понеделник, 19 март 2018 г.

Тайната на хубавите ореховки / Orehovki - bulgarian flourless walnut cookies


Много пъти съм правила ореховки и никога не ставаха като от магазина. Знам, че обикновено даваме за пример купечките неща, като нещо некачествено, но няма какво да се лъжем - понякога те са точно това, което ни изкушава и целта, която искаме да постигнем. Било то фрашканият с оцветители козунак, който е винаги на конци, или целувките, които винаги са обемни, но не и сухи, или пък точно те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина (освен, ако не са престарели на някой прашлясал щанд).


Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.
Смело мога да твърдя, че вече знам как се правят истинските ореховки и каква е тяхната тайна. 






В повечето стари класически рецепти белтъците се разбиват на сняг, както и при целувките. Аз обаче реших да използвам по-скоро моя начин от целувките, където загрявам белтъците и захарта на котлона (помните от моята рецепта тук), с тази разлика, че белтъците след това не се бият въобще. По-скоро имаме една ароматна, лепкава смес, която става чудесна за изпичане на идеалните ореховки. 
Те са точно такива - с лъскава и суха коричка, но мека и разтеглива сърцевина!


За още по-голямо удоволствие слепих някои две по две с маслен крем с пудра захар и буквално се върнах в първи клас. Реших, че няма да отлагам дълго, а ще споделя с вас и тази рецепта от старите бабини тефтери, като част от вече създадената от мен поредица. Актуализация 2019-та година: Затова и тази година съм номинирана и в тази категория за тазгодишните кулинарни награди, а ако на ви харесва да ви представям все така стъпка по стъпка, подробни и точни рецепти, моля да ме подкрепите с гласа си в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/


Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

Започвам като смилам на блендера орехите на ситно, може и на мелничка за ядки разбира се.


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.


Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.


Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре.  


Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно.
  

Загребете по лъжичка от сместа и слагайте от нея върху хартия за печене, като оставяте разстояния между тях.


Печете на 160 градуса за около 15 минути.


Първата порция, която изпекох, станаха малко по-сухи (те бяха три-четири броя), тъй като сместа не беше много изстинала или ги препекох, но затова пък ги слепих с крем. 
От втората порция натам пък станаха рай :) 


Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата. 
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка?


Съвсем се разсеях, но само ако знаете колко вкусотии съм ви подготвила за предстоящите празници, думите няма да ми стигнат, а знаете, че имам в излишък!
Затова грабвайте по една-две-пет сладки и бягайте на работа, че утре пак ще ви изкушавам с нещо изумително вкусно като днешната рецепта.

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



п.п. И гласувайте! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 16 март 2018 г.

Постна бабка със сладко / Babka - Vegan polish easter bread with jam


Винаги е така, когато си на работа слънцето грее и пече, а останеш ли у дома - дъжд, мрак, градушки и бормашина от съседите. Личи си, че съм като джуджето сърдитко от сутринта, но наистина не бях предвидила такова време в единствения ми свободен ден. Едно нещо обаче ми оправя настроението винаги и това е готвенето. Последвано разбира се от яденето на сготвеното ястие, излегнала се меката лежанка на дивана, гледайки някой интересен филм.  Това обаче ще стане чак привечер тъй като днес съм запретнала ръкави и ще се впусна в кулинарно пътешествие в много различни страни. Първото ми творение е от Полша и е рецепта за постна бабка - вкусен сладкиш от тесто, който се изпича в кексова форма, но всъщност наподобява сладък хляб като козунака. Заради постите се спрях на този вариант, който адаптирах от чудения блог на Диди. Първоначално ми се стори малко объркано заради съставките - портокали, моркови, а аз добавих и мои за да може кашата да е пълна, но накрая се получи нещо наистина вкусно и макар на масата да имаше и други сладки изкушения, тази сладост започна да чезне най-бързо.
Ако сте сред постещите или пък веганите като цяло, тази рецепта ще ви стане любима :) 


АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-ТА ГОДИНА: Ако пък ви е хареса, ще се радвам да  ме подкрепите и тази година в наградите на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.


Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


И така, преминавам към рецептата:
Необходими продукти:
2 1/2  ч.ч брашно ( ползвах смес пълнозърнесто и бяло)

1/3 ч.ч. морковено или тиквено пюре

1/3 ч.ч. захар 
1 ч.л. мед (или агаве сироп за веган) 
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко 
1/2 ч.ч сладко

1/2 ч.ч. орехи

7 гр. суха мая или 1/2 кубче. жива
4 с.л. олио 
1 ванилия
щипка сол

по желание:
кората на един портокал
на върха на ножа шафран на прах

ч.ч.=240 мл
В купа пресяваме брашното със солта и правим кладенче. Слагаме в него сухата мая и или шупнатата вече жива мая, която сме разтворили в млякото с една-две супени лъжици захар. Аз ползвах соево мляко. След това добавяме и останали съставки, като аз имах домашно пюре от тиква, което знаете, че си затварям всяка година ето така.


