сряда, 13 март 2019 г.

Козунак с много конци и брашно за баница / Bulletproof easter bread recipe



Вчера беше мрачно и дъждовно, днес слънчево и топло - какво идеално мартенско време! Нищо чудно, че го свързват с женския характер, но аз проблем не намирам. 

Проблем ще има, ако ми спрат тока днес, тъй като талибаните от ЧЕЗ ще идват да работят по ел. таблото, а аз съм предвидила да ви споделя една рецепта, която ако я направите, повече никога няма да търсите друга рецепта за козунаци. Факт! 
Събрах инфо от тук от там, модерирах разните ми там рецепти и се получи тази чудесия. "Желязна" рецепта ( Walter White approved) с толкова конци, че да вплетеш сърцата на милиони хора или поне със сигурност на тези, които я опитат!!!!!.


Толкова се радвам на тази рецепта, че рядко пускам вечерни снимки, знаете. Но кулинарно сърце не трае, особено щом от фурната се извадят топли козунаци - от вътре са мекички като душичка,  а отгоре има много тънка и крехка коричка, която се пропуква от най-лекия натиск и се чува хрускането на бадеми и захар. Че и декоративната захар приготвих по специална рецепта, която ще ви споделя в отделен пост, защото не искам да си изписвам живота в тази. 

Все пак искам да ви мотивирам да я направите и да ви "подклаждам" апетита малко по малко. Най-интересното до тук е, че се спрях на по-твърдо тесто ( аз отдавна го казвам, ама кой ли слуша) и брашно за баница за направата на хубав козунак с конци.  

Още преди време бях попаднала на една публикация на Денислав Димитров, като човекът беше отделил голям труд да напише всичко необходимо за козунака на конци, но за тестото в хлебопекарна. Щом го прочетох видях, че не съм само аз на този кораб и и си има чалъми, които не пасват на старите наши рецепти със сто яйца, килограм захар и физическо насилие над тестото поне сто пъти. Е, днешните козунаци на конци са забъркани на миксер, с бързо втасване, спитват се чудесно без да се разливат - доказателство са сложните плетки, които се запазиха и след печене и тестото се дели като памук.  А ето как да го направите: 


Ето и какво ви трябва за два козунака:
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) 
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г  фина захар 
2-3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

За украса: 
филирани бадеми
италианска захар
1 яйце за намазване на козунаците

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    

                             

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.


Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.

                     

След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаци по желание :) 
Работата с него е наистина много лесна и съм сигурна, че някои от вас ще поискат да им покажа как да направя тази плитка. Обещавам да ви я демонстрирам стъпка по стъпка съвсем скоро, а за сега ще ви покажа от къде я видях - тук.


Оставяме козунаците да втасат на топло - отново във фурната и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус :)  печем на 180 градуса.


Този път ги направих без плънка, за да може да обърна внимание повече на тестото и да не усложнявам излишно рецептата. Както виждате, няма никакво месене хиляда пъти, няма специални технологии - всичко е ток и жица ( ох, дано не спрат тока докато шиша тази публикация, че тогава ще ида да си сипя една ракия)


Между другото, и този вид плетка  е много лесна и хубава - само с един фитил и ще ви я покажа съвсем скоро, когато ви демонстрирам още един чуден козунак - този път по рецепта,  с повече мазнина, както се прави нашенският козунак, но аз съм дала една плънка, която просто ще ви зашемети.
Не остава толкова много до Великден и си заслужава да направим някоя и друга проба у дома, да не се изложим пред свекитата ( поне който ги има) .
Аз си се "излагам" публично пред вас, но виждате, че няма парична за прелистения!!!



Наистина едни от най-вкусните козунаци, които съм готвила - да не кажа голяма дума, че съм ви приготвила още и няма да е често спрямо другите ми творби.
Тази рецепта препоръчвам ако сте новатор в правенето на козунаци или все не ви се получават опитите. Знам, че някои от вас ще поискат да заменят/ пропуснат подсладителя, но ви съветвам да не го правите. Аз през живота си не съм го ползвала за друго освен за козунаците, но голямото количество захар влияе на тестото и се нарушава структурата, която се иска  за получаването на хубави конци. ( Само ги погледнете по-долу ) :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




понеделник, 11 март 2019 г.

