понеделник, 15 април 2013 г.

Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese

 

Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели".  Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст,  все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".


В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и  английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)


Да не забравяме и страхотния чийзкейк от "Mama`s Little Bakery", който се превърна в ябълката на раздора между Чандлър и Рейчъл.


Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.


Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.

Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал  ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол

Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.


Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.

 

Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти. 
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.


 

Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)

  

Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло. 

 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.


 

Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
 

Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.

  

Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.

  

Опитайте и вие и се убедете сами! :)

 

И накрая..ако случайно сте забравили...


30 коментара:

  1. Изглежда много вкусно, непременно ще ги опитаме. А пък за начина на представяне..., просто нямам думи,много оригинално! Браво, Люба!
    От Емилия Маникатова

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави снимки!Макендчийз е толкова нарицателно в Америка, че е нещо като баничка с боза!Моят внук е готов да ги яде всеки ден по няколко пъти пъти на ден!Единствено ги заменя за домашна българска юфка, "онова дето е на парцали", така се изразява!Но трябва да има и американската класика - червения чедър, за да са истински американски макарони!Поздрав и благодаря за приятния пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Соня, благодаря за милия коментар. Абсолютно сте права за чедъра и дълго мислех дали да го запазя в рецептата, но предвид цената му в магазина, реших, че е добре да го направя с обикновен кашкавал. Разбира се съветвам всеки, който иска да опита наистина автентичния вкус на това ястие да използва чедър.

      Изтриване
  3. Млякото кисело или прясно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, млякото е прясно и ще го допълня. По принцип го пояснявам само, ако е кисело, но ще се опитам да не пропускам и за прясното. Поздрави!

      Изтриване
  4. Туко-що го сготвих и се получи изключително вкусно!
    Благодаря за рецептата! (sun)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,заквасена или готварска течна сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, сметаната е течна, за готвене. Сега ще допълня и в рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  6. Zdraveite, izvinqvam se za moje bi glupaviq vypros, no kolko e edna chaena chasha v ml. ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, чаената чаша е 200 мл. :) Поздрави!

      Изтриване
  7. много обичам макарони и ще ги опитам непременно

    ОтговорИзтриване
  8. az jiveq v america i texniqt variant s Chedar cheese mi e vtrasnal, ste opitam tazi recepta sigyrna sam che ste se haresa na tsqloto semeistvo
    .

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта, всички вкъщи много я харесаха, дори и тези, които не обичат сирене и кашкавал :-). Блгодаря за вкусната идея, Люси!
    Днес пресъздадох още едно от твоите творения "Постен кекс със сладко" с конфитюр от дюли и също се получи нещо разкошно :-).

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, моите адмирации за прекрасната рецепта, Мнооого вкусно става всеки път :)
    Единствено мога да допълня от себе си че импровизирам със сирената според това какво имам в хладилника и винаги е сполучливо. Хубав ден от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Савина! Аз също понякога слагам различни видове сирена и кашкавали, но ако си падаш по този вкус, няма къде да сбъркаш с тази рецепта :) Радвам се, че се отбихте и оставихте вашия коментар :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейтре, в рецептата пише кисело мляко и когато прочетох беше късно вече.... дано се получи нещо

    ОтговорИзтриване
  12. А само да попитам долу горе колко време се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен около половин час, може и по-малко :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Мисля да направя лазаня с този сос. Благодаря за рецептата!

      Поздрави: Гергана

      Изтриване
    3. Ще стане вкусно :) ще се радвам да споделите резултата, Гери! Поздрави!

      Изтриване
    4. Честит 8-ми март, Люси! Лазанята е направена и изядена! Стана превъзходна! Още веднъж благодаря за рацептата! В соса сложих сирене, кашкавал, моцарела и топено сирене. Подправките бяха на вкус: черен пипер, малко "Маги" 10 зеленчука, но не сложих сол, нямаше нужда. Ссамо увеличих количествата и стана много вкусна. Със сигурност ще я направя пак, даже и рецептата съм си записала.

      Изтриване
    5. Гери, честит празник и на теб и благодаря, че ми писа с отзиви за лазанията - вече се чудех дали ти е харесала! Прегръдка и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Извинявам се предварително за негативния коментар, но като човек, живял известно време в Щатите мога да заявя, че единственото общо между тази рецепта и американската е, че и в двете се използват макарони. След като вие сте премахнала част от продуктите и сте заменила останалите, не мисля, че е коректно заглавието на статията/рецептата да е "Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese", защото в нея няма нищо американско! Иначе препратката към Friends беше много добра, сигурна съм, че и рецептата Ви също е вкусна, но чрез заглавието подвеждате хората. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Уважавам мнението ви, но ще ми позволите да не се съглася изцяло. Технологията за приготвянето на соса тук според мен е много различното от типичните български рецепти, заради което си заслужава да се спомене от коя кухня е взимствано. Не съм премахнала продукти от съществено значение, защото лисват и в други рецепти за макарони по американски, а по-скоро съм дала пропорциите по друг начин. Класическата съставка тук е именно чедър ( заменена от кашкавал и сирене, тъй като съм сигурна, че цената му ще накара много от читатели те да ме питат с какво да го заменят) и него съм пропуснала да уточня, но тъй като уважавам мнението ви, ще я добавя. Благодаря все пак, че успявате да погледнете отвъд личната критика и да харесате публикацията. Пожелавам ви усмихнати пролетни дни!

      Изтриване
  14. Много забавна публикация :) Ще ме накараш да проям макарони със сирене по американски :)
    Аз съм фен на бг варианта - макаронки, сиренце и масло, но тия изглеждат като някаква богата запеканка... направо сочен вкусен пай от макарони.
    Снимките са чудесни, както винаги, а вметките за сериала ме накараха да се усмихна :)

    Хубава вечер, Люси! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...