Прибавяме и останалите съставки поетапно ( без сладкото и орехите) и замесваме средно меко тесто, нлепнещо. Хубаво е да си оставяте една част от брашното и да добавяте постепенно, тъй като в завивисмост какви продукт изберете, ще ви поеме различно количесвто брашно.
Готововто тесто сложете в леко намаслена с олио купа, покрийте с кърта или фолио и оставте във вфурнатана 50 градуса да втаса.


След като тестото удвои обема си, извадете форма за кекс с размери 22-23 см и намаслете леко с олио. Поставете половината тесто, като аз го накъсвах и притисках с пръсти като за пица. Отгоре разпределих сладкото ( моето бе домашно малиново) и орехите. 


Отгоре разпределяме останалата част от тестото и отново оставяме да втаса на топло за около половин час. 
Печем в топла фурна на 170 градуса с обухване до суха клечка. При мен стана много бързо :) 

 

С остро ножче минаваме ръбчетата след като леко се охлади и обръщаме в  чиния / решетка и оставяме да изстине напълно.


Направих бял айсинг от пудра захар и вода за украса, като вие може да ползвате и сок от портокал или нещо друго. Украсих с малки цветчета от захарно тесто, макар да не съм сигурна, че този фондан бе от постния, но пък стояха много красиво :) 



Как да не те изкуши тази кипра сега :)
Толкова е красива и пролетна, че пет пари не давам какво е времето навън.
Доколкото познавам март, след час може и слънце да изгрее. 
Аз пък ще си имам десерт за кафето, а ако отделите час, може и вие :)

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 14 март 2018 г.

Бриош / Brioche


Тези дни толкова козунаци ми минаха през ръцете, а Великден дори още не е дошъл. Това не спира българина обаче да си прави генерална репетиция на яденето, което ще прави след по-малко от месец :)
Ех, голяма работа сме. И какво пък. Всеки народ си има проблемите - японците ги тресе през ден, норвежците ходят като вампури в тъмницата, на острова им брулят не само хълмовете, но и ги вали почти целогодишно, а нас, е, нас може много да ни тормозят, като е спорен въпроса, дали сами не се тормозим, но пък поне знаем как да си похапваме :) 

И така, подготвила съм ви толкова голям избор от вкусни рецепти, че в никакъв случай няма да ви кажа да затягате коланите, колкото и да се използва като израз точно за такъв случай. 

Аз ще ви кажа да слагате еластичните гащи, да зашиете една усмивка на лицето и да се насладите на пролетта, както и където ви свари. Мен например вчера ме валя дъжд, пече слънце, духа ме вятър, а и малко градушка намазах. 

 

Но все пак успявах да доловя песните на птичките и получаващите се все повече нюанси на зелено в храстите и тревичката около мен.  Дааа, пролетта определено идва и аз ще я посрещна с една чудесна, отрупана с вкусотии трапеза.
И докато във фейсбук групите почнаха вече да публикуват първите козунаци, то аз ще започна отдалече - с един бриош. Ако не сте правили козунак досега, съветвам ви да започнете с бриоша. Почти същото е, а е по-лесно за приготвяне и ще ви даде нужната увереност да продължите с козунаците.
Бриошът е вид сладък, френски хляб, който се получава с лекота на конци, без да има нужда да го тряскате сто пъти в масата. 


Сестра ми ме научи на него при едно от последните ми гостувания при нея и й обещах, че ще го направя и аз. Даже намерих същите черешки за украса в магазина и го счетох за знак от съдбата. Прибрах се и запретнах ръкави, а след около час на масата ми се охлаждаше вече ето тази красота. Ако искате и вие да го направите, вижте и самата рецепта:)


Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1/2 кубче жива (20 г) или пак. суха мая (7 г) 
10 мл портокалов ликьор/портокалова вода
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г пудра захар ( мож и повече)
1-2 ванилии
щипка сол

За украса:
захаросани череши
бадеми
захар

Започваме като шупваме маята в леко затопленото мляко с една-две с.л. кристална захар.
През това време пресяваме брашното, а в купата на миксера разбиваме леко две яйца и един жълтък с пудрата захар и ликьора/портокаловата вода. Аз го направих с био сироп от рози, тъй като това имах за доизразходване. Добавяме маята.

                            

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло. 

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

                            

Слагаме го в леко намаслена с олио купа и покриваме с фолио. Слагаме във фурната на 50 градуса и оставяме да удвои обема си.

Когато е готово, изсипваме на плота и оформяме от топка на правоъгълник

                             

След това разделяме тестото на три фитила, които сплитаме на плитка не много стегнато. 
Пъхаме черешки в нея и оставяме да втаса на топло за около 30 минути.

                           

Преди печене намазваме бриоша с малко размито с мляко яйце и поръсваме щедро с кристална захар и бадеми.


Пъхаме да се пече във фурна на 180 градуса за около половин час, като, ако тръгне много да се запича, може да сложите лист фолио отгоре.


Никога не успявам да чакам сладкишите да се охладят напълно преди да ги нападна. Ароматът им е като наркотик, който не ми дава шанс да седна на място и да изчакам. Така и стана тук - бързо зарових пръсти и започнах да късам от горещата му сърцевина.


А отвътре едни конци.......и конци....та цели прежди :) 

            

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...