Холандска супа от зелен олющен грах и бекон / Dutch Split Pea Soup (Erwtensoep) Recipe



Заради рецепти като днешната си заслужава човек да става сутрин от леглото и да започва деня си с усмивка. 
Все пак, дори да трябва да се работи, възнаграждението в края на деня винаги ще бъде някоя вкусна гозба, която ако трябва да сме честни е сто пъти по-вкусна след като сме били дейни през деня. Рецептата за тази супа почака известно време в чернови, но покрай изминалите празници все не и намирах причината да я пусна. 
Тази сутрин обаче се събудих с желанието за точно това ястие и си рекох, че може и на други хора да подейства така. 
Самата рецепта помня, че беше пожелана от един или двама читатели, та си я бях записала в тефтера като рецепти, които трябва да ви представя. 

За мое щастие, сестра ми живее в Холандия, от където е и тази рецепта, което улеснява много нещата. Не само, че не пропускам да си я хапвам всеки път когато съм там, но и знам точно какво и трябва за да стане супер вкусна и ще ви "изпея"" всичко. 
Доста от вас поискаха и повече чуждестранни рецепти, затова както виждате залагам на тях и през тази година. Миналата не се посрамих, затова и съм номинирана в тази нова за мен категория "Жител на света" в наградите на Блоговодител, за  които гласуването тече в момента. 
Моля всеки който ме харесва, обича, симпатизира ми и въобще някога някъде нещо съм му била полезна и иска да направи добро на днешния ден, да се отбие на сайта kulinarninagradi.com и да даде гласа си за моя блог в петте категории, които съм номинирана.

За да не ви пиша много по въпроса, съм прикачила статия, която обяснява всичко стъпка по стъпка, в горния десен ъгъл на блога, а щом я прочетете не забравяйте да я харесате и споделите - така ми помагате да достигна до повече хора и я поддържате активна. 


Ще ви тормозя с тази кампания до средата на май месец, но всеки знае, че който прави добро, добро му се връща и аз няма да забравя направеното за мен. Ще ви засипвам с вкусотии, желани от вас рецепти, ще бъда винаги до вас щом имате нужда от съвет и заедно ще направим готвенето в най-забавната част от деня :) 
Днес например ще ви изкуша именно с тази супичка, която ако имаше как, щях да ям всеки ден и съм убедена - няма да ми втръсне. Мислех си, че съм само аз, но след като я приготвих у дома, хората взеха да пристигат с бурканчетата да си пълнят, та за първи път усетих непозната за мен емоция - тази на стипца!!!
Наистина много обичам супата, макар цветът й да не е сред най-привлекателните, човек забравя за това с първата лъжица. 
След ден разходки на ветровитото холандско време, няма по-вкусно нещо от купичка с тази супичка :)
 Сестра ми също я обича, но така и не разбира как може да седнем да хапнем някъде набързо и и от избор на пици, бургери и какво ли не, аз пак тази супа плюскам. 


Понякога си ти трябва нещо с лъжичка, а аз имам чувството,  че чак сега си взимам дажбата за всичките злояди години от детската градина и училище :) 
Супата представлява ароматна кашичка от букет зеленчуци, най-важната състава в сух зелен грах и някакво месо - холандска наденица или бекон ( лично аз с бекон повече я харесвам) Прави се лесно, но само й трябва време да се развари добре, за да стане на каша.Но стига толкова ви издавам тайни, преминавам към рецептата:


Необходими продукти:
1 2/3 ч.ч. лющен зелен грах
1 2/3 ч.ч. шунка/ бекон на кубчета
500 мл зеленчуков бульон ( може и повече)
1 голям картоф
1 глава лук
1 стрък праз ( малък или просто 1/2)
2 стебла целина
1 голям морков
2 скилидки чесън
1 -2 бр.  дафинов лист
сол/ черен пипер и мащерка на вкус
олио



Както казах, най-важният елемент за това ястие сухият, лющен зелен грах, който прилича по-скоро на леща, но с наситено зелен цвят. 
Аз си купувам от Холандия и се запасявам за България, защото макар да съм сигурна, че в София се намира, в моя град няма как да ме огрее.


