четвъртък, 18 декември 2014 г.

Празничен венец от сирена с ядки и сушени плодове / Holiday Cheese Wreath with Rosemary and Nuts


Може да звучи нескромно, но човек наистина може да се влюби в нещо, което сам си е приготвил. Точно така се получи при мен с днешното ми предложение! Беше не само изумително на вкус, което ме накара да го приготвя две вечери подред, но и бе такава красота за окото, че отвътре чувствах една такава радост само при вида му. Толкова е коледно!
Представям ви моя празничен венец от сирена, ядки и сушени червени боровинки


Покрай коледните празници нарът е сред любимите ми украси, а щом попаднах на тази свежа връзка розмарин в магазина, идеята сама се породи. И все пак няма да се редя за патент - сигурна съм, че едва ли съм първата, на която някога и е хрумвало да съчетае тези продукти, но мога да кажа, че за мен си бе първи опит, и направих всичко по свой вкус.


Смятам обаче, че тази рецепта е много гъвкава и може да предложи огромно разнообразие на вкусови вариации - можете да използвате различни сушени плодове и друг вид ядки, да направите сиренето по-пикантно, като увеличите подправките или пък да включите друг вид сирена. 
Ако решите обаче да ми се доверите, и да опитате моя вариант, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
200 г заквасена сметана
100-150 г крема сирене
краве сирене (за получаването на лепкава, тежка текстура)
шепа сушени червени боровинки
шепа кедрови ядки
зелен пипер
щипка лют червен пипер (може и на люспи) 
няколко клонки пресен розмарин
зрънца от нар

Започваме като в купа смесваме сметаната и крема сиренето. После добавяме кравето сирене, за което не съм дала грамаж, тъй като на пазара има твърде различни видове - по-меки, по-твърди, по-солени и т.н. Аз използвах едно, което беше малко по-сочно, и слагах на парчета, като мачках с вилицата до получаването на хубава, тежка, мазна паста. Съотношението на продуктите трябва да бъде според вкуса ви, затова го опитвайте по време на приготвяне :)


После взимаме сушените плодове и ядките и ги нарязваме на не много ситно.


Аз смятам, че кедровите ядки придават невероятен вкус на ястието, но ако решите, можете да ги замените с някакви други ядки. Прибавяме ги към сирената, както и подправките и разбъркваме.


С помощта на лъжица и ножче оформих пръстена, но ако се затруднявате, можете да използвате малка чашка в средата, около която да изграждате. По-гъстата консистенция според мен обаче позволява да се работи по-лесно със сместа.


Следващата стъпка е да подредим клонките розмарин, така че да образуват красив венец ето така :) 


Можете да го пъхнете в хладилника до момента на сервиране, като преди това добавите последния елемент - прелестно рубинените зрънца от нар. И така, предястието ни е готово!


Вкусът е наистина много нежен, чудесно се комбинира с вина и според мен е един чудесен елемент за празничната вечеря по Коледа! Опитайте и вие! 

13 коментара:

  1. Е,ама не мога да ти насмогна да коментирам,ти кога смогваш да снимаш и публикуваш не знам :)) .Прекрасна идея,Люска,оформлението е толкова находчиво с клонките розмарин,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Чидесна идея за предястие! Благодаря за оригиналната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм почитател на твърде тежките ястия, но предястието ми хареса и би могло да се приготви с извара и крема - сирене.Чудесно представяне и снимки си направила Люси.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, изглежда фантастичен този венец. Разбирам защо си го приготвяла два пъти, а не веднъж. Вярвам даже, че до края на годината ще го приготвиш още веднъж.
    Поздрави за вкусната идея!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея, Люси!
    Нарът е символ на богатство и знам, че
    евреите задължително го слагат на масата
    на Нова година :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Изключително красиво и със сигурност изключително вкусно! Страхотно момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Напълно подкрепям Роси! Ти си като фурия! :)
    Много вкусно и оригинално предложение! А как си и измислила тази украса! Точно в празничните цветове!
    Приятна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласна съм с Роси - направо си неуморима, и от към идеи, и от към изпълнение...Много ми хареса, гордостта ти не е излишна!

    ОтговорИзтриване
  9. Със сигурност това ми е следващото мазало за трапезата, моите гости винаги очакват да има на масата нещо за мазане и пресен хляб, запомням си го! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет,Люси!Съвсем скоро попаднах в твоето прекрасно местенце и нещата,които правиш са страхотни!Поздравления!Този празничен венец създава толкова настроение,колкото трябва да има на Коледа.Красота!Сърдечни поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Приготвих го днес и е невероятно вкусно! Люси, ти си неизчерпаем източник на прекрасни идеи. Направих и тортата Фереро Роше. Още не мога да кажа впечатления, защото не съм я опитала, но ухае невероятно. Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен се получи, благодаря Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Мариела :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...