пък има ли по-пристрастяващ аромат от този на току-що опечен хляб!


Явно не, затова и резултатът е налице! Поредната рецепта в категория "Хляб и хлебни изделия", която пожъна голям успех у дома. След невероятно мекия козунак със заквасена сметана реших, че тази съставка трябва да се тества и в обикновено тесто. Получиха се изключително меки хлебчета, които нарекохме "Душички", тъй като баба ми винаги ги нарича така. :) 
Тези хлебчета не крият плънка, затова пък се овкусяват отвън с един неописуемо ароматен сос, който ще ви накара да заблажите муцунките за нула време. 


Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, набързо да ви напомня , че остават само няколко дни до наградите на Блоговодител, които са в събота и всеки глас е от значение. Моля да ме подкрепите с гласа си в следните категории като се регистрирате на  http://kulinarninagradi.com :

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Повече за това как става  гласуването може да научите тук! 


Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
600 г брашно
250 г заквасена сметана
200 мл вода
10 г суха мая
1 с.л. захар
30 г масло
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
олио
черен пипер
магданоз
чесън
сол


Започваме като в съд пресяваме брашното, слагаме 2-3 щипки сол (зависи колко солени искаме да са питките) и сухата мая. В друг съд затопляме заквасената сметана със 100 мл от водата и маслото и захарта (аз използвах микровълновата фурна).  Изсипваме затоплената смес към брашното и започваме да бъркаме. Добавяме и яйцето, което трябва да бъде със стайна температура.

               

Пресявайки още брашно при необходимост, омесваме меко, но нелепнещо тесто. Оформяме на топка и поставяме в намаслен съд. Покриваме с кърпа и оставяме някъде на топло да втаса.


Времето варира спрямо това колко е топло в стаята, но да предположим малко по-малко от час. Когато тестото е утроило обема си, започваме работа.

                               
Изсипваме го на плота и разпределяме на четири части. 


От всяка част оформяме по пет топки. Редим в намаслена тавичка. Аз използвах такава за еднократна употреба с размери на дъното 23 x 30 см.


Оставяме тестото да втаса повторно на топло, като преди да ги сложим за печене, ги намазваме с размития с прясно мляко жълтък.


Печем в предварително затоплена на около 190 градуса фурна.


Времето за печене е около половин час.


Докато питките се пекат, приготвяме соса за заливката. За него количеството на продуктите може да варира, но като метод на приготвяне е следния: В купичка слагаме останалите 100 мл вода, а към нея добавяме олио, сол и черен пипер на вкус. Пресоваме няколко скилидки чесън, при мен отиде една глава, но чесънът е домашен и е малък. Нарязваме на ситно и няколко стръка пресен магданоз. 


Заливаме с част от соса всяка питка, докато е още топла, а тя щедро поема от всички аромати на чорбичката ;) 


Питките са изключително мекички и просто няма как да не "сгънете" някоя, докато се опитвате да си направите снимките :)
Ако си падате по повече сос, можете и да го ползвате за топене.
Но не е нужно да ми вярвате ей така...препоръчвам ви да ги направите и да се убедите сами!

 П.п1. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п2. Гласувайте, моля!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


31 коментара:

  1. И са меки като душички, и са способни да ми размекнат душичката тези питки. :) Чуднички са, Люска! И много хубаво, че печеш хлебчета, какво по-уханно от това. :)
    Прегръди и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! С радост ги споделям с теб, пък и аз искам някой ден все пак да се съберем в една кухня и да опечем някоя хубава питка за приятелството! Весела седмица пред теб, мила!

      Изтриване
    2. Колко искам и аз, ако знаеш!

      Изтриване
  2. Големи душички, вярно. Като теб. И ти си такава душанка!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни душички, Люси! Едни такива мекички и аромааатни!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ааах, Люси, наистина са душички тези пухкавелки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Почерпи се! Весела седмица пред теб!