За още по-лесно приготвяне, накисвам лещата във вода от вечерта и я оставям да набъбне :) 


На следващия ден просто си нарязвам всички продукти на кубчета - не е нужно да са много на дребно, тъй като харесвам да ги усещам по отделно, въпреки че всичко се разварява доста.


За избор на месо се спрях на комбинация шунка и бекон, тъй като много често беконът у нас е доста мазен, а уханието на леко опушено в супата ще ви накара да налапате черпака още горещ ( Аз винаги го правя и винаги си изгарям езика и на следващия път пак го правя- помогнете :) )


И така, ето и цялата философия:

В подходяща, дълбока тенджера сложете малко олио да загрее на дъното.Запържете първо лука и чесъна на средна степен, така че да заухаят.


Прибавете след това един по един зеленчуците - праз, целина, моркови. Подправете съвсем леко със сол.


Може да прибавите и нарязания на по-дребно картоф, но аз го правя на по-късен етап от готвенето, като оставям по-твърдите и изискващи време продукти да уврат добре.
Затова прибавям след това бекона и шунката и завършвам с отцедения от водата грах.
Заливаме всичко със зеленчуковия бульон и оставяме ястието да къкри на тих огън, под похлупак около час.


Проверявайте ястието, като прахта ще започне да се разпада постепенно, но ние целим всичко да стане като каша. Когато готвенето е към края си, добавете нарязаните на дребно картофки, които ще се сварят за нула време.


Задължително приготвям и малко домашни крутони, от заделен по-стар хляб, които овкусявам с любими, леко пикантни подправки и зехтин, и запичам на силна фурна до златисто. Необходимо е да ги разбъркате един-два пъти :)



Сервираме още гореща с няколко крутонки в средата - гледайте да има месце във всяка порция ;) 
Ох, устата ми се пълни само при вида на тези кадри - аз отивам да обядвам, а вие помислете кога и как, но обезателно я направете!


Още по-обезателно гласувайте за мен, ако ви харесва блога и работата, която върша, като хвърлете око на публикацията горе в дясно за повече подробности, а ако искате, може да ме последвате и в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 8 март 2019 г.

Мека шоколадова торта с мини кроасани за Деня на жената 8 -ми март / Chocolate Cake with mini Croissants with Spumante cream



Честит осми март, скъпи дами!

Честит осми март, мамо, сестричке, скъпа приятелко, която ме четеш от телефона или екрана на компютъра! Бъди жива, здрава, обичана, красива и щастлива! Бъди успешна и уважавана, ценена и нека силата, разумът и амбицията ти, срещат само възхищение. Обичай силно и раздавай енергията, която носиш в себе си на света, защото чрез женската ласка и обич той става по-красиво място за живеене.

Нека с всяка година ставаме по-можещи, по-уверени и смели, а успехите ни да ни следват във всяка сфера на живота, без да се налага да жертваме едното за сметка на другото. Нека животът ни среща с достойни за обич и уважение мъже ( или жени, no judgment), с които заедно да променим света към по-добро място за живеене.

Вярвам, че жените крият в себе си необикновена енергия, която може да преобърне хода на историята, стига да имат смелостта да вземат нещата в свои ръце. Вярвам в тяхната преценка, съпричастност, съчувствие и разум. Смятам, че връзката между дамите често е жертва на клишета и страхове, провокирани от социални стереотипи и макар и неволно, понякога биваме повлияни от тях. Конкуренцията във всички звена на живота ни винаги ще я има - дали  в романтичен план, дали в професионален, на това над което можем да работим е нашето собствено развитие, чест, достойнство и разбира се да доказваме, че действията  ни са повлияни след внимателно обмисляне, а не просто емоционален изблик, както често ни приписват. Ето защо, тази година реших да дам пример със себе си, с нещо, което ние жените би трябвало да го правим по-често.



