четвъртък, 5 декември 2013 г.

Пататник с кори на сач / Patatnik


Такова готвене се е заформило тези дни у дома, че вече всеки се реди пред вратата с кутии и съдове за вкъщи. Но ако не сега, кога човек да (или аз най-точно) да се накани да сготви всички рецепти, отлежаващи сума си време. Навън е студено и не е за излизане - тоест, е за готвене :)
Най-сетне доживях и аз да си приготвя пататник. Съвсем сама, с тези две и ръце. То пък не, че е голяма работа, но пък се каня да го направя от 2010 г. някъде, когато го опитах за първи път. Със семейството ми бяхме в Триград по стъпките на Ам гъл от "Властелина на пръстените" или по друг начин казано - да посетим пещерите : ) Разбира се, че видяхме Ягодинската пещера и Дяволското гърло, но за мен най-хубавото преживяване бе в Харамийската пещера. Тя се намира високо в скалата и достъпа до нея става само с катерене, ето така:



Тази цвъцка там съм аз: )


В пещерата:


При изхода на пещерата:


Невероятно преживяване, което всеки, който може, трябва да опита.

След такъв изтощителен и изпълнен с емоции ден, вечерята бе най-прекрасният завършек. Именно тогава си поръчахме пататник и аз се влюбих в него. Реших, че ще го направя някой ден и този ден дойде. Дами и господа, представям ви моя пататник.

 

След щателно разглеждане на рецепти в нета, се спрях не на родопски, а на кърджалийски пататник, който ме грабна много. Рецептата е от тук. Аз разбира се не можах да я спазя съвсем изцяло, защото аз, ако трябва да спазя изцяло рецепта, сигурно ще се метна под някой самолет :)
И без повече лирически отклонения, ето какво ви трябва :

Необходими продукти:
1 кг картофи
1 голяма глава лук
200 гр дърпани кори на сач
100 гр масло

150 гр сирене
3 яйца
сол
джоджен

Първата ни задача е да сварим картофите в малко сол и олио. Нека да не са напълно готови, а все пак твърди, за да можем да ги рендосаме след това. След като картофите са готови, отцедени и достатъчно охладени, ги рендосваме, а след това същата съдба сполетява и лука. Прибавяме джоджена и сол на вкус. Аз реших да добавя сирене, но то не е задължително. Накрая прибавяме яйцата и разбъркваме всичко хубаво.

 

Докато приготвяме сместа, е добре да загреем фурната на 180 градуса и да сложим сача, който сме намазнили хубаво с масло, да се затопли.



Когато температурата е достигната, изваждаме сача и поставяме 2-3 листа от готовите кори ето така. Намазняваме отново леко с олио/ масло.:


аз използвах от тези кори:


След това разпределяме плънката равномерно, покриваме с още два листа от корите, като капака можете да изрежете с големината на съда за печене или да втъкнете всички листа отстрани, както съм направила аз :

Слагаме още малко масло отгоре и пъхаме в печката за около 20 минути. 
 
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
 
 Сложете отново масло. И при повторното печене е хубаво да сложим една-две чаени лъжички масло върху корите. Аз похарчих около 100 грама масло и затова толкова са посочени и в продуктите.

Накрая се получи невероятен вкус, който си заслужаваше чакането.

Занесох пататника същата вечер на гости на село при баба и дядо, (заедно с поничките с крем) и всички много го харесаха.



Опитайте и вие!


12 коментара:

  1. А в обикновена тава дали ще стане толкова вкусно и апетитно?

    ОтговорИзтриване
  2. Крайно време е и аз да го опитам този пататник!
    Чудесно преживяване сте имали!
    Поздравления за катеренето!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Твоят пататник е страхотен, Люси, да видим кога и аз ще се реша. А тази пещера винаги ме е ужасявала... Не с катеренето, това не ме притеснява толкова. А точно с това преминаване под стената, за да се премине в галериите... Просто клаустрофобията ще ме смаже в подобен момент. Но се радвам за чудесното ти преживяване!
    Хубави декемврийски дни, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Да, и аз имам малък проблем с тесните пространства, но за мен по-ужасяващо място са пробните в магазините :) Но в тази пещера, адреналинът определено помага да не се замисляш за такива неща :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Еха, какво приключение си имала, браво :) а за пататника нямам думи - аз страшно мого обичам и твоят изглежда страхотно!
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Алкес! Успешна и усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  5. Вече два пъти правя рецептата, в съвсем обикновена тава за 35мин - всеки път с чудесен резултат! Моите модификации са добавка чубрица, малко повече сирене (+20-30гр) и по-малко масло (-20-30гр).

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...