      Изтриване
  5. Здравей, Люси :)
    Тази вечер направих твоите душички. Наистина са много мекички и много вкусни.
    Единственото което добавих от себе си е, че малко преди да ги извадя от фурната, ги поръсих с малко настъран чедър и направих сосчето с босилек.
    Много благодаря за тази рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен :) Много се радвам,че са ти харесали! Твоят вариант звучи толкова изкусително :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Със сигурност ще ги направя другата седмица, изглеждат много апетитни

    ОтговорИзтриване
  7. Няма по-вкусен хляб, 4естно, направих ги в събота и ми стана любима рецепта за хляб...отиде ми диетата на кино ;-((( Единственото, което промених (защото не про4етох добре рецептата, е 4е сложих 200мл вода в самото тесто, а не 100, но стана перфектно. Благодаря от сърце

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жени, много се радвам, че и на теб така са ти се усладили, както и на нас :) Наистина са най-меките питки! Благодаря ти за отзивите! Весела и вкусна седмица!

      Изтриване
  8. Здравейте, Люси! Може ли тестото да бъде замесено в машина за хляб? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ЛуАн! Не съм ползвала машина за хляб и не знам какви са разликите в приготвянето на тесто. Но тъй като това й е работата на машината, би трябвало да стане :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря, ще пробвам и ще споделя резултата. Хубави майски празници пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Превъзходни и апетитни...но в Италия не знам дали има заквасена сметана .Дайте ми съвет . Невероятна сте.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Люси, искам да попитам дали супената лъжичка мляко мога да заменя с вода.. и какво означава размит жълтък с прясно мляко? Благодаря ти! Тази вечер мисля да я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Може да го замениш. Размит жълтък означава, че съм разбила жълтъка с малко прясно мляко, така че да е по-водна текстурата. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Спомням си как преди 4-5г братовчедка ми ми изпрати линк на твоя блог. Аз все още бях съвсем начинаеща в готварство, но ми се прииска да изпробвам всяка една твоя рецепта. Спомням си че първото нещо, което направих бяха тези питки, пиле по мексикански и едни кюфтенца върху картофено пюре. Тогава сготвих за родителите ми и за мъжа ми. (Тъкмо се бяхме запознали) Всичко се омете за нула време и въпреки че питките станаха вкусни, не бяха като твоите. Направих ги още един-два пъти, но така и не станаха меки като душички. (Сега осъзнавам, че съм премествала тестото с повече брашно от необходимото) Е, Люси 4-5г по-късно с гордост ти съобщавам, че тази вечер ги направих отново и станаха божествени! Направих два вида- едните като тези твоите, а другите заляти с масло и чесън. Ароматът, който се разнесе беше божествен, съседката ми звъня да пита какво готвя. На вкус са уникални само малко по-безсолни ми станаха отколкото обичаме. Благодаря ти за тази чудесна рецепта, както и за всички останали. Посещавам блога ти поне 3 пъти седмично и общо взето твоите рецепти ни изхранват. Това е любимият ми блог, всичко е обяснено прецизно и лесно. Рецептите се получават чудесни, а кратките ти истории преди всяка рецепта винаги ме карат да се усмихвам. Благодаря ти, отново! Продължавай да ни радваш с нови рецепти.
    (Аз сега нали съм на диета само си ги мириша питките, докато моя нагъва двете тави, които направих)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! ( ах, защо не ми написа името си) Толкова щях да се радвам да се обърна към теб по име, защото хем сме на един хал ( готвим и гледаме, а не хапваме, заради диетата), но и явно си част от моите читатели, които харесват всяка част от блога, а за мен това значи много! Радвам се, че си намерила цаката на тези душички и най-сетен са станали такива каквито ги описвам, но най-важното е, че не си се отказала, а си развила уменията си още и още. Благодаря ти за споделения опит, отзиви, описание и цялата емоция, която ми пресъздаде - много ме зарадва. Надявам се по-чистичко да пишеш и да няма нещо, което да ти се опре! Прегръдки!

      Изтриване
  13. Здравей Люси,отговори ми моля,заквасената сметана с какво можем да я заменим...??? Благодаря за чудесните предложения !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. С някое гъсто и с висока масленост кисело мляко или цедено кисело мляко :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здр.Люси с вентилатор или без да пека?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стаси! Да, с вентилатор! :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...