Ще направя бърз обзор за свършената работа от мен в професионален план, защото само ще мога да си дам кредит за усилията, които полагам ежедневно да бъда добра в това, което правя. Това, са и причините, заради, които вярвам, че трябва да спечеля на тазгодишните наградите на Блоговодител, за които съм номинирана в пет категории ( „Гозбите на баба”, “Крилце или Кълка”, “Бързо и вкусно”, “ Жител на света", "Топло от фурната"):

 -за една година съм увеличила почти двойно съдържанието и броя на публикуваните рецепти, като всяка рецепта включва в себе си авторски текст и уникално съдържание за развитието на една интернет платформа.

-обхванала съм двойно повече обем от разнообразие на рецепти, като голяма част от тях бяха поискани от читателите на блога - повече бързи и лесни рецепти, интересни рецепти и истории от света на кулинарията и различни места по света, повече здравословни рецепти, безглуенови рецепти, рецепти с месо,  забравени рецепти от едно време, като нито за миг не пострадаха все така завидната бройка от десерти

-все по-голяма част от рецептите за тортите са авторски

-всяка година работя по подобряването на функционалността на блога :  изваждане нови, отделни категории, визуална представителност, коригиране на старо и не толкова добро съдържание, работа върху бъдещи аспекти за подобряване на качеството, без професионална помощ, а с часове денонощно ровене в нета за проучване на подходящи методи

-създаването на някои оригинални практики, които бяха прегърнати  в последствие и от други блогъри като например : апела в края на публикациите, с цел популяризиране не съдържанието или създаването на албуми със снимки на творения от читателите, като по този начин стимулирам връзката на блогъра с аудиторията му; популяризирането на представянето на рецепти стъпка по стъпка:




-снимките на читателите, появяващи се в пощата ми, но и на страниците на многобройните кулинарни групи показва, че тези рецепти се правят наистина, а не служат само за възхищение. Означава, че са достъпни, точни и разбираеми и че блогът има  успешен стил за понасяне на информацията. 

-коректно представяне на рекламираните от мен продукти, като изборът за тях е вследствие на отговорна селекция от моя страна, тъй като ползвам продуктите им в ежедневието си и смятам, че ще бъдат от полза и на моите читатели

-стартирането и развитието на инстаграм акуант, на който да се приставят различни аспекти 
от живота на блогъра - рецепти в момент на готвене, бъдещо кулинарно и  лично съдържание, касаещо преживявания, продукти и моменти за вдъхновение

-поддържането на същата постоянна връзка с читателите на блога чрез старание за бързо отговаряне на запитвания, коментари и всякакви спешни "кулинарни " случаи :) 

И всичко това, в годината когато ми се наложи да направя най-голямата промяна в живота ми досега, търсейки жилище, намествайки стара фурна за вграждане върху стол, в почти празния апартамент, и преносими котлони върху стара печка на дърва и въглища.

Без скъпо фотографско оборудване, а само с един фотоапарат покрит с три пласта брашно, компютър, който гасне през минута и огромното желание да покажа, че мога да се справя и отново да постигна повече от миналата година. Да бъда по-добра и да не позволявам на негативните лични преживявания, да повлияват на качеството на това, което правя най-добре. Да готвя! Да споделям! Да вдъхновявам! Да ви радвам!




Затова смятам, че заслужавам вашите гласове - защото работих неуморно и реших да дам всичко от себе си да превърна деня на човека отсреща, в монитора, в по-красив и усмихнат. Затова и смятам,че сега мога да поискам същото от вас, като гласувате за мен. Ще се радвам, ако всеки тази година отдели няколко минути да помогне на някого другиго да постигне успех!!

Надявам се в деня на жената все повече дами да застават една зад друга, все повече хора да подкрепят работещите и позитивни хора и да бъдем самите ние пример за другите. 

Споделих тази своя история и се надявам да ви заредя, мотивирам и да ви накарам да се гордеете със своите постижения - от тези в училище, работата, през тези в кухнята, до тези които заспиват до вас - деца и половинки :)

Честит празник!



Необходими продукти:

4 бр. кроасани с вкус на шампанско (по 65 г единия)
1 голям пакет мини кроасани с вкус на шампанско ( 185 г)
2 пак. шоколадов пудинг
1 литър прясно мляко
200 г тъмен шоколад
150 г масло
2 яйца
8 с.л. захар

За украса: 
сметана, 
шоколадов ганаш,
какао,
 плодове, 
цветя


Продуктите са за торта с диаметър 24 см, като се постарах да снимам продуктите, които съм полазвала, макар да не е реклама, но често ме питате с какво точно съм готвила, та този път си направих труда и да ги снимам.

Големите кросани,а ко мога да ги нарека така, са от Кауфланд, с вкус на шампанско. Мини кроасаните също с този вкус - голям пакет. 

                             

Шоколадите, с които приготвям обикновено ганаш са тези, изгодни като цена, от Биллата или Кауфланд, като ползвам по един от всеки вид, за да мога да ви ги снимам :) 


И започваме: Нарязвам кросаните на филийки. В купа разбивам съдържанието на пакетчетата пудинг, които в моя случай бяха Пудинг Премиум шоколад с кокос на Др. Йоткер( много исках да го опитам), с част от прясното мляко както е на опаковката.
Другата част от млякото слагам на колона да заври, заедно със захарта.

                             

Исках да обогатя крема и му прибавих две разбити яйца, но вие може да си направите домашен яйчен крем с какао като цяло. Аз просто си умирах от любопитство да опитам тези пудинги. Исках обаче да постигна такъв вкус, че да не познаеш, че е от готов микс, затова му добавих още вкусотии. След като млякото тръгна да завира, прибавих какао-яйчената смес на тънка струйка, като бърках енергично с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. Още горещ, към него прибавих начупения шоколад и го оставих напълно да се разтопи и поеме в крема, като разбърквах от време на време.


Накрая прибавих и маслото, като получих супер наситен и плътен шоколадов крем!

Време е да сглобим тортата :) 

 

Нареждам половината нарязани на филийки кроасани на дъното на формата. Отгоре изсипвам около една втора от крема.


Върху него нареждам мини кроасаните, а върху тях останалата част от крема, без малко. Нареждам останалите ни филийки от големите кроасани и завършвам с малката ( останала ни) част от крема, така че да изравня блата добре и да покрият добре сухите части на тортата. Оставям тортата да изстина и стегне, може и на стайна температура ( ако е хладно :) ) за една вечер, 


 На следващата сутрин извадих тортата от формата и измазах с пласт бита сметана - разбих около 300 мл. С клечка за зъби или дървен шиш за месо, скицирах картинката, която исках да постигна като краен резултат, а след това с леко разтопен ганаш и шприц с тънък накрайник очертах и финализирах рисунката. Скицирайки го предварително с клечка, може да коригирате и заглаждате някои част на изображението преди да се наложи да рисувате с ганаша ;) 


Останалата разбита сметана смесих с малко тъмно какао, правих го на око, и шприцовах розички и завъртулки, така че да имитират коса. 
"Подсилих" някои от елементите с още завъртулки от шоколадов ганаш. За устните може да използвате някакво малиново желе или сладко, а украсата в косата бе от ягоди и рози ;) 


Тортата е една от най-хубавите, които съм правила и знам, че може да ви се струва, че го казвам честно, но когато нещо е хубаво, е хубаво. малко торти правя втори път, но тази ще правя отново днес за прошки., Става бързо, без печене е, а усещането в комбинацията от кремовете, и пухкавите хапки от мини кроасани с крем-шампанско я въздигат направо на божествено равнище. 
Не се притеснявайте за диетата поне в един ден от годината, защото ако днес не се почерпим, то кога. :) 

Не може торта с шампанско да не гарнирам с някое прекрасно пенливо вино и този път отново се спрях на това Просеко. Наистина ме впечатли толкова лекия му плодове вкус, че съм сигурна и че дори и тези от вас, които не обичта алкохол, е успеят да му се насладят. Напомням ви, че ако за целия месец март направите поръчка от онлайн магазина Вера Италия и впишете код "Люси" в полето за коментар, участвате в томбола за сладък сервиз за кафе. Вижте повече тук.

Аз ви оставям, защото знам, че ви очаква много красив ден пред вас и надявам се съм допринесла за малка част от това.  на изпроводяк си призовавам ви да подкрепите една скъсваща си от работа гъзето дама в мое лице на  https://kulinarninagradi.com

и ме последвайте в моя инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova , където ще ви споделям малко превю какво още се готви у дома, преди да се появи в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...